Ο ρόλος της Καλαμάτας στην κρουαζιέρα αναμένεται να είναι στρατηγικός


Στρατηγικό ρόλο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας προβλέπει για την Καλαμάτα το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Προβλέπεται η κατά προτεραιότητα δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, καθώς και άλλα οφέλη. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα και ως πύλη εισόδου για τους επιβάτες κρουαζιέρας, κάτι που προβλέπεται στο νέο Πλαίσιο, καθώς διαθέτει αεροδρόμιο διεθνών συνδέσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος είχε συναντηθεί πέρσι στις 29 Αυγούστου με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη και είχε μετάσχει σε σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού, υπό την προεδρία της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, όπου τους επέδωσε προτάσεις επί του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, στις οποίες τόνιζε ότι ο Δήμος θεωρεί «επιβεβλημένη την ένταξη της Καλαμάτας στις πόλεις με δυνατότητα να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια».
Οι προβλέψεις που αφορούν στην Καλαμάτα και την κρουαζιέρα έχουν, μεταξύ άλλων, ως εξής:
-Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων και δημιουργία πυλών εισόδου επιβατών κρουαζιέρας (home ports) με σύγχρονες εγκαταστάσεις κατά προτεραιότητα σε ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και μητροπολιτικές περιοχές που διαθέτουν αεροδρόμια διεθνών συνδέσεων.
-Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη.
-Ανάδειξη των σταθμών κρουαζιέρας σε πολυθεματικούς προορισμούς μέσω διασύνδεσής τους με τα θεματικά δίκτυα των ευρύτερων περιοχών (πολιτιστικά, θρησκευτικά, φυσιολατρικά κ.ά.).