Της Βίκυς Βετουλάκη
Επαναλαμβανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Αστυνομία, την Εισαγγελία και σε δικηγορικά γραφεία της Καλαμάτας.
Τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, ακόμα και κατά 80% σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια, με τραγικότερο όλων το γεγονός ότι στο άσχημο αυτό «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον με «ενεργό» ρόλο και τα παιδιά, ανακυκλώνοντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που μας αφηγήθηκαν ενός ζευγαριού που βρίσκεται πολλά χρόνια μαζί, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αμφότεροι. Η μητέρα χρόνια τώρα ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πατέρα και εν συνεχεία από την ίδια της την κόρη (επίσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), με σοβαρά περιστατικά ξυλοδαρμού. Η κόρη δημιούργησε τη δική της οικογένεια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε σε καθεστώς ποινικής διαμεσολάβησης, καθώς καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή βία κατά του συζύγου της!
Σε ποσοστό 95% η βία ξεκινά από τους άντρες, αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό γυναικών που ασκεί βία στους συζύγους.
Εξίσου τραγικό είναι ότι έχουν γίνει καταγγελίες για βία και από νεαρές κοπέλες, που απλώς διατηρούν σχέση με ένα νεαρό κι ούτε καν συζούν.
Η πλειοψηφία των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται αφορά ζευγάρια μεγάλη ηλικίας, όμως, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, τα προβλήματα προϋπήρχαν, απλώς τώρα – με την οικονομική κρίση να συνδράμει σημαντικά – «ξεχείλισε το ποτήρι». Αντίθετα, οι νεαρές γυναίκες αντιδρούν άμεσα και στο πρώτο περιστατικό βίας από το σύζυγό τους φτάνουν στην πόρτα της Αστυνομίας ή του δικηγόρου, ζητώντας είτε να συνετισθεί ο βιαιοπραγών σύζυγος είτε να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαζυγίου.
Τα δε συναινετικά διαζύγια αποδεικνύεται ότι είναι μια γρήγορη και φθηνή λύση, στην οποία εξαναγκάζονται πολλές κακοποιημένες γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για μια αντιδικία και υποκύπτουν στην «επιλογή» του «αγαπημένου» τους συζύγου, προκειμένου να γλυτώσουν το ξύλο και να εξασφαλίσουν ίσως λίγα ευρώ ως διατροφή.
Και από παιδιά
Τόσο αστυνομικές όσο και δικαστικές – εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για αλματώδη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τους τελευταίους μήνες. Το ίδιο αναφέρουν και δικηγόροι της Καλαμάτας.
Όπως σημείωσε η δικηγόρος Θεοφανώ Πεντέα, καθημερινά πλέον στο γραφείο της αναφέρονται ένα-δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: «Το τραγικό είναι ότι μου έχει αναφερθεί ακόμα και περιστατικό νεαρής κοπέλας που χτύπησε άσχημα ο φίλος της, με τον οποίο απλώς διατηρούσε σχέση. Αλλά και περιστατικά με παιδιά που έχουν σηκώσει χέρι σε γονείς τους. Κάποια από αυτά τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε χρήση αλκοόλ και ουσιών και άλλα όχι. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, και, κατ’ επέκταση, αυξάνονται τα περιστατικά βίας».
Ακολούθως, πρόθεσε ότι υπάρχει και κακοποίηση παιδιών: «Χτυπάνε πάρα πολύ και τα παιδιά τους. Έχω δει παιδί με αποτυπωμένα τα δάχτυλα στο μάγουλό του. Τι σημασία έχει ποιος το χτύπησε; Αν το χτύπησε ο πατέρας και η μάνα το ξέρει; Τι θα κάνει αυτό το παιδί; Δε θα βαράει μετά; Αυτό που βλέπει θα κάνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να παντρευτεί παιδί που έχει βιώσει ενδοοικογενειακή βία και να μην την ανακυκλώσει σε υπέρτατο βαθμό».
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συναινετικών διαζυγίων, η κα Πεντέα σημείωσε ότι είναι πλέον η εύκολη και φθηνή λύση, η οποία συνήθως κρύβει γεγονότα βίας.
Δεν μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα
Μεγάλη αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία έχει διαπιστώσει και η δικηγόρος Δέσποινα Τσιλιβαράκη. Όπως τόνισε, πολλές φορές ζευγάρια που φτάνουν σε αδιέξοδο οδηγούνται στη λύση του συναινετικού διαζυγίου, καθώς είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση. Μάλιστα, πολλές αντιδικίες κατέληξαν για τους λόγους αυτούς σε συναινετικά διαζύγια.
«Τα ζευγάρια πλέον, κυρίως τα νεαρά, αδυνατούν να αντέξουν τα πλήγματα από την οικονομική κρίση και επιλέγουν τη λύση του γάμου τους. Μας αναφέρονται, όμως, και πολλές επιθετικές συμπεριφορές. Έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία μεταξύ συζύγων αλλά και παιδιών. Η οικονομική κρίση έχει φέρει περισσότερη γκρίνια και ψυχική αστάθεια, με αποτέλεσμα ο ένας σύζυγος να τα ρίχνει στον άλλον και να μην μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους. Αυτό περνάει και στα παιδιά και βλέπουμε παιδιά που ήταν απόλυτα ήρεμα να επιτίθενται βίαια στη μητέρα τους», υπογράμμισε η κα Τσιλιβαράκη.