«Το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει λουκέτα και απολύσεις»


Της Μαρίας Νίκα
 
«Οι έμποροι δεν είμαστε παλαβοί, ξέρουμε το καλό μας. Δεν μπορώ να πω ότι το ξέρουν περισσότερο οι υπουργοί» σημειώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψιλάκη, που μαζί με εκπροσώπους άλλων εμπορικών συλλόγων του νομού, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, επισκέφθηκαν χθες τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και προχθές το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Σκοπός, να ζητήσουν τη στήριξή τους ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η κα Ψιλάκη σημείωσε για τη συνάντηση με τον κ. Αλευρά: «Συζητήσαμε για τις 50 Κυριακές, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε τα καταστήματά μας τις 7 Κυριακές που ορίζει ο νόμος. Θέλουμε μόνο δύο Κυριακές, προ Χριστουγέννων και πριν από την Πρωτοχρονιά, και είναι σύμφωνοι όλοι οι πρόεδροι της Μεσσηνίας, εκτός από τις τουριστικές περιοχές του νομού, όπως η Μάνη, η Φοινικούντα ενδεχομένως, η Μεθώνη. Ο αντιπεριφερειάρχης μάς είπε ότι θα ξανασυναντηθούμε για το θέμα. Δε μας είπε ξεκάθαρα εάν είναι σύμφωνος με τις απόψεις μας, θέλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, να ακούσει όλους τους φορείς, πολυεθνικές, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταναλωτές, και από εκεί και μετά θα αποφασίσει».
Κλείνοντας, η κα Ψιλάκη κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να συμπαρασταθεί στον εμπορικό κόσμο, να δείξει ευαισθησία και να μην καταναλώσει, εάν κάποιες πολυεθνικές ανοίξουν την Κυριακή.
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, παρατήρησε: «Δε νομίζω ότι οι 50 Κυριακές επιπλέον θα δώσουν ώθηση στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι οικονομικό. Τον κόσμο τον έχουν αφαιμάξει, ρευστότητα δεν υπάρχει καθόλου. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα μας ξανασυναντήσει. Ελπίζω να μην περάσει το τρίμηνο το οποίο ορίζει ο νόμος». Και συνέχισε: «Το 90% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών – επιχειρήσεων είναι αυτοαπασχολούμενοι. Εμείς δε θα δώσουμε θέσεις εργασίας που ευελπιστεί και ευαγγελίζεται το κάθε υπουργείο ανάπτυξης, αλλά θα κοπούν θέσεις εργασίας, γιατί τα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων αυξάνονται. Εκ των πραγμάτων θα κλείσουν πολλά καταστήματα».
Ο Αρτέμης Φανός, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης: «Πιστεύω ο αντιπεριφερειάρχης να μας ακούσει, και στην καινούργια συνάντηση που θα έχουμε να μας καθορίσει τις περιοχές που είναι τουριστικές να ανοίγουν όπως πρέπει και τις υπόλοιπες να μείνουν στο παλιό καθεστώς. Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει λεφτά να μπει στα καταστήματα, δε μας λείπει η Κυριακή, μας λείπει το χρήμα».
Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο Θάνος Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ: «Σε μια περίοδο που υπάρχει αυτή η κρίση, που έχουμε δύο εκατομμύρια σχεδόν ανέργους, που υπάρχει μια μείωση του τζίρου γύρω στο 40-50%, το να προσθέτεις παραπάνω ώρες εργασίας και έξοδα, σημαίνει καταστροφή. Άλλωστε, στην Ελλάδα το 94% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι κάτω από 5 άτομα. Και αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν το 80% της εργασίας. Είναι σαν να στοχεύεις την εργασία. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα φέρει κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απολύσεις, συγκέντρωση σε τρεις τέσσερις πολυεθνικές».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτης Στέφανος, κάλεσε σε συμμαχία όλους τους αρμόδιους φορείς για να πουν «Ποτέ την Κυριακή». Όπως είπε, «ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά και αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, άμεσα θα έχουμε και χαμένες θέσεις εργασίας και θα κλείσουν πάρα πολλά μαγαζιά».
 
Επιστολή μητροπολίτη στον αντιπεριφερειάρχη
Εν τω μεταξύ, σε προχθεσινή επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημειώνει: «Επειδή είναι γνωστός πλέον ο θόρυβος ο οποίος έχει δημιουργηθεί με την επικείμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής, καθώς και οι αντιδράσεις της κοινωνίας και των εμπορικών φορέων, σε επίπεδο πανελλαδικό, η δε ανησυχία των αντίστοιχων Εμπορικών Συλλόγων και των εργαζομένων του νομού μας μάς εξεφράσθη έντονα, κατά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνάντησή μας, ενώνω και εγώ την αγωνία μου μαζί με τους συντοπίτες μας εμπόρους και υπαλλήλους και Σας εκφράζω τους προβληματισμούς μου. Επειδή το παρόν μέτρο: α) θα συμβάλει στην αποδυνάμωση της βιωσιμότητας της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, β) θα επιφέρει πλήγμα στις οικογενειακές σχέσεις, γ) θα χαλαρώσει και θα σχετικοποιήσει τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας, δ) θα διαταράξει τις εργασιακές ισορροπίες και θα ελαχιστοποιήσει την εργασιακή ανάπαυλα, απευθύνομαι προς Εσάς, επειδή οι Αντιπεριφέρειες είναι αυτές που τελικά θα κληθούν να αποφασίσουν σε τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, και Σας παρακαλώ, όπως, πριν από οποιαδήποτε απόφασή Σας, λάβετε υπ’ όψη Σας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους και συνέπειες, αποτελέσει δε η απόφασή Σας αυτή καρπό διαλόγου, κατανόησης και επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς του τόπου, ώστε να είναι επ’ ωφελεία του εμπορικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας μας γενικότερα, ιδίως τις ώρες αυτές που οι οικογένειες και ο λαός μας δοκιμάζεται και η προσευχητική του αναφορά προς το Θεό και η προσφυγή του στην Εκκλησία αποτελούν έκφραση της αγωνίας του για επιβίωση».