Λύση για τα αδέσποτα, χωρίς καταφύγιο, δεν μπορεί να υπάρξει


Συζητείται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το «Σχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας και συγκρότηση επιτροπής επίβλεψης του προγράμματος».
Ακούγοντας, και μόνο, κανείς το θέμα που θα συζητηθεί, θεωρεί πως πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα προσεγγίζει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα αδέσποτα συνολικά και συνδυαστικά.
Στην εισήγηση επί του συγκεκριμένου θέματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται: «Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο».
Και πάμε τώρα στην ουσία: Για να υλοποιηθούν οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος, βασική και καθοριστική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη χώρου που θα μεταφέρονται τα αδέσποτα ζώα, και σε εκείνον τον ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο κατάλληλα χώρο θα γίνεται από κτηνιάτρους και εθελοντές η σήμανση, ο εμβολιασμός, οι εξετάσεις, η στείρωση, η αποπαρασίτωση, η περίθαλψη και, βεβαίως, η φιλοξενία τους! Φιλοξενία, όχι για πάντα, αλλά για όσο διάστημα απαιτείται και εννοείται μέχρι να βρεθούν πολίτες που θα υιοθετήσουν τα ζώα.
Στην εισήγηση, όσες φορές κι αν τη διάβασα, δεν αναφέρεται πουθενά (ο) χώρος μεταφοράς των ζώων που θα περισυλλέγονται. Δεν αναφέρεται πουθενά η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου – κέντρου ή χώρου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας! Λύση, χωρίς τέτοιο χώρο, χωρίς καταφύγιο, δεν μπορεί να υπάρξει!
Σημειώνω, δε, ότι με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 3249/04-12-2014) έγινε καθορισμός των προϋποθέσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και πληρωμής των δικαιούχων Δήμων ή Συνδέσμων Δήμων, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ενεργειών διαχείρισης, δηλαδή της περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων κ.λπ.
Άρα, υπάρχει χρηματοδότηση που ο Δήμος μπορεί να εξασφαλίσει (να επιχορηγηθεί) για καταφύγιο αδέσποτων ζώων! Δε θέλω καν να φανταστώ ότι θα γίνεται περισυλλογή άτυχων σκύλων και επιτόπου, όπου να ’ναι και «χύμα», θα γίνεται σήμανση, εμβολιασμός, στείρωση κ.τ.λ… Ούτε, βέβαια, ότι οι ομάδες εργασίας (συνεργεία) – όπως αναφέρονται στην εισήγηση – σαν τους «μπόγιες», που βλέπουμε σε ταινίες, θα «μαζεύουν» τα άτυχα ζώα και θα τα μεταφέρουν χιλιόμετρα μακριά από το τόπο που βρέθηκαν, σε χώρο του αναδόχου του έργου. Επειδή η όλη διαχείριση θα γίνει από ανάδοχο με αμοιβή περί τα 10.000 ευρώ. Δηλαδή, αναρωτιέμαι, μιας και το σχέδιο δράσης είναι μεταξύ του Δήμου Τριφυλίας και του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, τα άτυχα ζώα από την Τριφυλία θα μεταφέρονται (που;) στην Καλαμάτα και μετά θα επιστρέφονται στους χώρους που βρέθηκαν στην Τριφυλία;
Και το καταφύγιο του Δήμου Καλαμάτας, εκεί όπου δραστηριοποιείται ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, μπορεί για την τρέχουσα χρονιά να δεχτεί και φιλοξενήσει, έστω και για λίγες μέρες, 73 ζώα από την Τριφυλία (σ.σ. αυτός είναι ο αριθμός που αναφέρεται συγκεκριμένα στην εισήγηση για φέτος); Για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική διαχείρισή τους (των υπολοίπων), μία είναι η λύση, η οποία, παράλληλα, στέλνει και το μήνυμα στους πολίτες: Ένας ο δήμαρχος, είκοσι επτά οι δημοτικοί σύμβουλοι και δεκαπέντε (πρόεδροι και μέλη) στα τοπικά συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, να υιοθετήσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, από ένα αδέσποτο! Ακόμη και όποιος άλλος από εκπροσώπους και τοπικούς συμβούλους Τοπικών Κοινοτήτων το επιθυμεί.
Το ίδιο μπορεί να πράξει ο ίδιος ο Δήμος και να έχει τα σκυλάκια στους όρχους των οχημάτων του, σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, όπως και τα σχολεία, ξεκινώντας από Γυμνάσια και Λύκεια!
Δε γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα ειπωθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, όμως είναι θετικό και πρέπει να αναγνωριστεί ότι «μπήκε» το θέμα.
Επαναλαμβάνω, ωστόσο, εκείνο που σε σχόλια έχω τονίσει, ότι δηλαδή, πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής μια ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο δεν είναι πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά των ίδιων των ανθρώπων. Ανοιχτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τους πολίτες παρόντες, με τους φιλόζωους να συμμετέχουν και την κοινωνία να καταθέτει απόψεις και προτάσεις. Λύση με ημίμετρα ή επικοινωνιακού χαρακτήρα προσέγγιση και αντιμετώπιση ή «ανάθεση» δεν μπορεί να υπάρξει! Απαιτείται συνολική και συνδυαστική εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου