Δεν πρόκειται για απλή παρατήρηση ή τάση, αλλά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, έχουν παγώσει τα πάντα, με αποτέλεσμα η ανεργία στο συγκεκριμένο κλάδο και σε μια σειρά συναφή επαγγέλματα, να εκτινάσσεται.
Το κακό, όμως, δε σταματά εδώ. Βραδυφλεγής βόμβα εκατοντάδων απούλητων σπιτιών απειλεί να τινάξει στον αέρα την κτηματαγορά, την οικοδομή, αλλά και την περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο στη Μεσσηνία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο στοκ των 250.000 κατοικιών που έχουν «κρεμάσει» πωλητήριο την τελευταία πενταετία αναμένεται να προστεθούν άλλα 150.000 σπίτια, μετά την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς, σε 150.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες που θα χάσουν τα σπίτια τους, αν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, τότε η αγορά θα πλημμυρίσει από «φθηνά» ακίνητα, συμπαρασύροντας βίαια τις τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει μια απότομη απομείωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων.
Επίσης, τα 400.000, ίσως και περισσότερα, διαμερίσματα, είναι αδύνατον να απορροφηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, μόνο για τα 250-280 χιλιάδες απούλητα σπίτια θα χρειαζόταν να περάσει μια 20ετία για να απορροφηθούν για τους εξής λόγους:
-Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (σταθερά στο 80%). Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δε θα αγοράσουν σπίτια για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν.
-Το δημογραφικό πρόβλημα με το δείκτη ολικής γονιμότητας να είναι 1,4, όταν το όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι 7 εκατ. Επομένως, δε θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι.
Ο δείκτης γήρανσης το 2011 ανήλθε στο 135% από 74% το 1991. Δείκτης γήρανσης είναι η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο πληθυσμό (0-14 ετών).
-Οι μετανάστες αποχωρούν σταδιακά από την Ελλάδα, αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν μερίδιο στην κινητικότητα της κτηματαγοράς.
-Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας.
-Η παγίωση της σκληρής φορολογικής πολιτικής, η οποία κάνει δυσβάσταχτη την κατοχή πολ