Η οικονομική κρίση… αυξάνει τα κρούσματα μελιταίου πυρετού


Την προσοχή σε όσους, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά για τις ανάγκες της οικογενείας τους, ξεκινούν ενασχόληση με την κτηνοτροφία, εφιστά ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Περικλής Παπαδόπουλος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων μελιταίου πυρετού, όχι μόνο σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους.
Η δε αγορά ζώων από μονάδες που δεν έχουν κωδικό εκτροφής ή ζωοαγορές μπορεί να κρύβει μεγάλους κινδύνους.
Τονίζει δε, πως δεν πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο γάλα από ζώα χωρίς να έχει βραστεί στους 100ο C  και τυρί, από την παρασκευή του οποίου δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες.
 
Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Αρχικά, επισήμανε ότι πολλοί και κυρίως νέοι, έχουν στραφεί τον τελευταίο καιρό στην αγορά ζώων, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να απευθύνονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να ενημερώνονται για τις εγκεκριμένες μονάδες που έχουν υγιή ζώα. Πρόσθεσε δε, ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, ακόμα και για τα οικόσιτα ζώα, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζουν το πρόγραμμα για το μελιταίο πυρετό (εμβολιασμός στα θηλυκά, αιμοληψία στα αρσενικά).
Για οποιαδήποτε μεταβολή του ζωικού τους κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απευθύνονται, επίσης, στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
 
Οι ζωαγορές είναι παράνομες
Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι στη Μεσσηνία δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη ζωαγορά και όποιοι διενεργούν τέτοια αγορά, είναι παράνομοι. Ο δε αγοραστής δε γνωρίζει καν από πού προέρχονται τα ζώα και τι ασθένειες μπορεί να φέρουν. Αυτή τη στιγμή έχει ζητηθεί άδεια ζωαγοράς στο Κοπανάκι, όμως ακόμα δεν έχει δοθεί.
Συνέστησε, δε, αυστηρά, λόγω των προβλημάτων με το μελιταίο πυρετό και την οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή, να σταματήσουν προσωρινά να αγοράζουν ζώα από παράνομες αγορές.
Για τα προϊόντα από τα οικόσιτα ζώα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής διευκρίνισε ότι το γάλα που παίρνουν από τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνεται χωρίς να βραστεί. Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να βράζεται κανονικά στους  100ο C και όχι απλώς να ζεσταίναται ή να «φουσκώνει», αλλά να κοχλάζει. Για δε το τυρί, να περνούν τουλάχιστον 3 μήνες πριν το καταναλώσουν.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι για περίπου μια 5ετία δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα μελιταίου πυρετού σε ανθρώπους και ξαφνικά τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται κι αυτό τον ανησυχεί, εξ ου και ζητά από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Ο μελιταίος πυρετός είναι σοβαρή ασθένεια για τον άνθρωπο, που μπορεί να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα, με μακροχρόνια θεραπεία, και να του αφήσει αναπηρίες.

Της Βίκυς Βετουλάκη