Θωρακίστε την υγεία σας με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς τροφών


Η καλοκαιρινή περίοδος χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και αποτελούν βασικό κομμάτι της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, λόγω της υψηλής καρδιοπροστατευτικής τους δράσης, της καλής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέσω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας, καθώς και της τροφοδότησης του οργανισμού με απαραίτητες βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του.
Η κατανάλωσή τους, λοιπόν, συστήνεται σε 4-6 μερίδες φρούτων ημερησίως και 4 μερίδες λαχανικών.
Λόγω της πληθώρας των βιταμινών που περιέχουν, δεν αρκεί μόνο η κατανάλωσή τους, αλλά κρίνεται απαραίτητος ο συνδυασμός τους με άλλα τρόφιμα, για να πετύχουμε καλύτερη απορρόφησή τους.
Συνδυάστε, λοιπόν, τα πιο λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα με διάφορα τυριά, γιαούρτι, καθώς και αλλαντικά, δίνοντας γεύση στη διατροφή σας και θωρακίζοντας την υγεία σας.
 
Συνδυάστε καρπούζι με τυρί φέτα: είναι πλέον ένας κλασικός συνδυασμός. Εκτός από γευστικός, είναι σημαντικός για την απορρόφηση του λυκοπενίου από το καρπούζι. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αντικαρκινική δράση. Συνδυάζοντας το καρπούζι με τυρί φέτα, διευκολύνεται η απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό η ποσότητα λυκοπενίου του καρπουζιού.
 
Πεπόνι με προσούτο: αποτελεί μια gourmet επιλογή. Το πεπόνι περιέχει βιταμίνη C, Β6, β-καροτίνη και κάλιο, ενώ το προσούτο ένα σύμπλεγμα βιταμινών D που δρα προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε δισθενή σίδηρο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο πεπόνι επιταχύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β6 και το β-καροτένιο, βοηθά στην καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος και ταυτόχρονα εμποδίζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Το β-καροτένιο και το σίδηρο βοηθούν, επίσης, στην καταπολέμηση ορισμένων ιώσεων του αναπνευστικού και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, είναι γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτός εξισορροπεί τη σχέση καλίου-νατρίου στον οργανισμό, εξουδετερώνοντας την αρνητική επίδραση από το αλάτι που περιέχει το προσούτο.
 
Μια ακόμη έξυπνη και γευστική επιλογή είναι το σταφύλι με παρμεζάνα: Το σταφύλι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς, προσφέροντας ταυτόχρονα ταχεία ανάρρωση σε περίπτωση κόπωσης από έντονη μυική προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρεσβερατόλη που περιέχεται στη φλούδα του. Λειτουργεί αντιοξειδωτικά και προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς. Η παρμεζάνα, αν και πιο λιπαρή από το γάλα, είναι πολύ θρεπτική και πλούσια σε ασβέστιο.
Ο συνδυασμός τους εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες από το κρυφό αλάτι που βρίσκεται στο τυρί και δεν εμφανίζεται κατακράτηση υγρών, γιατί το σταφύλι περιέχει άφθονο νερό, το οποίο αποβάλλει τις τοξίνες και τα ζημιογόνα συστατικά από τον οργανισμό. Το σταφύλι είναι η νούμερο ένα επιλογή για προστασία από το έλκος. Συνδυάζοντάς το με το τυρί φροντίζει όλο το γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού.
Οι βιταμίνες των τροφών αυτών δίνουν στον οργανισμό επιπλέον πνευματική διαύγεια.
 
Φράουλα με γιαούρτι: Η φράουλα είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της και την προστασία από τις φαινόλες. Είναι πλούσια σε Β12, βιταμίνη K, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Το γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2 και Β12. Οι φυτικές ίνες της φράουλας και η δράση του γιαουρτιού προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του, περιορίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Η βιταμίνη Κ της φράουλας συμβάλλει στην ταχεία απορρόφηση του ασβεστίου του γιαουρτιού και έτσι προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτός βοηθά στην καταπολέμηση της πήξης του αίματος.
 
Πεπόνι με γιαούρτι: Το πεπόνι, όπως προαναφέραμε, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, B6, β-καροτίνη και κάλιο, ενώ το γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί μοναδική ασπίδα για την υγεία. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που περιέχει το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το πεπόνι αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις θρομβώσεις. Το πεπόνι θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο του γιαουρτιού και να δυναμώσει τα οστά και τα δόντια.
 
Υιοθετήστε τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές, γιατί η υγεία του σώματος ξεκινά από το νου…
 
Από το Κέντρο Διατροφολογίας:
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
& ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ