Μικρή άνοδο σχεδόν κατά 3% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις αρχές Ιουνίου, καθώς έφτασαν τα 3,17 ευρώ το κιλό σε δημοπρασία της Λακωνίας, όταν στα τέλη Μαΐου οι τιμές έφταναν στα 3,08 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Ωστόσο, η τάση των τιμών που καταγράφεται σε Μεσσηνία και Κρήτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι πτωτική και η βάση των τιμών τίθεται γύρω από τα 3 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί θεωρούν ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να κρατήσουν το προϊόν τους για 3 κυρίως λόγους:
1. μήπως αργότερα μέσα στο καλοκαίρι σημειωθεί κάποια σημαντική άνοδος τιμών
2. προτιμούν να έχουν προϊόν στις αποθήκες τους παρά χρήματα, λόγω της οικονομικής αστάθειας της χώρας και
3. βλέπουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου του χρόνου ίσως θα είναι μειωμένη σε σχέση με φέτος, πιθανώς λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση. Όμως, ακόμα είναι νωρίς για να ξέρουμε με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν.
Εικονική η αδράνεια των Ιταλών
«Επικρατεί ηρεμία στην αγορά ελαιολάδου», σημειώνει ο παραγωγός και πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Αναστάσιος Προσηλιακός.
«Οι Ιταλοί αγοραστές δε δείχνουν ενδιαφέρον για το προϊόν. Πρόκειται για εικονική αδράνεια, το κάνουν για να πιέσουν τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο ίδιος και εκτιμά ότι «οι τιμές θα ανέβουν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι Ιταλοί χρειάζονται το ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο για ανεβάσουν τη δική τους ποιότητα».
Αυτός είναι και ο λόγος που ο συνεταιρισμός έχει επιλέξει να μην πουλάει χύμα ελαιόλαδο από το Πάσχα και μετά, αλλά μόνο τυποποιημένο. «Επιλέγουμε σαν συνεταιρισμός την τυποποίηση για να πάρουμε εμείς την προστιθέμενη αξία του προϊόντος μας», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων. Επιπλέον, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Α.Σ. Γαργαλιάνων, για τη σεζόν 2016/2017 αναμένουν μια καλή παραγωγή ελαιολάδου αυξημένη κατά 25% στους 1.500 τόνους από τους 1.200 τόνους το 2015/2016.
«Βλέπουμε μια καθοδική τάση για το ελαιόλαδο, το οποίο αυτό το διάστημα κινείται γύρω από 2,90-3,00 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία. Υπάρχει ένα μούδιασμα της αγοράς, καθώς από τη μια οι παραγωγοί δεν πουλάνε καθώς περιμένουν αργότερα ότι θα ανέβουν οι τιμές, ενώ από την άλλη οι αγοραστές περιμένουν ότι θα πέσει και τηρούν στάση αναμονής.
Ίσως και όλο αυτό να είναι και ένα παιχνίδι πίεσης από τους αγοραστές», επισημαίνει η Κατερίνα Βρυώνη, Area Sales Manager στην εταιρεία KONSTANTOPOULOS S.A. “OLYMP”, που έχει αναλάβει την τυποποίηση, τη διακίνηση και τις εξαγωγές για το ελαιόλαδο της πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας.
«Αυτή την εποχή συνήθως κάνει “κοιλιά” η τιμή στο ελαιόλαδο. Όλοι οι παραγωγοί είναι μπερδεμένοι. Δεν ξέρουν τι να κάνουν. Να κρατήσουν το προϊόν τους μήπως ανέβουν αργότερα οι τιμές ή να το δώσουν τώρα που ακούγονται τα επίπεδα των 2,90-3,00 ευρώ το κιλό;», σημειώνει στην Agrenda ο Μιχάλης Τσαγκαράκης, παραγωγός στην Κρήτη.
IOC: Συν 33%
η διεθνής παραγωγή
Αυξημένη κατά 33% στους 3.225.000 τόνους εκτιμάται η διεθνή παραγωγή ελαιολάδου για το 2015/2016 σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Τέλος, με βάση τον IOC η διεθνή κατανάλωση ελαιολάδου θα αγγίξει τους 3.012.000 τόνους το 2015/2016 αυξημένη κατά 6% από το 2014/2015.