Γεύσεις σύκου απόψε στον Πολύλοφο


Της Μαρίας Νίκα
Μια γιορτή με πλούσιο πρόγραμμα ετοίμασε και φέτος ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου «Άγιος Δημήτριος» για να τιμήσει το προϊόν του χωριού του, το σύκο. Απόψε λοιπόν στις 9.00 θα διεξαχθεί η 12η Γιορτή Σύκου στον προαύλιο χώρο των απεντομωτηρίων της ΣΥΚΙΚΗΣ στον Πολύλοφο.
Για μια βραδιά με γεύσεις σύκου, αλλά και πολλή μουσική και τραγούδι κάνει λόγο ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Θανάσης Αναστασόπουλος. Την παρουσίαση και το συντονισμό θα έχει ο γνωστός «τηλεοπτικός μάγειρας» Ευτύχης Μπλέτσας, ο οποίος είχε βρεθεί και στην περσινή διοργάνωση. Μάλιστα, ο Ευτύχης θα φτιάξει επί τόπου γλυκά με σύκο, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρει στον κόσμο, ενώ θα μιλήσει για το τοπικό προϊόν και θα παρουσιάσει συνταγές με βάση αυτό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια καινούργια συνταγή με μαρμελάδα από ξηρά σύκα.
Θα ακολουθήσει στις 10.00 το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, ενώ η εκδήλωση θα συνεχιστεί με φαγητό, μουσική και τραγούδι από τους καλλιτέχνες Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Τάκη Μίντζια και Μαρία Μαυρομάτη.
Συνδιοργανωτές της 12ης Γιορτής Σύκου είναι η ΣΥΚΙΚΗ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Δήμος Μεσσήνης και η ΠΕΔ Πελοποννήσου. Συμμετέχει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
 
Έτοιμο το βιβλίο για το σύκο
Όσον αφορά στο βιβλίο που, όπως είχε ανακοινωθεί στην περσινή γιορτή, επρόκειτο να εκδοθεί με θέμα την ιστορία του χωριού Πολύλοφος και την καλλιέργεια του σύκου, είναι ήδη έτοιμο. Η παρουσίασή του σχεδιάζεται να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν σκέψεις για δύο εκδηλώσεις, στη Μεσσηνία αλλά και την Αθήνα.
Τη συγγραφή του βιβλίου πραγματοποίησε η καθηγήτρια Λαογραφίας Ζαχαρούλα Σιγάλα – Σταθοπούλου και η έκδοση έγινε με χορηγία του Παναγιώτη Σταθόπουλου, ο οποίος κατάγεται από τον Πολύλοφο.