Ολοκληρώθηκαν στην Καλαμάτα οι παραστάσεις της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, εισπράττοντας τις καλύτερες κριτικές από όσους θεατρόφιλους την παρακολούθησαν. Μία τελευταία παράσταση θα δοθεί στο Διαβολίτσι το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 8ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού που διοργανώνουν εκεί προς τιμήν του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (συμμετοχή για 7η φορά).
Ο δε απολογισμός της θεατρικής δημιουργίας, όπως αναφέρεται από την Πειραματική, «πλούσιος σε αισθήματα και πολύ όμορφα και συγκινητικά σχόλια από τους θεατές. Και αν οι εισπράξεις από το μικρό εισιτήριο που είχε η παράσταση, για να καλυφθούν τα έξοδά της, δεν ήταν οι αναμενόμενες, ο πνευματικός και ψυχικός πλούτος που απέκτησαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας από τον αριστοφανικό λόγο είναι τεράστιος και εκπληρώνει το στόχο που έχει η Πειραματική Σκηνή. Να δημιουργεί πλούτο γνώσεων και αισθημάτων στους νέους που θητεύουν στην Πειραματική Σκηνή μέσα από τη θεατρική διαδικασία και το θεατρικό λόγο.
Ευχαριστούμε τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που ζωντάνεψαν, παραθέτοντας την ίδια την ψυχή τους στο θεατρικό σανίδι του Κάστρου Καλαμάτας. Ευχαριστούμε τους συντελεστές και όσους βοήθησαν, λιγότερο ή περισσότερο, για να ολοκληρωθεί αυτή η παράσταση. Ευχαριστούμε το συνθέτη Χρήστο Λεοντή που κόσμησε με τη μουσική που μας πρόσφερε την παράσταση. Ευχαριστούμε τους χορηγούς επιχειρηματίες της πόλης μας και, τέλος, όσους μας συγκίνησαν με τα καλά τους λόγια και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Ευχαριστούμε όσους από τα ΜΜΕ μας τίμησαν με την παρουσία τους και πρόβαλαν την παράστασή μας.
Παραθέτουμε μερικά συγκινητικά σχόλια θεατών:
Popi Kapnoutzi, 11 Ιουλίου: “Ηθοποιός σημαίνει φως”. Τόσο λαμπερά και έντιμα αστεράκια όμως σπάνια αντικρίζει κανείς. Λαμπερά γιατί μετέδωσαν με πάθος, έντιμα γιατί μετέδωσαν τις σκέψεις και το κείμενο του Αριστοφάνη, έτσι ώστε να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Μια εντυπωσιακά φίνα παράσταση.
Οι άνθρωποι πήγαν να παρακαλέσουν τους Θεούς για Ειρήνη, και οι Θεοί έλειπαν! Μόνοι τους οι άνθρωποι στους πολέμους τους, μόνοι τους, αλλά τα βγάζουν πέρα. Έτσι όπως τα κατάφεραν και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Καλαμάτας, ανάμεσα σε διαβάσματα αξιολογήσεις, φροντιστήρια, πρόβες καθημερινές και Σ/Κ, αποφάσεις ζωής (αποφασίζουν σχολές και πορεία ζωής πολλά από αυτά τα παιδιά αυτή την περίοδο). Ήθελαν κάτι να μας πουν, κάτι να μας θυμίσουν. Και τα κατάφεραν. Τους ευχαριστώ βαθύτατα για αυτό!
Η σκηνοθέτις Όλγα Αλεξανδροπούλου είχε “πολύ ωραίες ιδέες”, όπως μου είπαν μετά, εμείς, ως θεατές, είδαμε ότι είχε σεβαστεί και επενδύσει στην αρτιότητα της παράστασης, με εντυπωσιακή μουσική και σεβασμό στην ιστορία της (βίντεο με σκηνές από παλιές παραστάσεις του Γ. Λαζάνη). Μιλά με τους μικρούς ηθοποιούς της και ποντάρει σε αυτούς, τους συνδέει με όλη την πορεία του θεάτρου τέχνης.
Λείπουν οι Θεοί στους πολέμους μας! Δε λείπει όμως το θείο μέσα μας. Χρειαζόμαστε την τέχνη να μας το θυμίζει.
Σαράντα παιδιά και έφηβοι, σαράντα εξαίρετοι ηθοποιοί. Μοναδικές οι ερμηνείες, θεαματικός ο χορός (απογειωτική η σκηνή με το σήμα της Ειρήνης που φτιάξανε με τα σώματά τους, δάκρυα στα μάτια μας), μια ομάδα. Μια εμπειρία θεάτρου μοναδική. Τους ευχαριστώ όλους βαθύτατα για αυτό!
Υπάρχει ακόμη μια παράσταση στο χωριό Διαβολίτσι (νομίζω την επόμενη εβδομάδα). Θα σας τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα! Μεγάλο το ταξίδι, πιστέψτε με, μεγαλύτερη η ανταμοιβή!
George Sklikas, 10 Ιουλίου: Η υπέροχη δουλειά που γίνεται στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας κορυφώνεται στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου στην Αρχαία Μεσσήνη! Σουρουπώνοντας απολαμβάνουμε την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο μαγικό αυτό χώρο. Μπράβο στα παιδιά, μπράβο στην κα Λέττα Πετρουλάκη, μπράβο στη σκηνοθέτιδα κα Όλγα Αλεξανδροπούλου!
Γεωργία Γκότση: Συγχαρητήρια, κα Λέττα. Πολλά μπράβο σε σας, στα παιδιά που έπαιζαν, στη δασκάλα τους, στις υπόλοιπες κυρίες που βοήθησαν, αλλά και στον κ. Λεοντή. Η παράσταση ήταν τέλεια, αλλά και η μουσική υπέροχη.
Γεωργία Νικολετσέα: Τη χαρήκαμε κι αυτή τη δουλειά σας, όπως και όλες τις προηγούμενες! Όλα ήταν εξαιρετικά, οι ερμηνείες (Ερμής, Τρυγαίος, αλλά και όλα τα παιδιά ήταν ξεχωριστά), ευρηματική μουσική, τραγούδια, Χορός. Με ενθουσίασαν και τα κουστούμια! Καταπληκτική εισαγωγή με τα θύματα του πολέμου, που ένωσε το παρελθόν με το παρόν μέσα από το τόσο αληθινό και επίκαιρο κείμενο του Θουκυδίδη! Μπράβο!
Αμαλία Μπεσμπέα: Όσοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, αυτοί έχασαν μια εξαιρετική παράσταση. Ήρθαμε το βράδυ που είχε βρέξει και υπήρχε η καθυστέρηση και οι δίδυμες – έξι χρόνων – έμειναν περίπου 3 ώρες ακίνητες και ξετρελάθηκαν με τον Αριστοφάνη, το χορό, τη μουσική, την ερμηνεία των παιδιών. Αυτό να μετρήσετε για ταμείο στο τέλος!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ: Συγχαρητήρια, Λέττα, σ’ εσένα, στο Δ.Σ. και στην Όλγα, που κάθε φορά αποδεικνύει πόσο ικανή και ευρηματική είναι στη δουλειά της. Τα παιδιά κατέθεσαν την ψυχούλα τους και είναι σημαντικό ότι το απόλαυσαν τα ίδια πέρα από την επαγγελματική τους ερμηνεία. Τα μειωμένα έσοδα και την έλλειψη χρηματοδότησης, εάν τα ζυγίσεις με το αποτέλεσμα, βλέπεις πού γέρνει η πλάστιγγα, αλλά αυτή είναι η μοίρα των ερασιτεχνών!».