Της Βίκυς Βετουλάκη
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι αγρότες της Πυλίας, εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται οι καλλιέργειές τους από αγριογούρουνα της περιοχής, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως τονίζουν και οι ίδιοι.
Διαμαρτυρόμενοι χθες το μεσημέρι, έφθασαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ζητώντας και τη δική του παρέμβαση στο Υπουργείο για να ληφθούν μέτρα προστασίας τους, αλλά και στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν καταστραφεί από τα αγριογούρουνα.
Μεταξύ των προτάσεων που θα καταθέσουν, είναι να επιτρέπεται περισσότερο καιρό το κυνήγι του αγριογούρουνου στη Μεσσηνία και να αυξηθεί ο αριθμός των θηραμάτων ανά ομάδα κυνηγών.
Διαμαρτυρόμενοι
Ομάδα αγροτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανδρινού Παναγιώτη Λάππα και μέλη του Συλλόγου, επισκέφθηκαν την περιφερειακή ενότητα και συναντήθηκαν με τον κ. Αλευρά.
Όπως τόνισε ο κ. Λάππας, οι καταστροφές στην περιοχή της Πυλίας, είναι μεγάλες:
«Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν αμπέλια, καλλιέργειες, περιβόλια, δεν αφήνουν τίποτα. Κάθε χρόνο δε, γίνονται και περισσότερα. Κανείς δεν ασχολείται με το θέμα αυτό και είμαστε έρμαια της μανίας τους. Δεν ξέρω πως ήρθαν αυτά εδώ, ποιοι τα άφησαν. Τα ζώα αυτά όμως από εδώ έχουν εξαφανισθεί πριν από 3.200 χρόνια. Τώρα ποιος αποφάσισε ότι είναι πιο σοφός από τη φύση και τα ξαναέφερε, δεν ξέρουμε. Η φύση δηλαδή δεν ήξερε και ήρθαν αυτοί να διορθώσουν το λάθος. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να βρουν ποιοι ευθύνονται για τα ζώα αυτά, να λάβουν μέτρα για τον περιορισμός τους και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν πάθει ζημιές. Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να χαρακτηρίζεται φυσική η παρουσία των αγριογούρουνων και να μην αποζημιώνεται αυτό που προκαλούν ως φυσική καταστροφή. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, η καταστροφή σε κτήματα είναι 100%. Και δεν είναι μόνο η καταστροφή στην παραγωγή. Καταστρέφουν και τα φυτά. Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε όλο το χρόνο και να έρχονται τα γουρούνια να τρώνε την παραγωγή και να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λάππας, μεγάλες καταστροφές από αγριογούρουνα, έχουν καταγραφεί στις περιοχές Κυνηγού, Καλλιθέας, Μεσοποτάμου, Σουλιναρίου, Χανδρινού και Αμπελοκήπων.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου είπε πως οι υπηρεσίες τους συστήνουν να περιφράξουν τα κτήματά τους, όμως, αν και αυτό είναι αδύνατο λόγω μεγάλης έκτασης, σχεδόν καμία περίφραξη δεν μπορεί να κρατήσει μακριά τα αγριογούρουνα.
Παρέμβαση
Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Λυμπερόπουλος, αγρότης της περιοχής, τόνισε ότι 4 χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει από τα κτήματά του ούτε ένα κοφίνι σταφύλια.
Ο κ. Αλευράς, συμμερίσθηκε το πρόβλημα των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά τα τελευταία χρόνια τα αγριογούρουνα δημιουργούν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.
«Επειδή τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικό εχθρό, η αύξηση του πληθυσμού είναι αλματώδης, με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την επίσημη πολιτεία, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την παρουσία των ζώων, όσο και στην αποζημίωση των παραγωγών για την ηρτημένη παραγωγή από τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Αλευράς.
Κλείνοντας, ζήτησε από τους αγρότες να του καταθέσουν υπόμνημα, παρουσιάζοντας το πρόβλημα και καταθέτοντας τις προτάσεις τους, προκειμένου να παρέμβει στα αρμόδια Υπουργεία.