Οι Μουσουλμάνοι της Τριφυλίας γιόρτασαν χθες με προσευχές το τέλος του Ραμαζανιού (Φωτογραφίες)

Οι Μουσουλμάνοι της Τριφυλίας γιόρτασαν χθες με προσευχές το τέλος του Ραμαζανιού (Φωτογραφίες)

Τον τερματισμό της νηστείας του Ραμαζανιού γιόρτασαν με προσευχές χθες το πρωί στο δημοτικό στάδιο Φιλιατρών (νέο γήπεδο) οι Μουσουλμάνοι της Τριφυλίας.
Από νωρίς χθες το πρωί, γύρω στους 150 Μουσουλμάνους – μόνο άνδρες – ανάμεσά τους Πακιστανοί, Μαροκινοί και Σουδανοί που διαμένουν στα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, την Τερψιθέα, την Κυπαρισσία, το Καλό Νερό και Τοπικές Κοινότητες της Τριφυλίας, συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο  και μαζί με τον Ιμάμη, που ήρθε από άλλη περιοχή για τη γιορτή, προσευχήθηκαν δοξάζοντας τον Αλλάχ για τη βοήθεια και δύναμη που θεωρούν ότι τους έδωσε μέσω του προηγούμενου μήνα της νηστείας.
Τα Φιλιατρά χθες ήταν το κέντρο εορτασμού του τερματισμού του Ραμαζανιού για τους Μουσουλμάνους και το γήπεδο ο τόπος λατρείας και τέλεσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Σε δηλώσεις του, ο Ιμάμης σημείωσε πως ήταν η δική τους γιορτή,  το οποίο ξεκίνησε πριν ένα μήνα και συγκεντρώθηκαν να γιορτάζουν με προσευχές στον Αλλάχ τη χάρη του, γιατί κρατάνε την πίστη τους στη θρησκεία.
Ο Αχμέτ που ζει και εργάζεται στα Φιλιατρά είπε ότι, με τον Ιμάμη τους, έκαναν την προσευχή τους στο Θεό τους για το Ραμαζάνι. Κράτησαν ένα μήνα νηστεία γιατί πιστεύουν στο Θεό τους. Τρώνε όλο το χρόνο, αλλά  όπως τόνισε «κρατάμε ψυχή ένα μήνα και προσευχόμαστε στο Θεό. Οι Μουσουλμάνοι, όλοι, πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν λίγο χρόνο στο Θεό, πρέπει να κάνουν Ραμαζάνι».
Σε ερώτηση για το εάν είναι δύσκολο σε μια ξένη πατρίδα να κρατάνε την πίστη τους, είπε ότι «δεν είναι δύσκολο, αλλά επειδή εδώ είναι άλλο κράτος, άλλη θρησκεία, γι’ αυτό δυσκολευόμαστε λίγο» και πρόσθεσε με έμφαση ότι «είμαι ευχαριστημένος από το Δημαρχείο στα Φιλιατρά, την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλους αυτούς που μας φιλοξένησαν».
Σημειώνεται πως διακριτική ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το χώρο του γηπέδου.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου