Σωτήρης Λυμπερόπουλος: Αν δεν ήταν η Εράνη και η Καλαμάτα δεν θα ήμουν τίποτα!


Έστω και με καθυστέρηση το «Θ» δημοσιεύει μια συνέντευξη του Σωτήρη Λυμπερόπουλου που είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και έγινε σε συνεργασία με το Filiatranews.blogspot και τον Χάρη Αγριόπουλο. Ο 36χρονος (29/6/1977)  κορυφαίος Μεσσήνιος τερματοφύλακας μίλησε, όπως πάντα, ευθαρσώς για όλα, χωρίς να αποφεύγει τις δύσκολες ερωτήσεις, ενώ όσο δεν κλείνει σε κάποια άλλη ομάδα οι φίλοι της Μαύρης Θύελλας μπορούν να ελπίζουν στην μεγάλη επιστροφή…
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το «διαζύγιο» με την Ξάνθη έχει δεχθεί πλειάδα προτάσεων από όλες τις κατηγορίες, αρκετές και από ομάδες της Σούπερ Λίγκας, αλλά είναι φανερό ότι πλησιάζοντας προς το τέλος του Καλοκαιριού δεν μπορεί να τρενάρει για πολύ πλέον την οριστική του απόφαση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά…
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:
-Ποιό είναι το «μυστικό» που σε βοήθησε να ακολουθήσεις επαγγελματική καριέρα και η συμβουλή για τα νέα παιδιά;
-Παίζει μεγάλο ρόλο τι έχεις κάνει στο ξεκίνημα της καριέρας σου και αυτό λέω πάντα στα νέα παιδιά που με ρωτάνε. Να ξέρουν ότι όταν θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο ή κάποιο άλλο άθλημα θα πρέπει να βάζουν βάσεις από πολύ μικρή ηλικία και να έχουν ως σκοπό να παραμείνουν μέσα σε αυτό το χώρο, έχοντας την υπομονή και τη φιλοδοξία ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή. Έτσι έκανα και εγώ, με πολλή υπομονή, πολλά καλοκαίρια και πολλούς μήνες προπόνησης. Πρέπει να στερηθείς και κάποια πράγματα που σου λείπουν ως παιδί. Το μυστικό είναι τι βάζεις από μικρή ηλικία και επίσης τι στήριξη έχεις από το σπίτι σου για να μπορέσεις κάποια στιγμή να καταφέρεις πάνω απ’ όλα –κι αυτό είναι το κλειδί- να είσαι ένας αθλητής, ανεξάρτητα από το πού θα φτάσεις τελικά.
Αντίθετα αυτό που κυρίως ισχύει τώρα είναι ότι όλοι κυνηγούν να βγουν σε ένα χώρο για να πάρουν λεφτά. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει να ξεκινάς έτσι σ’ αυτό τον δύσκολο χώρο, αλλά να έχεις χτίσει ένα σώμα αθλητή, να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, να πατάς γερά στα πόδια σου και όταν θα βρεθείς στην ομάδα και θα πάρεις και χρήματα θα το κάνεις επάγγελμα.
Το ταλέντο όλοι το έχουν. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να αναγκάζουμε τα παιδιά, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά γενικά στην κοινωνία, να πάει να σπουδάσει να φύγει και να κάνει κάτι. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι γιατροί ή φιλόλογοι. Πρέπει να αφήνουμε το παιδί να διαλέγει.

-Ποιό είναι τελικά το “απόσταγμα” της ποδοσφαιρικής σου καριέρας
Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που κρατάω όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι από τους τυχερούς και ευχαριστώ κάποιους ανθρώπους γι’ αυτό. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα ακολουθώντας αυτό που μου άρεσε από μικρό παιδί, χωρίς να το έχω προγραμματίσει. Πήρα πάρα πολλά από το χώρο που ξεκίνησα και αυτό το χρωστάω στους ανθρώπους εδώ στα Φιλιατρά, απ’ όπου ξεκίνησα, γιατί αν δεν ήταν αυτοί και δεν υπήρχε η ομάδα δεν θα είχα περάσει το …Καλό Νερό.
Γι’ αυτό θέλω πάντα την ανάπτυξης της περιοχής μας και ευγνωμονώ τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου, όπως πιστεύω και όλα τα άλλα τα παιδιά που έφτασαν ψηλά ή και χαμηλότερα.
Η αρχή έγινε από μια περιοχή απ’ όπου δύσκολα μπορείς να φτάσεις ψηλά, αλλά υπήρχε ο ρομαντισμός και το μεράκι κάποιων ανθρώπων καταφέραμε και φύγαμε και κάναμε αυτό που κάναμε.
Στα αρνητικά, νιώθω ότι έχασα κάποια χρόνια και είχα κάποιες “φθορές”. Σίγουρα δεν είναι τόσο ιδανικά τα πράγματα, υπάρχουν και κάποιοι τραυματισμοί, σε χάνει η οικογένειά σου, έχω φύγει πολλές φορές από το σπίτι μου χωρίς να έχω τους δικούς μου ανθρώπους που τους ήθελα πιο κοντά μου. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα…

-Αν ξεκινούσες από την αρχή την καριέρα σου τι διαφορετικό θα έκανες
Θα προσπαθούσα να βρω ένα δρόμο και κάποιους ανθρώπους ώστε κάποια από αυτά τα χρόνια που ήμουν στην Ελλάδα να τα έπαιζε σε εξωτερικό, έστω και σε μικρότερη κατηγορία. Αν και το προσπάθησα και το κυνήγησα πολύ, θα έκανα τα αδύνατα δυνατά, τα πάντα για να παίξω 7-8 χρόνια έξω. Κι αν είχα τη δυνατότητα θα ήθελα να έχω τους γονείς μου και τους ανθρώπους που αγαπάω κοντά μου.

-Ο 15χρονος Αντώνης Σταθόπουλος από την Εράνη στην Τβέντε… Η παράδοση συνεχίζεται;
-Και θα συνεχιστεί! Μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα, την πόλη και τον ίδιο και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία. Εγώ το ξέρω και είμαι σίγουρος για την επιτυχία. Έχει μεγάλο ταλέντο αυτό το παιδί και καλώς φεύγει και μάλιστα για τη συγκεκριμένη χώρα, καθώς έχουν μια διαφορετική κουλτούρα στην Ολλανδία. Θα δείτε πόσο θ’ ακούγονται τα επόμενα χρόνια τα Φιλιατρά και τι τιμή θα είναι αυτό το παιδί για την Εράνη. Αν το δουν κι άλλα παιδιά έτσι, σίγουρα δεν μπορούν να είναι πολλά, κατά καιρούς θα είναι 1, 2, αυτό είναι το ζητούμενο- ακόμη όμως και αν δεν προχωρήσουν τόσο ψηλά προσφέρουν στον ίδιο τους τον εαυτό και την πόλη τους.
Είναι σπουδαίο για μια τόσο μικρή πόλη να δίνει παίκτη στο εξωτερικό και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη και οργανωμένη ομάδα.

-Η Μεσσηνία χωράει στα σχέδιά σου;
Δεν έχω αποκλείσει τίποτα. Μου το ζητούν πολύ έντονα φέτος και στα μέρη μου και ειδικά στην Καλαμάτα, όπου έκανα το επαγγελματικό μου ξεκίνημα.
Μπορεί στο μέλλον να ζήσω και μόνιμα, ίσως να είμαι και πιο χαρούμενος μάλιστα εδώ…

-Πίστευες ότι η Καλαμάτα θα έχει τόσο κακή πορεία στο περυσινό πρωτάθλημα;
-Όχι μόνο δεν πίστευα ότι δεν θα ανέβαινε στη Β’ Εθνική, αλλά στο ξεκίνημα θεωρούσα ότι θα κάνει περίπατο και θ’ ανέβει ως πρώτη γιατί έχει μια δυναμική και οι ομάδες που είχε ν’ αντιμετωπίσει ήταν μικρότερης “εμβέλειας”. Αποδείχθηκε ότι χρειάζονται κι άλλα πράγματα εκτός από την ιστορία και τον κόσμο.
Η Μαύρη Θύελλα δεν αξίζει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Με αυτήν την ομάδα μεγάλωσα και πέρασα πάρα πολλά. Αναγνωρίζει ο κόσμος την προσφορά μας και σε μένα και σε άλλα παιδιά μας έδωσε πολλά και μας έφτασε σε ένα άλλο επίπεδο. Εγώ κατάφερα από την Καλαμάτα να παίξω στην ΑΕΚ και στην Εθνική.
Τότε όμως υπήρχε ομαδικότητα, υπήρχε ένας άνθρωπος, μια αγάπη για όλα και δεν υπήρχαν κόντρες. Τώρα, όπως βλέπω τα πράγματα από μακριά, υπάρχει πολλή μουρμούρα και διχόνοια.
Αν δεν υπήρχε ο κόσμος σίγουρα η Καλαμάτα δεν θα είχε αυτή την αναγνώριση που έχει σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος είναι το κομμάτι που τη χαρακτηρίζει, αλλά πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή στο οικονομικό και να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα βάλει τις βάσεις, όπως ήταν ο Σταύρος Παπαδόπουλος και να συνεχίσουν όλοι φίλαθλοι, διοίκηση και παίκτες όλοι μαζί. Δεν μπορεί όταν δεν πάει κάτι καλά να τα ρίχνει ο ένας στον άλλο.

-Δύο καλαματιανές ομάδες χωράνε στη Γ’ Εθνική;
Αυτό που χωράει είναι η Καλαμάτα στη Σούπερ Λίγκα και μια ομάδα στη Γ’ Εθνική. Δε βλέπω γιατί να μην χωρούν στη Γ’ Εθνική, αλλά η Καλαμάτα πρέπει να συνεχίσει και ν’ ανέβει κατηγορία. Η Μεσσηνία έχει πάρα πολλά ταλέντα και θα βοηθήσει πάρα πολύ την πρώτη ομάδα που λέγεται Καλαμάτα να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Πρέπει να γίνει δηλαδή κάτι παρόμοιο με το παρελθόν όταν όλες οι μικρότερες ομάδες τροφοδοτούσαν την Καλαμάτα.

-Ποια είναι η ομάδα της καρδιάς σου;
Μου αρέσει η ΑΕΚ. Και σαν ιδέα και αυτό που προσφέρει. Μάλιστα έχω κατηγορηθεί για αυτό όταν έπαιζα με άλλες ομάδες. Είναι μια ομάδα που με άλλαξε και ως προς τη σκέψη και με βοήθησε να πάω παραπάνω. Δεν είναι ότι είμαι ένας οπαδός που ακολουθώ και δεν βλέπω τίποτα. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα χρόνια της Καλαμάτας γιατί πέρασα από εκεί. Όμως η ΑΕΚ με έκανε στο μυαλό μου να βλέπω ένα επίπεδο παραπάνω. Είναι μια ομάδα που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κι εκεί είδα κάποια πράγματα που δεν πίστευα και δεν θα τα έβλεπα ποτέ. 
Δεν μπορώ φυσικά να ξεχνάω ότι αν δεν υπήρχαν η Εράνη και η Καλαμάτα δεν θα ήμουν τίποτα!

-Πόσο έχει επηρεάσει τελικά η κρίση το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι στο παζλ της κοινωνίας μας. Αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσουν τα οικονομικά προβλήματα γενικότερα στην Ελλάδα, περίπου από το 2004 και μετά, πάρα πολλές ομάδες με ιστορία και κόσμο έχουν βρεθεί στα πρόθυρα της διάλυσης. Από τη στιγμή που διαλύεται μια οικονομία είναι λογικό να υπάρχουν επιπτώσεις και στο χώρο μας, όπου πολλά παιδιά έχουν πολύ έντονα οικονομικά προβλήματα, έχουν δυσκολία να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κάνουν αγώνες για δέκα μήνες και πληρώνονται τρεις, ενώ δεν έχουν πόρους από αλλού. Ο κόσμος μπορεί ν’ ακούει κάποια υπέρογκα ποσά ως αμοιβές, αυτά όμως αφορούν κυρίως κάποιους ξένους που έρχονται- και καλώς έρχονται γιατί ανεβάζουν το επίπεδο, είναι μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές.
Είναι ένας καλό μισθός που παίρνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για τα δεδομένα των ημερών μας, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα ποσά που ακούγονται. Πολύ λίγες είναι και οι ομάδες που πληρώνουν, δίνοντας τελικά πολύ λιγότερα από αυτά που έχεις συμφωνήσει ή ακόμη και ομάδες που διαλύονται και χάνεις τα χρήματά σου, κι εγώ έχω χάσει χρήματα. Από τη στιγμή που διαλύεται η ομάδα δεν μπορείς να δικαιωθείς σε κανένα δικαστήριο
Κάποτε υπήρχε ακμή και στο χώρο μας. Αλλά δεν είναι αυτό που πιστεύει ο κόσμος. Είναι ένας μισθός που μπορείς να ζήσεις άνετα, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου, όταν αναγκαστικά στα 35-36-37 χρόνια σταματάς. Κάποιοι λίγοι Έλληνες έχουν επενδύσει τα χρήματα έπαιρναν στις καλές εποχές, από το’ 95 περίπου και μετά είχε μεγάλη ανάπτυξη λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγών. Μετά ήρθε η πτώση, πολλές ομάδες διαλύθηκαν και δεν έδιναν χρήματα.

-Θετικό στοιχείο της κρίσης η στροφή των ομάδων στις ακαδημίες;
Τα τελευταία χρόνια όλες οι ομάδες έχουν δημιουργήσει κάποιες ακαδημίες και εγκαταστάσεις. Μέχρι τώρα δεν αξιοποιούνταν, με εξαίρεση κάποιες ομάδες που αναγκάστηκαν ήδη από την περασμένη να στηριχθούν στα δικά τους παιδιά.
Όταν ξεκίναγα εγώ το ποδόσφαιρο δύσκολα ένας μικρός έπαιρνε το χρίσμα σε μια ομάδα να σταθεροποιηθεί και να παίξει βασικός. Αυτός όμως πρέπει επιτέλους να ανατραπεί και να γίνει ο κανόνας.
Παιδιά και ταλέντο υπάρχουν. Όλες οι ομάδες έχουν ακαδημίες, αλλά το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθούν και ποιος είναι υπεύθυνος. Εδώ δεν έχουμε φτιάξει σχολεία και πανεπιστήμια, θα φτιάξουμε παιδεία στο ποδόσφαιρο; Πρέπει οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι να μην το κάνουν μόνο για επάγγελμα, αλλά να έχουν μεράκι και ρομαντισμό. Τώρα έχουμε και πιο πολλά γήπεδα και πιο πολλά παιδιά, καλύτερα μέσα γενικά, αλλά δεν έχουμε την υπομονή να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά και να περιμένουμε ν’ αποδώσει αυτή η προσπάθεια.
Δώσαμε αντίθετα την ευκαιρία σε τόσους ξένους -δεν είμαι ρατσιστής, αντίθετα μου αρέσει να έρθει ένας ξένος και να βρει δουλειά στη χώρα μας- αλλά αν “αντέχουμε” 20 ανθρώπους απ’ έξω δεν μπορείς να φέρνεις 150…

-Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών που έκανε φέτος η ΕΠΟ είναι για καλό;
-Αν ήταν σωστό ή λάθος θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 χρόνια για να το μάθουμε. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ποδόσφαιρο έπρεπε όμως κάτι να γίνει μήπως και πάρει ανάπτυξη το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αν έγινε με σκοπό να είναι πιο δυνατό, να αξιοποιηθούν καλύτερα τα ταλέντα και να βοηθηθεί ο αθλητισμός καλώς έγινε. Αν όμως έγινε για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα και ομάδες θα μιλάμε για θάνατο ή το τέλος του ποδοσφαίρου, γιατί οι αποφάσεις που έχουν παρθεί είναι πολύ κρίσιμες.
Αν αυτό δεν αποδώσει σημαίνει ότι θα σβήσει ο ελληνικός αθλητισμός -δε μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Ο αθλητισμός είναι κάτι που μας αντιπροσωπεύει σαν χώρα και πάντα θα μας δίνει μια δύναμη και έναν άλλο πολιτισμό και αν το χάσουμε θα έχουμε χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.

Ξεχωριστό κομμάτι της συνέντευξης αποτέλεσε ο σχολιασμός για συγκεκριμένα πρόσωπα του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου.
-Γιάννης Χριστόπουλος (ο προπονητής της ομάδας-έκπληξης του ΠΑΣ Γιάννινα και πλέον της ουκρανικής Ταβρίγια)
Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής τη χρονιά που πέρασε. Αν συνεχίσει έτσι τα επόμενα χρόνια, με τον ίδιο προγραμματισμό και μεράκι μπορεί να γίνει ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής
-Χρήστος Καλαντζής (για την απόφαση του Καλαματιανού επιθετικού να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 31 ετών)
Του είπα ότι είναι πάρα πολύ μικρός και θα πρέπει να συνεχίσει. Σπουδαία καριέρα έχει κάνει και άξιζε να παίξει κάποια στιγμή σε μεγαλύτερη ομάδα.
-Σωκράτης Παπασταθόπουλος (ο διεθνής Καλαματιανός αμυντικός που έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας στο εξωτερικό-Ντόρτμουντ)
-Μεγάλη επιτυχία, μεγάλο ταλέντο. Είναι ένα παράδειγμα προς όλους μας για τον αγώνα που κάνει και το που έχει φτάσει. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό που έχει καταφέρει και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε σε κορυφαίο επίπεδο για πάρα πολλά χρόνια.
-Αριστείδης Σταθόπουλος (πρόεδρος ΕΠΣΜ, μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
-Ο κ. Σταθόπουλος προσπαθεί πάντα να είναι κοντά στις ομάδες και στα προβλήματά τους και αποτελεί μεγάλη επιτυχία η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στην Ένωση Μεσσηνίας και στην ΕΠΟ.
-Σταύρος Παπαδόπουλος (πρώην πρόεδρος Καλαμάτας, χορηγός Μεσσηνιακού)
-Δεν του αξίζει η αντιμετώπιση που έχει τύχει από κάποιους που φτάνουν μετά από τόσα χρόνια να λένε ότι έκανε κακό στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Ήρθε από ένα τόσο μακρινό μέρος και επένδυσε με τόσο επαγγελματικό σωστό τρόπο στο ποδόσφαιρο, ώστε πέρα από τις επιτυχίες οι ποδοσφαιριστές απ’ όλη την Ελλάδα να θέλουν να έρθουν στην Καλαμάτα.
Δεν θα πω ότι δεν έχει κάνει λάθη, αλλά είναι ντροπή και αχαριστία όλη αυτή η αρνητική κριτική για αυτόν τον άνθρωπο. Προσωπικά τον ευχαριστώ. Αν ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα θα μπορούσε να είναι ακόμη πρόεδρος και η Καλαμάτα να παίζει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αν δεν υπήρξε αυτός δεν θα υπήρχε ανάπτυξη του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου
-Νίκος Λυμπερόπουλος (ο κορυφαίος παλαίμαχος πια Φιλιατρινός ποδοσφαιριστής που ανέλαβε φέτος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ)
-Ναι είναι αδικημένος! Υπήρξε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και ταλέντο που τα χρόνια που ξεκινούσε ήταν αν όχι μοναδικό από τους πολύ λίγους. Έπρεπε να τον πάρει ομάδα στο εξωτερικό και να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα, χωρίς να μειώνω φυσικά αυτά που έχει κάνει. Είναι τιμή για τα Φιλιατρά και για μένα προσωπικά που έφτασε τόσο ψηλά και μας είχε για πολλά χρόνια στην επικαιρότητα. Μπράβο του και εύχομαι να είναι καλά στην υγεία του και να καταφέρει πολλά πράγματα στο νέο του πόστο γιατί έχει μεράκι και πάθος για το ποδόσφαιρο.
Ανθρώπους σαν το Νίκο τους χρειάζεται και ο αθλητισμός και η χώρα μας.