Π. Αλευράς για το άνοιγμα τις Κυριακές: «Η απόφαση θα είναι αυτή που θέλουν οι καταστηματάρχες κάθε περιοχής»


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Συζήτηση πρώτα με εμπορικούς συλλόγους, Επιμελητήριο και καταστηματάρχες και μετά απόφαση για το αν θα είναι ανοικτά στη Μεσσηνία τα καταστήματα τις Κυριακές.
Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, για το τι θα γίνει με το θέμα αυτό στο νομό, αφού πρώτα είπε ότι η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι της ευθύνης».
Στο μεταξύ, με τροπολογία 25 βουλευτών που αποδέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, θα επιτρέπεται το άνοιγμα την Κυριακή και των franchise καταστημάτων. Την τροπολογία κατέθεσαν βουλευτές από τρία κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).
 
Μετά από συνεννόηση
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλευράς είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, που όμως η υπεύθυνη Πολιτεία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και μεταφέρει το μπαλάκι στις Περιφέρειες και στους αντιπεριφερειάρχες: «Έχω την άποψη ότι σε τόσο σημαντικά θέματα, για να ληφθεί μια απόφαση, χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση με τους υπεύθυνους φορείς, όπως Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο, και με κριτήρια ποια περιοχή είναι τουριστική, αν πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη και το απαιτούν οι σύλλογοι και τα μαγαζιά, θα το κάνουμε.
Σε περιοχές, όμως, που δεν είναι τουριστικές, θα ακούσουμε τις προτάσεις των συλλόγων και τότε θα αποφασίσουμε οριστικά.
Σε κουβέντες που είχα με καταστηματάρχες, μου μεταφέρουν ότι με μια τέτοια απόφαση θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα.
Θα συνεργασθούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς και θα βγάλουμε την ιδανικότερη απόφαση και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές».
 
Και τα franchise
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο, αυτές προβλέπουν:
-Εντός τριμήνου ο αντιπεριφερειάρχης θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει την απόφασή του για το ποια καταστήματα – έως 250 τ.μ. – θα λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο και αν δεν το κάνει, θα επιβάλλονται κυρώσεις
-Ο αντιπεριφερειάρχης θα έχει την ευθύνη να ορίζει συγκεκριμένες περιοχές εντός της περιφέρειάς του, στις οποίες θα εφαρμόζεται το μέτρο.
-Για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο λειτουργίας των μικρών καταστημάτων.
Κατά τη συζήτηση, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 16 για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εγκρίθηκε με 52 «ναι» και 44 «όχι» σε σύνολο 96 ψηφισάντων βουλευτών.
Η τροπολογία για το άνοιγμα την Κυριακή και των franchise καταστημάτων είναι χειρόγραφη και αναφέρει ότι στα καταστήματα που απαγορεύεται να ανοίξουν Κυριακές ανήκουν και οι μικροκαταστηματάρχες με σύμβαση franchise, με αποτέλεσμα «να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας».
Έτσι προτείνουν: «Ειδικά οι συμβεβλημένοι με σύμβαση franchise πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες» με τους άλλους μικροκαταστηματάρχες, δηλαδή να ανοίγουν τις Κυριακές.
Επισημαίνεται ότι στην ονομαστική ψηφοφορία ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τ. Κουίκ, δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 16, αλλά συμφωνεί με την τροπολογία. Επίσης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου υπέγραψε την τροπολογία για τα καταστήματα franchise, αλλά καταψήφισε συνολικά το άρθρο 16 στο οποίο είχε ενταχθεί η τροπολογία.
Έντονα αντέδρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς και του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, λέγοντας ότι έρχεται τελευταία στιγμή και «από το παράθυρο». «Αυτά τα πράγματα δε γίνονται», είπε ο Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι αποτελεί «σκάνδαλο τύπου Πάχτα» και ότι ουσιαστικά επιτρέπονται οι αλυσίδες να ανοίγουν τα καταστήματά τους. Ο Θ. Παφίλης έκανε λόγο για «κόλπα».
Ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης που έγινε δέκτης παραπόνων από την αντιπολίτευση, απάντησε ότι επιτρέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και ότι θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, αφού τη δέχεται η κυβέρνηση.