Πολύς θόρυβος έγινε προχθές σχετικά με μια κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι ζητήθηκε από τις 13 Περιφέρειες της χώρας να της «δανείσουν» τα κεφάλαια από τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ), συνολικού ύψους 150-200 εκατομμυρίων ευρώ, που δε θα χρησιμοποιηθούν έως το τέλος Απριλίου για την πληρωμή τοπικών έργων.
Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Σε συνέντευξή του στη σημερινή κυριακάτικη «Αυγή», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθαρίζει τα πράγματα και το θολό τοπίο που προσωρινά δημιουργήθηκε:
-Ποια είναι η κατάσταση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των αναπτυξιακών θεσμών;
Το βασικό ζήτημα των αναπτυξιακών κονδυλίων, και αυτό δεν περιορίζεται στο ΕΣΠΑ, ήταν κατά το πρόσφατο παρελθόν και παραμένει στην παρούσα περίοδο η υστέρηση των δημόσιων κεντρικών και περιφερειακών θεσμών στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και στη διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων. Η στρατηγική στόχευσή μας περιλαμβάνει την υπέρβαση της διαχρονικής αυτής δυσκολίας με το σωστό προγραμματισμό των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, την αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή των διαθέσιμων πόρων, την πάταξη της διαφθοράς, την παρακολούθηση της επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων και το συντονισμό των αναθεωρητικών και διορθωτικών παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν.
-Υπάρχει θέμα με «πάγωμα» του ΕΣΠΑ και κίνδυνος να χαθούν κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων; Ευσταθούν αυτές οι φήμες και τα σχετικά δημοσιεύματα ή αποτελούν μυθεύματα και απόπειρες αποπροσανατολισμού και δημιουργίας «θορύβου» στο επενδυτικό κοινό;
Όχι, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ας μη συγχέουμε το δύσκολο και διπλό έργο του κλεισίματος της προηγούμενης περιόδου 2007 – 2013 και της ουσιαστικής ενεργοποίησης της επόμενης 2014 – 2020 με κινδυνολογίες που διακινήθηκαν τελευταία, μέσω συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου. Η περίοδος που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η δυσκολία αυτή έγκειται τόσο στην κεντρική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στα πολλά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου του ΕΣΠΑ. Οι δυσκολίες αυτές, σε συνδυασμό με τις ανάγκες επιτάχυνσης της επόμενης περιόδου, απαιτούν άοκνη προσπάθεια και καλό συντονισμό. Από αυτό, όμως, μέχρι τα δημοσιεύματα που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει τεράστια απόσταση. Η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος αναστάτωσης είναι προφανής.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλωστε σε πρόσφατη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες απέκρουσε τις φήμες για πάγωμα του ΕΣΠΑ και εξέφρασε τη δυσφορία της για τα σχετικά δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, δική μας βεβαιωμένη αίσθηση είναι ότι υπάρχει διάθεση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που δίνουν οι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων για να διευκολυνθεί το ομαλό πέρασμα στην επόμενη περίοδο. Κάτι τέτοιο, πιστέψτε με, είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στη νέα διακυβέρνηση.
-Πολύς ντόρος γίνεται για την πρόσφατη απόφαση σχετικά με την επιτάχυνση πληρωμών από τις Περιφέρειες. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να χαθούν χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ;
Στο πλαίσιο εξυγίανσης των προγραμμάτων, έχουμε ξεκινήσει από κοινού με τις περιφέρειες και τους διαχειριστικούς τους φορείς, μια εργώδη προσπάθεια επιτάχυνσης των έργων και ολοκλήρωσης των πληρωμών. Ας μην ξεχνάμε ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, άρα ο χρόνος πιέζει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, ή όπως κυκλοφόρησε πρόσφατα, δε θα δοθούν πόροι του ΕΣΠΑ για άλλους σκοπούς. Η σχετική εγκύκλιος για την οποία έγινε τόσος θόρυβος αφορά στη διευθέτηση αναπορρόφητων πόρων από λογαριασμούς έργων που φέτος δεν παρουσιάζουν δαπάνες. Κατηγορηματικά δηλώνω πως ούτε ένα ευρώ δε θα αφαιρεθεί από το ΕΣΠΑ, οποιασδήποτε Περιφέρειας, αλλά αυτό επίσης σημαίνει και το δηλώνω το ίδιο κατηγορηματικά, πως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να «λιμνάσει» στην ακινησία. Πόροι που μένουν αναξιοποίητοι θα μεταφερθούν σε έργα του ίδιου προγράμματος που «τρέχουν» κανονικά. Το οφείλουμε στην κοινωνία και την οικονομία.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης