Δεν «πέφτει καρφίτσα» σε Καλαμάτα, Μάνη , Τριφυλία και Πυλία. Μετά τον Αύγουστο;
Υψηλά πενταετίας καταγράφουν οι ελληνικοί προορισμοί στην κορύφωση της θερινής περιόδου. Από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε η μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, η οποία συνεχίστηκε και τον Ιούλιο.
Στην κορυφή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημείωσε αύξηση της τάξης του 71,7%, ενώ για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 60,6%.
Σύμφωνα με μια συνολική εκτίμηση των επιδόσεων της χώρας για το πρώτο επτάμηνο του έτους, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 13,6% και για το διάστημα Ιαν. – Ιουλίου ενισχύθηκαν κατά 12,1%, σε ετήσια βάση (χωρίς να υπολογιστούν οι αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος»). Τους πρώτους έξι μήνες του 2013 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, που θεωρείται ένα καλό τουριστικά έτος, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδός τους στο διάστημα Ιαν. – Ιουλίου, αγγίζοντας ποσοστό 17% σε σύγκριση με το 2008.
Ενισχυμένες σημαντικά είναι και οι εισπράξεις στη χώρα, με το πλεόνασμα 306 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών την περίοδο Ιαν. – Μαΐου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, λόγω της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4% το πρώτο πεντάμηνο του 2013 σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αυξήσεων στα τουριστικά τους μεγέθη (9,8% και 14,4% στις αφίξεις αντίστοιχα το φετινό εξάμηνο), ενώ η Ιταλία (1% στις αφίξεις το τετράμηνο) και η Ισπανία (4,3% στις αφίξεις στο εξάμηνο) σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά. Οι τουριστικές εισπράξεις στην Ιταλία παρουσιάζουν μείωση 1,8% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Ανέβηκαν οι τιμές τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα, παρά την οικονομική κρίση, αρκετοί ελληνικοί προορισμοί έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές τους τον Αύγουστο του 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012. Από τα στοιχεία που δημοσιεύει η trivago (www.trivago.com) για τις ξενοδοχειακές τιμές ενός δίκλινου δωματίου σε διάφορες πόλεις προκύπτει ότι ο φετινός Αύγουστος για την Ελλάδα είναι ο ακριβότερος των τελευταίων τριών χρόνων. Η μέση τιμή του δίκλινου διαμορφώνεται στα 131 ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012 (με βάση τις διαδικτυακές τιμές των ξενοδοχείων).
Μειωμένες όμως ήταν οι τιμές και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με εξαίρεση τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, που αύξησαν τις τιμές τους. Ιδιαίτερα αρνητική φαίνεται να είναι η πορεία των τιμών στη Μαδρίτη, όπου τον φετινό Αύγουστο καταγράφεται μείωση περίπου 12% και σε συνέχεια ποσοστού 13,5% το 2012.
Δεν «πέφτει καρφίτσα» σε Καλαμάτα και Μάνη
Ούτε για δείγμα, δεν υπήρχε διαθέσιμη τουριστική κλίνη στη Μεσσηνία, αφού όλα τα ξενοδοχεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα, τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στην περιοχή της Μάνης, που αποτελεί, εδώ και χρόνια, τουριστικό προορισμό.
Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων, με τους οποίους δειγματοληπτικά μιλήσαμε, κάνουν λόγο για αύξηση στην κίνηση, που την εκτιμούν στο 10% σε σχέση με πέρσι, ενώ, σημειώνουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τόσο η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, όσο και του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας με τις πρώτες τουριστικές πτήσεις να ξεκινούν από το Μάρτιο, εγκαινιάζοντας έτσι τη θερινή περίοδο.
Από το «Ακτή Ταΰγετος RESORT» ο κ. Δημ. Μακαρούνης ανέφερε πως και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι πληρότητες στο ξενοδοχείο ήταν πολύ καλές, ενώ, σημείωσε πως ο Αύγουστος δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως, οι πληρότητες ανέρχονται στο 100%.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτίμησε πως έως το άνοιγμα των σχολείων, το Σεπτέμβριο, η κατάσταση θα είναι πολύ καλή, ενώ, προέβλεψε ότι ο φετινός χειμώνας δείχνει να είναι δύσκολος και, κατά συνέπεια να αναζητηθεί το target group, που θα επιτρέψει στο ξενοδοχείο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα.
Δήλωσε ,ωστόσο, ικανοποιημένος από την κίνηση που υπάρχει. Εκ μέρους του «Elite City Resort» ο κ. Γ. Κουτίβας παρατήρησε πως στο ξενοδοχείο δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με πέρσι. Επισήμανε τη μεγάλη βοήθεια που παρείχαν στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης τόσο ο νέος δρόμος, όσο και η λειτουργία του αεροδρομίου, αφού χάρη σε αυτά στάθηκε δυνατό να διοργανώνονται περισσότερα συνέδρια, δραστηριότητα που δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στο παρελθόν. Έτσι, εκδηλώσεις όπως αυτές, έδωσαν ανάσα στην τουριστική κίνηση.
Όσον αφορά στην περίοδο από το Σεπτέμβριο και μετά, η εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Πληρότητα 100% έως και το Σάββατο, θα έχει το ξενοδοχείο «ELEKTRA HOTEL & SPA», σύμφωνα με το διευθυντή του Κων. Ανδριανόπουλο. Ο κ. Ανδριανόπουλος παρατήρησε πως φέτος, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν θα «πάει» καλά και θα είναι σχετικά υποτονικό. Εξήγησε πως έχει ήδη ξεκινήσει η υποβολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήξης της θερινής περιόδου από αυτή την Κυριακή.
Με βάση τα λεγόμενά του, υπήρξε αύξηση που ξεπέρασε το 30% το φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον περσινό, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση ξεπέρασε το 20%, και για τον Αύγουστο (το πρώτο δεκαπενθήμερο) η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από 10%.
Παρατήρησε όμως πως μπορεί να υπάρχει αύξηση στην τουριστική κίνηση, αλλά η κατανάλωση είναι εξαιρετικά μειωμένη, όπως είπε και σημείωσε πως θα πρέπει οι επισκέπτες να πληροφορούνται για την ύπαρξη λαϊκής αγοράς, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με πολύ καλές τιμές των πωλούμενων αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να κάνουν από εκεί τις αγορές τους
Ο διευθυντής του «Φαραί Παλλάς» Γ. Αντωνίου, ανέφερε πως η πληρότητα της μονάδας για τις επόμενες 10 ημέρες, θα είναι 100%, ενώ, σε σχέση με πέρσι σημείωσε πως υπάρχει αύξηση κατά 10%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αναμένεται να υπάρξει μια δύσκολη περίοδος ανάμεσα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ίσως να βοηθήσουν οι ξένοι με τη μείωση των τιμών, που συνήθως γίνεται αυτή την περίοδο.
Για το εγγύς μέλλον, παρατήρησε πως υπάρχουν κρατήσεις και πως «είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών ή όχι», σημειώνοντας ταυτόχρονα την καθοριστική σημασία που είχαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης ο νέος αυτοκινητόδρομος και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Εκ μέρους του ξενοδοχείου «Χάϊκος», ο κ. Νικ. Χάϊκος ανέφερε πως μέχρι το τέλος Αυγούστου οι πληρότητες στη μονάδα, θα ξεπεράσουν το 80%, ενώ, για τη συγκεκριμένη στιγμή είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Όσον αφορά στο μέλλον και ιδιαίτερα στο Σεπτέμβριο, παρατήρησε πως είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, δεδομένου ότι οι όποιες κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τις 20 Αυγούστου και μετά, καθώς και ότι εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.
Το αδιαχώρητο επικρατεί και στη Μάνη. Σύμφωνα με το Γ. Γιαννακέα του ξενοδοχείου «Νότος», στην Καρδαμύλη η κίνηση ίσως να είναι και πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Ανέφερε πως ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, αφού, παραδοσιακά υπάρχουν λιγότεροι ξένοι τουρίστες. Με βάση τα λεγόμενά του, οι Έλληνες είναι «μαγκωμένοι», καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρατήσεις αφορούν διάστημα από 2 έως 5 ημερών, ενώ, πολύ λιγότερες κρατήσεις αφορούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όμως, ανάλογα «σφιχτοί» με τα οικονομικά τους είναι Άγγλοι και Γερμανοί, οι οποίοι κάνουν «προγραμματισμένες» διακοπές, αφού έχουν υπολογίσει εκ των προτέρων τα χρήματα που θα διαθέσουν ακόμη και για το φαγητό τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες που διαθέτουν περισσότερα, προκειμένου να περάσουν καλύτερα.
Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Στούπα, σύμφωνα με την επαγγελματία στο χώρο της σίτισης Βούλα Κυριακέα. Το αδιαχώρητο επικρατεί κι εκεί, με τους Έλληνες να είναι «μαγκωμένοι» στα οικονομικά τους και τους Ολλανδούς να διστάζουν να επισκεφθούν φέτος την περιοχή, πιθανόν επειδή φοβούνται την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
Γεμάτη η Τριφυλία, στα περυσινά η Πυλία
Δωμάτιο άδειο ούτε με το κιάλι δε βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες στην Τριφυλία καθώς η πληρότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα αγγίζει το 100%! Διαφοροποιημένη, πάντως, είναι η κατάσταση στην Πυλία όπου η τουριστική κίνηση αυτές τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου μόλις και μετά βίας πλησιάζει στα περυσινά επίπεδα. Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος (Hotel Artina και Artina Hotel Nuovo & Spa) στη Μαραθόπολη), «η τουριστική κίνηση τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ δυνατή στην Τριφυλία. Γέμισαν τα πάντα!». Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε πάντως ότι, «το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν έτσι για όλους η κατάσταση. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση κρατήσεων και αφίξεων στη Μεσσηνία 43% με πολλούς να επισκέπτονται και την περιοχή μας. Δεν ήταν, όμως, παντού, για όλες τις μονάδες και επιχειρήσεις, τα ίδια ποσοστά. Τα οργανωμένα ξενοδοχεία, με πλήρη πακέτα διαμονής, δούλεψαν καλύτερα και είχαν περισσότερη κίνηση. Πλέον, έχει αλλάξει και η συνήθεια των επισκεπτών – τουριστών. Οι κρατήσεις γίνονται μέσω ιντερνέτ και τηλεφωνικά. Σπανίζουν, πια, οι περιπτώσεις που θα έρθει κάποιος για διακοπές και θα ψάξει εκείνη τη στιγμή για τη διαμονή του. Στα ξενοδοχεία η κίνηση είναι πολύ καλή, με δεδομένη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχουμε και Έλληνες και ξένους επισκέπτες, από τη Ρωσία κυρίως. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν ήταν τόσο καλά τα πράγματα. Επίσης, οι πελάτες δε σηκώνουν λογαριασμούς, όπως άλλες εποχές. Στην Τριφυλία, σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένταση κρατήσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου και ευελπιστούμε να πάει καλά και ο Σεπτέμβριος με τις ενδείξεις που έχουμε από το ενδιαφέρον που υπάρχει». Με τη σειρά της, η Γεωργία Χριστοδούλου (Apollo Resort Art Hotel στην Κυπαρισσία) σημείωσε πως, «η κίνηση από την αρχή της σεζόν είναι πολύ καλή, όχι για όλους στον ίδιο βαθμό, αλλά για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού και η πληρότητα από τέλη Μαΐου μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, σε αυτά τα ξενοδοχεία φτάνει το 90%. Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα είναι σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις στο 100%. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε πολλές αφίξεις Ελλήνων, οι οποίοι όμως δεν κάνουν πολυήμερες διακοπές, αλλά παρά την οικονομική δυσχέρεια φροντίζουν να περάσουν καλά και στην εστίαση, και στη διασκέδασή τους. Βοήθησαν σημαντικά και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ και του ΕΟΤ, στην κίνηση. Το κλίμα για τη νέα χρονιά είναι ευοίωνο. Ήδη μας προτιμούν Ρώσοι και Γερμανοί και υπάρχει ενδιαφέρον, επίσης, από Σουηδούς και Ολλανδούς». Στην Πυλία η τουριστική κίνηση είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με αυξομειώσεις ανά διαστήματα και περιοχή. Τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο οι κίνηση ήταν υποτονική, ενώ μια μικρή βελτίωση σημειώνεται από τις αρχές Αυγούστου, με Έλληνες, κυρίως, επισκέπτες και η κορύφωση της κίνησης είναι τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Πάντως, όπως είπε στο «Θ» ο ιδιοκτήτης του Hotel Navarone στο Πετροχώρι, Νίκος Κωνσταντέλος, στην Πυλία, βρίσκει ακόμα κάποιος διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα για διακοπές.
των Αντώνη Πετρόγιαννη, Χάρη Χαραλαμπόπουλου, Ηλία Γιαννόπουλου