Ολοφάνερη ήταν και αυτή τη φορά η επιτυχία της διοργάνωσης του 2ου Σχολείου Τουρισμού στην Καλαμάτα, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως και τις 18 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite.
Κι αυτή τη φορά το βάρος της διοργάνωσης ανέλαβαν ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, αλλά οι εκπρόσωποί τους αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αφού οι εκπαιδευόμενοι ανήλθαν σχεδόν στους 700 (690 για την ακρίβεια) σε σχέση με τους περίπου 550 της προηγούμενης διοργάνωσης.
Α. Ζαγάκος
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, αναφέρθηκε στις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση. Όπως είπε, «η τελευταία ήταν τριήμερη, ενώ η πρώτη διήμερη. Η τελευταία διοργάνωση δεν είχε πρακτικό, αλλά θεωρητικό σκέλος. Σε αυτήν σταθήκαμε στη νοοτροπία και τη στάση που πρέπει να έχει ο κάθε εργαζόμενος ή επαγγελματίας στο χώρο του τουρισμού απέναντι στη δουλειά του. Αρχικά αυτό μας φόβισε, καθώς νομίζαμε ότι θα υπήρχε απαίτηση από τους συμμετέχοντες για πρακτικά θέματα. Ήταν, όμως, εκπληκτικό μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία της Costa Navarino, από όπου μας έγινε και η συγκεκριμένη πρόταση, το πόσο αποδεκτό έγινε από τους εκπαιδευόμενους το θεωρητικό σκέλος. Ακόμη και το τμήμα της γαστρονομίας, αν και πρακτικό κομμάτι, είχε αμείωτο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι για ένα τρίωρο οι εκπαιδευόμενοι συζητούσαν με τέσσερις σεφ για τη χρήση των τοπικών προϊόντων. Έτσι, η στροφή στη θεωρητική κατάρτιση δίνει ως δεδομένο ότι υπάρχει ανάγκη και σε αυτό τον τομέα, καθώς θα ήταν αδύνατο να γίνει πρακτική άσκηση με τους 690 εκπαιδευόμενους».
«Όμως-συνέχισε- το πρακτικό σκέλος θα γίνεται σε ημερίδες ή διημερίδες με μικρότερα γκρουπ για να ασχοληθούν με τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν».
Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Ζαγάκος, «με μια πρόχειρη εκτίμηση το 70-75% των συμμετασχόντων και σε αυτή τη διοργάνωση είχε παρακολουθήσει και την προηγούμενη. Είδαν ότι το πρόγραμμα ήταν διαφοροποιημένο και με νέες θεματικές ενότητες και φρόντισαν από τις πρώτες ημέρες που έγινε γνωστό στα κοινωνικά δίκτυα, να κρατήσουν τις θέσεις τους. Είχαμε και πολλούς, βέβαια, νέους, οι οποίοι δήλωσαν από τώρα πως θα έρθουν και στο επόμενο».
Οι συμμετέχοντες ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας, τις Σέρρες, περί τα οκτώ άτομα από Θεσσαλονίκη αντί του ενός της προηγούμενης εκδήλωσης, το Βόλο, τη Λάρισα, τη Μύκονο, από κάθε μέρος της Μεσσηνίας, το Λουτράκι, το Κιάτο, την Πάτρα, την Πρέβεζα και την Αθήνα.
Το εργασιακό προφίλ των συμμετασχόντων
Ένα βασικό κομμάτι των συμμετασχόντων ανήκει στα ΙΕΚ, που ασχολούνται με τον τουρισμό και ανέρχεται στο 40%. Ακολούθως, υπήρξε ισόποσος διαχωρισμός σε ξενοδοχοϋπαλλήλους και ξενοδόχους, αλλά και εποχικά εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση, όπως κι ένα μικρότερο κομμάτι ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που, ωστόσο ήταν αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη φορά.
Παρακολούθησαν, επίσης, 2-3 οδηγοί ταξί, και εκεί θα είναι, όπως είπε, η επόμενη στόχευση των διοργανωτών, να μάθει ο κόσμος ότι ο τουρισμός είναι δουλειά όλων.
Τέλος, το «παρών» έδωσαν τουριστικοί πράκτορες.
Με βάση τα λεγόμενά του, είναι δεδομένη και η τρίτη διοργάνωση, περί τα τέλη της τουριστικής περιόδου, καθώς έχει αποφασιστεί η διοργάνωση δύο σχολείων κάθε χρόνο (προς το τέλος της τουριστικής περιόδου και πριν από τις αρχές της): «Στο ενδιάμεσο, στοχεύουμε να κάνουμε αυτές τις μικρές ημερίδες για λιγότερα άτομα, που θα είναι και εξειδικευμένες σε θεματολογία (καφές, γαστρονομία, οροφοκομία)».
Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαγάκος, κι αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες κατέβαλαν 5 ευρώ για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, «αφού θέλουμε το κέρδος να είναι οι συνεργασίες, όχι μόνο σε επίπεδο διοργάνωσης, αλλά και σε επίπεδο στήριξης. Όλες οι εταιρείες που ήταν μαζί μας στο πρώτο σχολείο ήταν και στο δεύτερο. Πλέον αρχίζουν να συμμετέχουν και συλλογικότητες, όπως η Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας, που μας στήριξε σε ό,τι χρειάστηκε, ενώ θα είναι διαθέσιμη και στις υπόλοιπες διοργανώσεις. Θέλουμε μέσα από τέτοιες συνεργασίες να μειώνεται το κόστος και τα χρήματα που συγκεντρώνουμε είναι για ανελαστικές δαπάνες (εκτυπωτικά κ.λπ.)».
Πιθανό πρόβλημα
Συνεχίζοντας δήλωσε πως «δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τέτοια ανταπόκριση. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή και των νέων ανθρώπων, όσο και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Θα το επαναλάβω, χωρίς να γίνομαι κουραστικός, να έχεις σε ένα σεμινάριο σχεδόν 700 άτομα και οι 500 να είναι πάντα παρόντες», ενώ θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα σε επιπλέον αύξηση των συμμετοχών, «καθώς ο φιλόξενος χώρος του Elite δεν μπορεί να καλύψει περισσότερα από 700 άτομα.
Θα πρέπει να το διαχειριστούμε με κάποιο άλλον τρόπο, χωρίς όμως να θέσουμε κριτήρια αποκλεισμού σε όποιον θέλει να εκπαιδευτεί. Κι όσο συγκινητική κι αν ήταν η παρουσία τόσου κόσμου, εξίσου συγκινητική ήταν και η παρουσία ενός ηλικιωμένου ζαχαροπλάστη από την Αιθαία, που πλησιάζει τα 80, ο οποίος παρακολούθησε όλο το σεμινάριο. Ταυτόχρονα παρακολουθεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Αυτό μας δείχνει ότι ελπίδα υπάρχει και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε».
Κ. Ανδριανόπουλος
Λόγο για εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κ. Ανδριανόπουλος. Μίλησε για επιτυχία που «σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη, αλλά το μέγεθός της ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και από πλευράς συμμετοχών, όσο και από τη γεωγραφική του επέκταση σε όλη σχεδόν τη Ελλάδα μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, κυρίως, επειδή υπήρξε επέκταση του κοινού σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Αξιοσημείωτο είναι πως μας προσέγγισε και ο εκπαιδευτικός τομέας, ιδιαίτερα ευχάριστο και ενθαρρυντικό. Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις, αλλά και προβληματισμοί τόσο ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει το σχολείο όσο και για τις θεματικές ενότητες. Η θεματολογία μας περιορίστηκε σε μία ενότητα, τη διαμόρφωση της τουριστικής συνείδησης, επειδή διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κενό, ειδικά σε μια περιοχή όπως η δική μας που είναι παρθένα στην τουριστική ανάπτυξη. Η ανταπόκριση και η πίεση που μας ασκήθηκε για να προχωρήσουμε και σε δεύτερη διοργάνωση ήταν τεράστια. Σπεύσαμε να διοργανώσουμε και τη δεύτερη εκδήλωση, παρά την κούραση που υπήρχε από την πρώτη. Πλέον έχουμε δεσμευθεί για δύο μεγάλες διοργανώσεις όλη τη χρονιά και πολύ σύντομα θα υπάρξει μια μικρότερη περιφερειακή εκδήλωση, με σκεπτικό να υπάρξουν ακόμη περισσότερες τέτοιες μέσα στο χρόνο, που δε θα διοργανώνονται μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλα σημεία της Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικό της επιτυχίας και των δύο διοργανώσεων είναι ότι δεχθήκαμε προτάσεις από την Αλεξανδρούπολη και τη Λευκάδα, να υλοποιήσουμε εκεί κάτι αντίστοιχο. Αυτό, όμως, δεν είναι μέσα στις προθέσεις μας. Μπορούμε πολύ ευχαρίστως να δώσουμε την τεχνογνωσία.
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι και ο Σ.Ε.Τ.Ε. ενδιαφέρθηκε, μας κάλεσε στην Αθήνα προ διμήνου, παρουσιάσαμε την πρότασή μας και μας ζητήθηκε επίσημα αν μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση και να την “ταξιδέψει” σε όλη την Ελλάδα. Δεν είχαμε λόγο να αρνηθούμε και περιμένουμε το επόμενο βήμα. Όμως, πάντα η Μεσσηνία και η Καλαμάτα θα προηγούνται και θα παραμείνουν ως brand name».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου