Εγκατάσταση στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας


Στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας με Αμερικανούς αξιωματούχους
 
Ένα δημοσίευμα, το οποίο σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση κομμάτων και φορέων, φιλοξενούσε στην προχθεσινή της έκδοση η εφημερίδα το «Βήμα». Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ με τίτλο «Σχέδιο αμυντικής συνεργασίας προτείνουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ» και με υπότιτλο «Η Ουάσιγκτον επιδιώκει “στρατηγικό διάλογο” με την Αθήνα, καθώς ανησυχεί για Τουρκία, Συρία και Αίγυπτο» αναφέρονται τα εξής:
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τη στρατιωτική του λειτουργία. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες, πρόκειται να συζητηθεί “αναλυτική πρόταση για έναν οδικό χάρτη αμυντικής συνεργασίας”».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ακόμη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας.
Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε τόσο από δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης. Αυτός είναι ο λόγος που θα ζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».