Για απόφαση “αχταρμά” μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αφού ουσιαστικά μπήκαν πολλά δεδομένα, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να ψηφίσουν κάτι που ούτε οι ίδιοι γνώριζαν με ακρίβεια.
Όμως, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, αυτό ψηφίστηκε και, μάλιστα, ομόφωνα, αφού όποια άλλη απόφαση θα εγκυμονούσε κινδύνους για την Πελοπόννησο, καθώς μπορεί να την έπνιγε στα σκουπίδια.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων σε επίπεδο Πελοποννήσου πήρε μια ομόφωνη απόφαση όσον αφορά στο τι πιστεύει για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ίδιος έκανε την επισήμανση ότι η απόφαση ήταν το «μη χείρον», αφού δεν μπορούσαν οι Δήμοι να πάρουν καμία άλλη, καθώς θα είχε ως προϋπόθεση συστηματική δουλειά από το 2012 και προσπάθεια για τοπική διαχείριση, τουλάχιστον από τους μεγάλους Δήμους.
Αναφερόμενος στη συνέχεια, είπε ότι πλέον ξεκινά ένας νέος αγώνας, που δεν μπορεί να μη στηρίζεται στη συνεργασία με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια.
Ενδεικτικά, ανέφερε δύο παραδείγματα για να δείξει την ασάφεια που υπάρχει σε αυτά που αποφασίστηκαν τη Δευτέρα. Ειδικότερα, αναρωτήθηκε «τι θα πει ότι θα χωροθετηθεί η δράση διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία; Θα ξεκινήσουμε, δηλαδή, πάλι τις διαδικασίες εξεύρεσης τόπου; Δεν είναι αρκετές οι 3-4 μελέτες που έχουν γίνει για τον εντοπισμό σημείου;».
Έπειτα αναρωτήθηκε τι γίνεται με τη διαδικασία των τελών, όπου θα αποφασίσουν κυρίαρχα τα Δημοτικά Συμβούλια.
Αναφερόμενος σε ανακοινώσεις κομμάτων για την απόφαση που κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ευχήθηκε και ελπίζει αυτό «το μη χείρον» που ανέφερε από την αρχή να δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Καλαμάτας δεν περιμένει και συνεχίζει την τοπική διαχείριση
Ο Δήμος Καλαμάτας, αντιλαμβανόμενος ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, προχωρά τα ζητήματα της τοπικής διαχείρισης, θα εκσυγχρονίσει τη μέθοδο και την Πέμπτη έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση προώθησης του διεθνούς διαγωνισμού για εξεύρεση μειοδότη όσον αφορά στα ζητήματα τοπικής διαχείρισης. Στο δε Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου υποβάλλεται από το Δήμο Καλαμάτας προς την κυβέρνηση πλήρης φάκελος για χρηματοδότηση μηχανημάτων τοπικής διαχείρισης και φορτηγών και χρηματοδότηση για τα πράσινα σημεία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Δικαιωμένος εμφανίσθηκε ο Π. Τατούλης για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ
«Ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε την ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, σημειώνοντας ότι «αποτελεί τη μόνη απάντηση στο μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Θωρακίζει το έργο και ανοίγει το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί εμβληματική επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδιασμού της Περιφέρειας και «αφήνει πίσω κάθε περιθώριο συγκρούσεων χωρίς αποτέλεσμα και τη λογική διχασμού του Α΄ και του Β΄ βαθμού της αυτοδιοίκησης, που προσπάθησε να ενσπείρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Θέτει, επίσης, τις Κασσάνδρες, που μιλούσαν για φαραωνικό και ακριβό έργο, στην άκρη».
Υπογραφή σύμβασης
Μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, το μικρότερο κόστος για τους πολίτες και για το λόγο αυτό «η επιμέλεια της Περιφέρειας ήταν να εξασφαλίσει τα 68 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μετριάσει το κόστος διαχείρισης. Σε κρυφό χρόνο, μάλιστα, είχαμε ανακοινώσει ότι, σύμφωνα με την υλοποίηση του σχεδίου μας, οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη».
Τα ποσοτικά στοιχεία του ΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας, σημείωσε ο κ. Τατούλης, αφού κάνει λόγο για 260.000 τόνους ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα από την τουριστική κίνηση. «Ουσιαστικά ο ΠΕΣΔΑ σε όλα τα κεφάλαιά του αναφέρεται σε ολοκληρωμένη διαχείριση και περιγράφει αυστηρά το έργο μας. Η έγκρισή του, μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις, αν φυσικά χρειαστούν, θα επικυρωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι την κυβέρνηση», διευκρίνισε.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μετά την απόφαση του ΦΟΔΣΑ ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Αναμένω τη σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως μας είχε ενημερώσει, για να ρυθμιστεί η τελευταία αυτή εκκρεμότητα» δήλωσε ακόμη.
Ακολούθως είπε ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο από ορισμένες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες παραβιάζουν τη νομιμότητα δημιουργώντας νέους ΧΑΔΑ, χωρίς να αναλογίζονται τις βλάβες του περιβάλλοντος, αλλά ούτε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και τον κίνδυνο να επιβληθούν νέα. «Οι δικαστικές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους απολύτως και όχι κατά περίπτωση», υπογράμμισε.
Κατά Τσιρώνη
«Θα πρέπει να μας ανησυχεί η διαφορετική στάση της κυβέρνησης, η οποία ενώ εγκρίνει άλλα ΣΔΙΤ, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίζεται επιφυλακτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ντόπιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν αφελώς ακραίες θέσεις, με στόχο, μέσα από τη σύγκρουσή τους με την Περιφερειακή Αρχή, να επιβιώσουν πολιτικά. Αυτό ήταν μεγάλο τους λάθος», είπε λίγο πριν ολοκληρώσει την συνέντευξή του.
Επίσης απαράδεκτο χαρακτήρισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης «τον προστατευτισμό του κ. Τσιρώνη σε συγκεκριμένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος ήταν αυτός που προσπαθούσε να δημιουργήσει ψευδείς συγκρούσεις για ίδιον όφελος. Η ποιότητα της διαχείρισης, μάλιστα, που κάνει βρίσκεται έξω από τη λογική του ΕΣΔΑ που ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ευαγγελίζεται και ενάντια στον οποίο εμείς έχουμε προσφύγει. Καμία ανοχή, επίσης, δε θα υπάρξει απέναντι σε ελάχιστους δημάρχους οι οποίοι λειτούργησαν ως σπόνσορες συγκεκριμένων εργολαβικών και εταιρικών συμφερόντων», κατέληξε.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Σε νέα φάση η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
-«Όσοι Δήμοι δε θέλουν τοπική διαχείριση, προσφεύγουν στην κεντρική λύση και έχουν να κάνουν με τους δημότες τους, ενώ οι άλλοι ακολουθούν την τοπική διαχείριση»
Σε δήλωσή του για την προχθεσινή απόφαση του ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, αναφέρει:
«Είμαστε από τις λίγες φωνές που διέγνωσαν τη δυνατότητα να υπάρξουν συναινετικές και συνθετικές λύσεις από τον ΦΟΔΣΑ μετά την πρώτη συνεδρίασή του, την προηγούμενη Δευτέρα. Γράψαμε άρθρο με τίτλο “Με αφορμή την πρόσφατη ισοψηφία στο ΦΟ.Σ.ΔΑ Πελοποννήσου”. Γράφαμε αυτολεξεί:… “Παρόλο όμως ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει μια κάθετη διαίρεση του οργάνου, αυτή η διχογνωμία ας ελπίσουμε ότι δεν θα επικρατήσει τελικά στη συνέχεια των διεργασιών.
Όπως διαφάνηκε αργά εχθές – δηλ. την προηγούμενη Δευτέρα – τη νύκτα, υπάρχει προβληματισμός για συναινετική διάθεση από τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΦΟ.Δ.ΣΑ. Εξαίρεση ίσως να αποτελεί μια ολιγομελής ομάδα ακραίων δημάρχων, κυρίως μικρών Δήμων, που υποστηρίζουν όχι για λόγους κομματικής τοποθέτησης, αλλά για λόγους σκοπιμοτήτων τον
Περιφερειάρχη και κυρίως θέλουν αυτό να το δείχνουν στις συνεδριάσεις. Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση της Πελοποννήσου όμως, που έχει λοιδορηθεί κατά επανάληψη με σκοπιμότητα από τον Περιφερειάρχη για Ανικανότητα, δεν είναι διατεθειμένη να αυτοεγκλωβιστεί τώρα. Οι δήμαρχοι φαίνεται καταρχάς ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε αδικαιολόγητη εμφύλια σύγκρουση μεταξύ τους και να ενισχύσουν μια αρνητική εικόνα σε βάρος τους. Το αντίθετο μάλιστα…”.
Τη Δευτέρα το βράδυ στην Τρίπολη μπήκε σε νέα φάση η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μετά την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ. Με αυτή την απόφαση η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να ανακτήσει σημαντικότατο μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της στη διαχείριση των απορριμμάτων, αν και εφόσον τελεσφορήσει το εγχείρημα με την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ.
Η απόφαση, ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δε θέλουμε να έχει νικητές ή ηττημένους. Δε βλέπουμε τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση εξάλλου ως μόνιμο εχθρό σε όλα τα θέματα. Ιδιαίτερα τώρα που η διαχείριση των απορριμμάτων γύρισε στους Δήμους. Θέλουμε αρωγούς κυβέρνηση και Περιφέρεια. Ο επόμενος σταθμός είναι πολλά πράγματα μαζί. Χωροθέτηση των δύο μονάδων κεντρικής διαχείρισης εκτός αυτής της Λακωνίας. Οι ΧΑΔΑ και η αποκατάστασή τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, η προσωρινή διαχείριση του υπολείμματος, ο διαμοιρασμός των μηχανημάτων που βρίσκονται κλειδωμένα στις αποθήκες της Περιφέρειας με βάση
αντικειμενικά κριτήρια. Η ΠΕΔ πρέπει να συσκεφθεί για το συντονισμό και ο δε ΦΟΔΣΑ πρέπει να καταλήξει άμεσα σε αποφάσεις. Στόχος όλων φορέων πρέπει να είναι ένας. Να γίνει σεβαστή η ομόφωνη απόφαση. Όσοι
Δήμοι δε θέλουν τοπική διαχείριση, προσφεύγουν στην κεντρική λύση και έχουν να κάνουν με τους δημότες τους, ενώ οι άλλοι ακολουθούν την τοπική διαχείριση.
Όποιος επιχειρήσει να περάσει πραξικοπηματικά πίσω στην κεντρική διαχείριση και να επανέλθουν από την πίσω πόρτα τα τέσσερα χαρακτηριστικά που αποκλείστηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ απο την “κεντρική λύση”, απλά δεν κατανοεί ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Η εποχή που εκβίαζαν τους Δήμους και τους άρπαζαν την αρμοδιότητα γιατί ήταν “ανίκανοι” για να φέρουν μια “ολοκληρωμένη λύση”, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η “λύση” αυτή δεν έγινε αποδεκτή ομόφωνα, πνεύμα και γράμμα από τον ΦΟΔΣΑ. Εξάλλου εφαρμόζεται ο νέος ΕΣΔΑ πλέον και υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ.
Οι Δήμοι, φυσικά, έχουν τα δύσκολα μπροστά τους. Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν με τον έναν ή άλλον τρόπο στους Δήμους εναντίον του μονόδρομου του ΣΔΙΤ και όσοι άλλοι θέλουν να συμπορευθούν, αφού απομονώσουν τους ακραίους, πρέπει να καταθέσουν, για τα παραπάνω, τις προτάσεις τους άμεσα».