Η τρόικα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σπρώχνουν δεκάδες εργαζομένους στα υποκαταστήματα τραπεζών στη Μεσσηνία προς την έξοδο.
Σύμφωνα με το μέλος διοίκησης της ΟΤΟΕ και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παν. Στέφανο, ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται πως αρκετοί θα είναι αυτοί που θα βρεθούν εκτός κλάδου μέχρι το τέλος του 2014.
Όπως, πάντως, μας δήλωσε, αυτό θα γίνει κατ’ αρχήν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που έχουν ξεκινήσει ή θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το φθινόπωρο, και διασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον χρήματα, ανάλογα με την προϋπηρεσία, μέχρι πρόσθετες κοινωνικές πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Ωστόσο, παραδέχεται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη «έξοδο εργαζομένων» που θα έχει σημειωθεί ιστορικά για τον κλάδο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια το 2015. Παράλληλα, βέβαια, αναμένεται και σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των υποκαταστημάτων τραπεζών που υπάρχουν στη Μεσσηνία.
Γενικότερα, ο κ. Στέφανος, σημείωσε ότι υπολογίζεται πως συνολικά στην τριετία 2013-2015 θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας και συνταξιοδότηση περί τους 18.000 με 20.000 εργαζομένους.
Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται υπάλληλοι κάποιων τραπεζών που απορροφώνται από τους συστημικούς ομίλους με αλλαγή της σύμβασης-σχέσης εργασίας και οι οποίοι πιθανότατα θα κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός εργασίας με τη λήξη των νέων 6μηνων συμβάσεών τους.
Ενδεικτική θεωρείται από παράγοντες του κλάδου η περίπτωση πολλών εργαζομένων της Probank, που μετά την απορρόφησή της από την Εθνική παραμένουν μεν στο καθεστώς της πρότερης μισθοδοσίας τους, αλλά μόνο για έξι μήνες.
Προσώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση ούτε της Εθνικής, ούτε της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων Εργαζομένων για το εάν όντως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν -διά της… πλαγίας- εκτός εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τις προσταγές της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν 35%-40% το λειτουργικό κόστος τους μέχρι το 2015, προχωρώντας σε δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και σε παράλληλο περιορισμό του δικτύου τους.
Από το μέχρι τώρα ρυθμό (για τους πρώτους έξι μήνες του 2013) κλεισίματος καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, η αναλογία μπορεί να φτάσει μέχρι το 4:1. Πάντως, εκτός των άλλων, η δραστική συρρίκνωση δικτύων, αναπόφευκτα θα έχει και νέες αρνητικές επιπτώσεις στη «νεκρή» αγορά ακινήτων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη