Ξεκινά η υποβολή προτάσεων από επιχειρήσεις με επιδότηση που φτάνει και το 55%


Ξεκινά σήμερα η κατάθεση φακέλων υποψηφιότητας από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις- και- της Μεσσηνίας σε ένα νέο πρόγραμμα που προκηρύχθηκε προχθές και αφορά στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, με ποσοστό επιδότησης από 35% έως 55%, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης και το μέγεθος.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει την εξωστρεφή και ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Όσες επιλεγούν θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που θα τις βοηθήσουν να καταστούν παρούσες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, δια μέσου ενεργειών απόκτησης διεθνών πιστοποιήσεων, προβολής και προώθησης σε τρίτες χώρες, σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων marketing, σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συσκευασίας, εκσυγχρονισμού εξοπλισμού κ.τ.λ. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως ΜμΕ) να αναδείξουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό ως βασική στρατηγική προτεραιότητά τους.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2013.
 
Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών, καθώς και σε επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου.
Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή και ύψους ποσοστού ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις κ.ά.
Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά γενικό κανόνα του προγράμματος, θεωρούνται όσες απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, ενώ μεγάλες όσες απασχολούν από 250 άτομα και πάνω.

Επιλέξιμες θεωρούνται:
1) οι εταιρικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία)
2) οι ατομικές επιχειρήσεις και
3) οι συνεταιρισμοί κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας (απλογραφικό και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα αντιστοίχως, σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚΦΑΣ), με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους επιλέξιμους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας.
Αποκλείονται τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.ά., καθώς και οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.
Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising), καθώς επίσης κοινοπραξίες και οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
 
Προϋπολογισμός
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους).
Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα/υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:
-Μηχανολογικός εξοπλισμός/ειδικές εγκαταστάσεις
-Ενέργειες πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών
-Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.
-Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές/στόχους
-Ενέργειες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης
-Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
-Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)
-Λοιπές ενέργειες (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).
 
Της Βίκυς Βετουλάκη