Οργισμένες αντιδράσεις και απειλές για παραιτήσεις αυτοδιοικητικών…
«Τα Φιλιατρά δε θα γίνουν σκουπιδότοπος της Τριφυλίας» τονίζεται με κάθε ένταση στην πόλη των Φιλιατρών από κατοίκους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, όπως και παλιούς αυτοδιοικητικούς της περιοχής, εν όψει της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με πρώτο θέμα τη «Χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας».
Μάλιστα, προχθές το βράδυ διεξήχθη και ευρεία σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, με πρόσκληση – σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά – του τοπικού αντιδημάρχου Βασίλη Παπαθεοδοσίου, έπειτα από πιέσεις αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων φορέων και κατοίκων, παρουσία δημοτικών και τοπικών συμβούλων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τριών πρώην δημάρχων, των Φιλιατρών Άλκη Ξύγκα και Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Τριφυλίας Κώστα Κόλλια.
Στη σύσκεψη έγινε πασιφανές ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση – ό,τι και να «πει» και αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας – να δεχτούν να γίνει στα Φιλιατρά η μονάδα για τα απορρίμματα, ενώ για να αποτρέψουν έναν τέτοιο ενδεχόμενο θα καταθέσουν προσφυγές σε όλα τα αρμόδια Όργανα και Αρχές της Πολιτείας. Παράλληλα δε, κυκλοφόρησε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης πιέστηκαν, ώστε να δηλώσουν παραίτηση σε περίπτωση που η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος προτείνουν τα Φιλιατρά ως χώρο εγκατάστασης της μονάδας, κάτι που φέρεται πως αυτοδιοικητικοί από τη Δ.Ε. Φιλιατρών μετέφεραν στον κ. Κατσίβελα.
Με χθεσινή του δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ, παρενέβη στο θέμα και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, από τη Δ.Ε. Φιλιατρών, Γιώργος Ασημακόπουλος, ο οποίο απουσιάζει εδώ και κάποιες μέρες από την περιοχή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, σημειώνοντας: «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή μας, αλλά και στον ελληνικό χώρο, είναι αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε εμείς στο Δήμο Τριφυλίας ονομάζεται Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας. Το θέμα δεν είναι πού θα πάμε τα σκουπίδια, αλλά να πειστεί όλη η κοινωνία ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε Παπαηλιού να μας υποδεικνύει το πού θα πάμε τα σκουπίδια και να μην υπάρχει σχετική μελέτη από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ή μια μελέτη από το ΙΓΜΕ ή άλλο αρμόδιο επιστημονικό φορέα. Αυτό είναι αδιανόητο. Πώς θα πειστούμε εμείς και όλοι οι πολίτες ότι τα σκουπίδια δε θα είναι βλαβερά; Πώς θα αποφασίσουμε εμείς για κάτι για το οποίο δεν έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη επίσημη άποψη και πρόταση;
Από εκεί και πέρα, έπρεπε να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι και από τους παλιούς δημάρχους, γιατί κάποιοι είχαν κάνει μελέτες – και για τη λατομική ζώνη των Φιλιατρών, που έλεγαν ότι είναι πωρόλιθος και είναι προβληματικός. Επίσης, επί δημαρχίας Ξύγκα στα Φιλιατρά, το θυμούνται όλοι, είχε γίνει μια μελέτη για μια περιοχή μεταξύ Χριστιάνων και Μουζακίου, που δεν υπήρχε πρόβλημα κανένα. Ο καθένας δήλωνε όποια θέση ήθελε! Η μόνη ενημέρωση που έγινε από το Δήμο ήταν ότι μας έφεραν το δήμαρχο Ευρώτα και αυτό που είδαμε δεν έπεισε κανέναν! Κάποιοι που σήμερα χειροκροτούν να έρθουν τα σκουπίδια στα Φιλιατρά ή σε κάποια περιοχή, με περισσότερες πιθανότητες την περιοχή των Φιλιατρών, επί δημαρχίας Γκότση στα Φιλιατρά πήγαιναν και έκλειναν το δρόμο, ενώ τώρα λένε συμφωνώ με το δήμαρχο!».
Σημειώνεται πως η εισήγηση για τη χωροθέτηση, από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προτείνει στο Σώμα να εξετάσει τους χώρους στις λατομικές ζώνες Φιλιατρών και Γαργαλιάνων για την έκδοση της αντίστοιχης Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Δύο λατομικές ζώνες περιλαμβάνονται και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αυτή των Γαργαλιάνων να αναφέρεται πως βρίσκεται στη θέση – περιοχή με τοπωνύμιο «Τσούκα» και αυτή των Φιλιατρών στη θέση – περιοχή με τοπωνύμιο «Αγγινάρα» Φιλιατρών, και με την ίδια παρατήρηση, ότι είναι θεσμοθετημένες λατομικές ζώνες.
Ωστόσο, το γεγονός πως η πρόταση γίνεται από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υπάγεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, και όχι από το Τμήμα Περιβάλλοντος, που υπάγεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα, λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και κατάρτισης και έγκρισης που περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, είναι που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και κάνει αυτοδιοικητικούς, φορείς και κατοίκους των Φιλιατρών να κάνουν λόγο ακόμη και για μεθόδευση, την οποία, όμως, όπως λένε, οι ίδιοι θα σταματήσουν.
Του Ηλία Γιαννόπουλου