Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016: Μία από τα ίδια ή προσπάθεια για νέα πράγματα (;)


Εγκρίθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η διάθεση συνολικού ποσού 37.100,00 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων (17.760,00 ευρώ για ανάθεση δράσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και 19.250,00 ευρώ για δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος).
Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016 θα περιλάβει εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, παραστάσεις θεάτρου σκιών, γιορτές για την προβολή των ποιοτικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων, όπως η αγκινάρα, το ρύζι, το κρασί, το ελαιόλαδο, η πατάτα, καθώς και λαϊκά πανηγύρια. Το πρόγραμμα είναι υπό κατάρτιση και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι, παρά την οικονομική κρίση, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αυξάνονται και ποσοτικά και ποιοτικά. Εκτός δε από τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, θα πραγματοποιηθεί το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος θα ενισχυθεί με τη σύμπραξη: του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιπλέον, σχεδιάζεται μία μεγάλη διεθνής έκθεση ζωγραφικής και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ Όπερας.
Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπερχράκης, διαφοροποιώντας τη θέση του στην πρόταση, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι, εν όψει και της διεκδίκησης για την πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία και πρόγραμμα δράσης.
Για τις εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο τη διασκέδαση, πρότεινε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού και αθλητικού καλενταριού που θα εξακτινώνεται  σε όλες τις περιοχές του δήμου Καλαμάτας. Πάνω σ’ αυτό το πρίσμα θα πρέπει να προωθηθούν νεωτερικά πολιτιστικά στοιχεία  με ιδιαίτερο χαρακτήρα και στίγμα, αποφεύγοντας τη στείρα και μονότονη επανάληψη καλλιτεχνικών σχημάτων ακραίας εμπορικότητας.
Ένα στοιχείο καινοτομίας θα ήταν να γίνονται εκδηλώσεις τόσο στην περιοχή του Ταΰγετου (φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής με σχήματα παλιά αλλά και νέων ανθρώπων που πειραματίζονται σε τέτοιου είδους ακούσματα), όσο και στο φαράγγι του Νέδοντα, αλλά και στο σιδηροδρομικό σταθμό καθώς και στην παραλία. Τέλος, ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη