Δέκα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, δέκα φιλόδοξες ομάδες και 6+6 μήνες για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε προϊόντα, υπηρεσίες ή εφαρμογές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα σε ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο…
Το Aephoria.net Greenhouse αποτελεί το τέταρτο και πιο ουσιαστικό στάδιο του πρωτότυπου προγράμματος εκκίνησης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net, την ομάδα του οποίου αποτελούν η Οργάνωση Γη, το ελculture και το Ίδρυμα Κ2. Μέσα στις επιχειρηματικές ιδέες που επιλέχθηκαν είναι και μία δική μας, του Σωτήρη Λυμπερόπουλου, γνωστός και ως radiki.com, τον οποίο είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα στο «Θ».
Οι δέκα ομάδες που θα οδηγηθούν στο Aephoria.net Greenhouse στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 δεν επελέγησαν τυχαία, αλλά πέρασαν από μια διαδικασία τριών σταδίων, η οποία και ολοκληρώθηκε εορταστικά στις 4 Ιουλίου στο Κέντρο της Γης στο Ίλιον. Οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν συνολικά 38 και από αυτές στο δεύτερο στάδιο, το λεγόμενο «σπορείο», προχώρησαν 26 ομάδες, οι οποίες είχαν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να μετατρέψουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση.
«Στο “σπορείο” παρουσιάστηκε στις ομάδες η 3bl ανάλυση (ανάλυση των τριών πυλώνων), η οποία βασιζόμενη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης βοηθά στην κατάρτιση ενός business plan το οποίο να περιλαμβάνει και το κοινωνικό – περιβαλλοντικό όφελος μιας επιχειρηματικής ιδέας» εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Αναστασία Πενταγιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Οργάνωσης Γη. Στη διάρκεια της εβδομάδας επιτυχημένοι επαγγελματίες μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις απόψεις τους για τον τρόπο με τον οποίο μια ιδέα γίνεται χρηματοδοτικά ελκυστική και ενσωματώνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Ανοιχτές παρουσιάσεις, φαγητό και κρασί
Στο φιλόξενο χώρο του Κέντρου της Γης μέσα στο Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης στο Ίλιον οι 26 ομάδες μπροστά σε ένα κοινό περίπου 400 ατόμων παρουσίασαν τις επιχειρηματικές προτάσεις τους. Οι τέσσερις επιτροπές που έκριναν τελικά ποιες είναι οι δέκα ιδέες που θα προχωρήσουν στο Greenhouse ήταν η μόνιμη επιτροπή του Aephoria.net και τρεις ακόμη εναλλασσόμενες συμβουλευτικές επιτροπές που αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς και ανθρώπους της αγοράς με δικαίωμα ερωτήσεων για την πληρέστερη παρουσίαση των ιδεών των ομάδων.
Ανάμεσα στα κριτήρια της επιλογής ήταν, φυσικά, η αναφορά στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η διείσδυση στην αγορά και η καινοτομία της ιδέας. «Φυσικά έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην τελική επιλογή, οι οποίοι σχετίζονται και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ομάδων και τον βαθμό ολοκλήρωσης της ιδέας τους» συμπληρώνει η κυρία Πενταγιώτη.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση σε όλους τους ανθρώπους του προγράμματος και τους εισηγητές ήταν η αλληλεγγύη που επέδειξαν και οι 26 ομάδες σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας, αλλά και το ευχάριστο κλίμα που επικράτησε στην εκδήλωση της Demo Day. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησαν μουσική και φαγητό, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων της Γης με jazz-funk μουσική, φαγητό με βιολογικά υλικά που μαγειρεύτηκε την ώρα της εκδήλωσης και πολύ κρασί από το Κτήμα Βασιλίσσης.
Οι σπόροι μπαίνουν στο θερμοκήπιο
Τα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης, τα φύκια ως πρώτη ύλη, ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού περιβολιού, τα «πράσινα» βιοκαύσιμα, το οικολογικό scooter-sharing, η εκτροφή μυγών για ανακύκλωση απορριμμάτων αλλά και η εντατική αξιοποίηση άδειων ή εγκαταλελειμμένων κτηρίων βρίσκονται στη βάση μερικών από τις 10 επιχειρηματικές ιδέες που προκρίθηκαν στο επόμενο στάδιο. «Στο Αephoria.net πιστεύουμε ότι οι πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του 21ου αιώνα καλούνται να συνδυάσουν την επιχειρηματική καινοτομία με την τεχνολογία και να συμπεριλάβουν στο στρατηγικό σχεδιασμό τους τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις» επισημαίνει η υπεύθυνη Επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα του Aephoria.net Greenhouse περιλαμβάνει για ένα εξάμηνο – με δυνατότητα παραμονής για ακόμη ένα, αν κριθεί απαραίτητο από τις δύο πλευρές – παροχή χώρου εργασίας, νομικών και λογιστικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών από δίκτυο μεντόρων, υπηρεσιών επιχειρηματικού σχεδιασμού, ανάδειξη περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας και παροχή συμβουλών για εύρεση χρηματοδότησης. Οι ομάδες που επελέγησαν και τα projects που «τρέχουν» είναι τα εξής:
Daphnis & Chloe. Νεοϊδρυθείσα επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων επιλέγοντας αυτοφυή και καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά από όλη την Ελλάδα με στόχο τη διάθεσή τους στο εξωτερικό.
Ελληνικό Περιβόλι. Δημιουργία θεματικού πάρκου με κέντρο το ελληνικό περιβόλι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Ballast Water Treatment. Ανάπτυξη συστήματος για τον καθαρισμό του έρματος πλοίων για την αποφασιστική εξάλειψη μικροοργανισμών οι οποίοι μεταφέρονται από λιμάνι σε λιμάνι κατά τις διαδικασίες ερματισμού και αφερματισμού. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν την τάση να διαταράσσουν το οικοσύστημα της περιοχής και να προκαλούν οικολογικές αλλαγές.
Πράσινα βιοκαύσιμα. Παραγωγή του biodiesel με βιολογικούς – άρα φιλικούς προς το περιβάλλον – καταλύτες με προφανή οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τον άνθρωπο.
Προϊόντα από φύκια. Παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με πρώτη ύλη το φύκι και άλλα υλικά τα οποία έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.
SCOOTe. Συνδυασμός της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης – ηλεκτροκίνητα σκούτερ – με την πλατφόρμα του car sharing για την παροχή μιας φιλικής προς το περιβάλλον λύσης στο πρόβλημα της αστικής κινητικότητας.
The Gaia Sisterhood. Διεθνές, διαδραστικό, οικολογικό web media site με virtual ομάδα μαμάδων, γιαγιάδων και θείων ως κεντρικούς ήρωές του, που έχει στόχο να κάνει απλά και με χιούμορ κατανοητές μερικές συχνά «πολύπλοκα» παρουσιασμένες οικολογικές πραγματικότητες που πιθανώς φοβίζουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάλειψη φυσικών πόρων και η υπερεντατική αλιεία. Στόχος του είναι να παρουσιαστούν οι έννοιες αυτές με τρόπο που θα ενδυναμώσουν, θα εμπνεύσουν και θα συνδέσουν το κοινό με ένα κίνημα θετικής αλλαγής πορείας προς ένα καλύτερο και βιώσιμο αύριο.
Beewise. Εναλλακτικός και ευέλικτος τρόπος ενοικίασης που στηρίζεται στο γεγονός ότι από τη μια μεριά πολλοί πολίτες – κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης – αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά άδεια ή/και εγκαταλελειμμένα σπίτια/κτίρια.
Flyfarms. Βιομηχανική εγκατάσταση εκτροφής μυγών που ανακυκλώνουν απορρίμματα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι προνύμφες των μυγών σε κατάλληλο στάδιο του βιοκύκλου τους συλλέγονται και αποξηραίνονται, ώστε να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων και ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες.
Radiki.com. Συνδυάζοντας τη λαϊκή σοφία με τη σύγχρονη τεχνολογία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της βρώσιμης χλωρίδας, που διασφαλίζει τη μέγιστη ποιότητα των χόρτων που φτάνουν στο τραπέζι μας.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης