Τίμησαν την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους


Την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού – είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας -, που μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν στους Γαργαλιάνους.
Για τα 109 χρόνια από τη θυσία, το βράδυ του Σαββάτου, έγινε λαμπαδηφορία και άναμμα βωμού, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί υπό τους ήχους χάλκινων κρουστών του Πολιτιστικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας – Μίγκας».
Το απόγευμα της Κυριακής, μπροστά από το Άγαλμα του Τέλλου Άγρα, στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη στο Πάρκο των Γαργαλιάνων, όπου ήταν παραταγμένοι η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, μαθητές σχολείων της πόλης με τις σημαίες, χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου της πόλεως. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο, με τις σημαίες σχολείων να κυματίζουν.
Στη συνέχεια έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής και των χορευτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με καλωσόρισμα του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννη Κατσούλα και χαιρετισμούς των δημάρχων Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, και Έδεσσας, Δημήτρη Γιάννου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Θανάσης Χρήστου.
Το κλείσιμο των εκδηλώσεων έγινε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ, του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, που παρουσίασαν ένα δρώμενο αφιερωμένο στον τρύγο!
Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος κ.ά.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην κεντρική επετειακή εκδήλωση δε συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε και στρατιωτικό άγημα, ενώ το χορευτικό από την Καρυδιά παρουσίασε χορούς το προηγούμενο βράδυ και όχι το βράδυ της κεντρικής εκδήλωσης. Μάλιστα, το Σάββατο το βράδυ, λόγω υποχρεώσεων, δε συμμετείχε στις εκδηλώσεις ο δήμαρχος Έδεσσας. Επιπρόσθετα, σχολιάστηκε το χορευτικό δρώμενο που παρουσίασαν οι Σύλλογοι το βράδυ της Κυριακής, στην κεντρική εκδήλωση, με θέμα τον τρύγο. Ξένισε καθώς επρόκειτο για εκδήλωση τιμής και μνήμης και είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί και ομιλίες για τον Τέλλο Άγρα και το Μακεδονικό Αγώνα και όχι για κάποιο πολιτιστικό ή αγροτικό θέμα!