Έλεγχοι στη Μεσσηνία για «μαύρη εργασία»


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Μπαράζ στοχευμένων ελέγχων σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση ξεκινούν σήμερα το υπουργείο Εργασίας και η Οικονομική Αστυνομία, με σκοπό να χτυπήσουν τη «μαύρη εργασία» που καλπάζει με αμείωτη ένταση.
Ενισχυμένα μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας, με 563 «ράμπο», θα σαρώσουν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το Νομό Μεσσηνίας, θα δοθεί έμφαση σε Κυπαρισσία, Μεθώνη, Πύλο και Καρδαμύλη. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η «μαύρη εργασία» στη Μεσσηνία ξεπερνά το 40%, ιδιαίτερα στα εποχικά επαγγέλματα.
Τα παραδείγματα αυτά αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων, υπό τον υπουργό Γ. Βρούτση και τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, το α’ εξάμηνο του 2013 επιβλήθηκαν 6.074 πρόστιμα ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μόνο για κρούσματα αδήλωτης απασχόλησης, ενώ έκλεισαν 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.
Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν επιβληθεί 4.538 πρόστιμα 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. «Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εθνικό ζήτημα».
Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το πρώτο 6μηνο του 2010 η «μαύρη εργασία» ήταν 26,8%, το ίδιο διάστημα του 2011 έφτασε το 29,9%, πέρυσι εκτοξεύθηκε στο 35,9% και φέτος η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε, αγγίζοντας το 38,4%. Δηλαδή, τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, αποστερώντας το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους, τη στιγμή που τα Ταμεία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Πάντως και μόνο από τον αριθμό των υπαλλήλων που εμπλέκονται με το θέμα πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας φαίνεται ότι οι ανακοινώσεις από τους επισήμους γίνονται μόνο για το… φόβο των Ιουδαίων. Αυτό που προσδοκά το υπουργείο είναι ο φόβος των προστίμων, που θα ωθήσει πολλούς εργοδότες να δηλώνουν προσωπικό για να μην υποστούν κυρώσεις.