Για 11η χρονιά πραγματοποιείται στην Καλαμάτα το Θερινό Σχολείο για νέους Ομογενείς, που στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει σε νέους ομογενείς, που συνήθως είναι δεύτερη ή τρίτη γενιά μεταναστών, τι σημαίνει Ελλάδα, αλλά και να διαδώσουν τα ιδανικά μας στις χώρες όπου ζουν.
Το Θερινό Σχολείο για το 2016 ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου με την τελετή έναρξης και θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου, ενώ διεξάγεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το ξεχωριστό αυτό σχολείο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου/Π.Ε. Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής – Καναδά.
Φέτος συμμετέχουν 37 ομογενείς φοιτητές από 18 έως 24 ετών, καθώς και τέσσερις συνοδοί – δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και τέσσερις εκπρόσωποι της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας.
Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι, κυρίως, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας (γραπτός και προφορικός λόγος), η γνωριμία των φοιτητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πνευματικά κέντρα και αξιοθέατα. Συμπληρωματικά προσφέρονται σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.
Το πρόγραμμα πλαισιώνουν και μουσικοχορευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του παραδοσιακού πολιτισμού.
Στο καλωσόρισμα της Δευτέρας βρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, που δήλωσαν τη χαρά τους που νέα παιδιά έφθασαν στην Καλαμάτα για να ζήσουν σε πραγματικό χρόνο τι σημαίνει Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι από εδώ και πέρα τους θεωρούν πρεσβευτές της χώρας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση