Της Μαρίας Νίκα
Επανέρχεται η καλλιέργεια φιστικιού κυρίως στην περιοχή της Μεσσήνης, καθώς φέτος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα στρέμματα που φυτεύτηκαν σε σχέση με πέρυσι. Όσο για την παραγωγή στην περιοχή του Μπουρνιά, στην Καλαμάτα, αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την περσινή.
Ο λόγος που οι παραγωγοί στράφηκαν και φέτος στο φιστίκι, με αυξητικές τάσεις μάλιστα, ήταν η καλή περσινή τιμή του προϊόντος (1,20 ευρώ το κιλό), όπως σημείωσαν στο «Θ» τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γιάννης Μπλάνας, όσο και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος.
«Η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ τα στρέμματα που φυτεύτηκαν στη Μεσσήνη έχουν περίπου διπλασιαστεί φέτος» μας λέει ο κ. Μπλάνας. «Έπαιξε ρόλο σε αυτό η καλή περσινή τιμή, αλλά και το γεγονός ότι πήγε καλά η πατάτα και οι παραγωγοί έβγαλαν κάποια χρήματα, τα οποία μπόρεσαν να διαθέσουν στη συνέχεια για την καλλιέργεια του φιστικιού. Βρήκαν και καλό, κατάλληλο σπόρο».
Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτώβρη, ενώ ο κ. Μπλάνας κάνει λόγο για εξαιρετική ποιότητα, εάν ο καιρός συνεχίσει χωρίς προβλήματα όπως μέχρι τώρα. «Το γεγονός ότι έχουμε μεγάλη ηλιοφάνεια μας βοηθάει πολύ» σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι το φιστίκι της περιοχής μας έχει μπει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Να κρατηθεί η τιμή παραγωγού στα περσινά επίπεδα ελπίζει ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι στο τέλος Αυγούστου αναμένεται στο Μπουρνιά η συγκομιδή της πρώτης παραγωγής του φιστικιού των 90 ημερών, όπως λέγεται η συγκεκριμένη ποικιλία. Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η συγκομιδή σε μεγαλύτερη έκταση του καλαματιανού αράπικου φιστικιού. «Μόνο εμείς και οι Σέρρες βγάζουμε φιστίκι, ενώ από την εσωτερική αγορά καλύπτουμε μόνο το 2 με 3%. Όλο το υπόλοιπο καλύπτεται από εισαγωγές. Βέβαια, το δικό μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, λόγω των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, της ηλιοφάνειας, χωρίς αφλατοξίνες κ.λπ.».
Ειδικότερα για την τιμή και τη ζήτηση, και οι δύο εκπρόσωποι των συνεταιρισμών λένε ότι θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις εισαγωγές. «Αν αρχίσουν να φέρνουν από Αίγυπτο, Κίνα κ.λπ., θα έχουμε πρόβλημα» παρατηρεί ο κ. Μπλάνας, ο οποίος προσθέτει ότι η περσινή παραγωγή στη Μεσσηνία έφτασε περίπου τους 800 με 900 τόνους.
Ωστόσο, ο κ. Μπλάνας επισημαίνει ότι για να αφήσει ένα καλό εισόδημα το φιστίκι, χρειάζεται να φυτέψει ο παραγωγός πολλά στρέμματα, γιατί πρόκειται για ελαφρύ προϊόν. «Η καλλιέργεια από την οποία μπορείς να βγάλεις χρήματα είναι τα κηπευτικά, αλλά φέτος οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα ήταν εξευτελιστικές. Δεν βγάλαμε ούτε τα έξοδά μας. Το θέμα λοιπόν είναι να πηγαίνουν καλά όλες οι παραγωγές και όχι να περιμένεις από τη μία να σε σώσει επειδή δεν πήγε καλά η άλλη».