Καρπούζι Τριφυλίας: Περισσότεροι από 30.000 τόνοι εφέτος, σε 25 χώρες εξαγωγές!


Τις αγορές του κόσμου κατακτά διαρκώς και περισσότερο το καρπούζι της Τριφυλίας , που εφέτος έχει εξαχθεί σε 25 χώρες, ενώ η συγκομιδή ξεπερνά τους 30.000 τόνους! Όπως έχει αναφερθεί, το φημισμένο, πλέον, για την ποιότητα και την πρωιμότητά του, φρούτο , αποτελεί  προϊόν της Τριφυλιακής γης που κάνει γνωστή την  περιοχή  ανά τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη, χάρη στις κοπιώδεις προσπάθειες των αγροτών της. Η αγάπη και το μεράκι τους, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζουν, την άρτια τεχνική του κατάρτιση και την αγαστή τους συνεργασία με τους γεωπόνους, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας καθώς και ιδιώτες, όπως και με τους εξαγωγικούς φορείς, φέρνουν αποτελέσματα τα οποία είναι απτά και χρόνο με το χρόνο πιο εντυπωσιακά και ως προς την καλλιέργεια, την ποιότητα και τη στρεμματική απόδοση και ως προς τις εξαγωγές και διαθέσεις του καρπουζιού στις αγορές! Οι, δε, έλεγχοι των προϊόντων είναι καθημερινοί από κλιμάκια ποιοτικών ελεγκτών και οι εξαγωγές γίνονται κανονικά και απρόσκοπτα. Έμφαση, βεβαίως, δίδεται στην ωριμότητα και την ποιότητα,  καθώς επίσης στη σήμανση και την ταυτότητα των προϊόντων. Εξαγωγές έχουν γίνει κυρίως προς την κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως οι Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, σε βαλκανικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, αλλά και στη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Σερβία, σε Σκανδιναβικές χώρες, τη Νορβηγία,  την Ελβετία, την Αγγλία, παντού στην Ευρώπη! Όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Θ» ο παραγωγός και εξαγωγέας, Μπάμπης Παπαδόπουλος, «φέτος η συγκομιδή του καρπουζιού για πρώτη χρονιά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ξεκίνησε από τις 10 Μάη. Το πιο γρήγορο  που είχαμε κόψει ήταν 21 Μάη, του Αγίου Κωνσταντίνου. Φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο ευνοϊκές και τα καρπούζια ήρθανε πολύ πρώιμα. Σήμερα, έχει ο μήνας 2 σήμερα Ιουλίου και είμαστε στο 90% της συγκομιδής. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Πάντα 10 με 15 Ιουνίου ερχόμαστε προς το τέλος, άρα είμαστε 10 με 15 μέρες πιο γρήγορα. Οι παραγωγές ήταν μεγάλες φέτος λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες. Οι αποδόσεις, ενώ τα άλλα χρόνια έφθαναν  5, 6, 7 τόνους το στρέμμα, φέτος πήγαν από 8 έως 10 τόνους! Η ποιότητα ήταν εξαιρετική και όπου έχουν πάει τα καρπούζια έχουμε πάρει συγχαρητήρια. Από την Τριφυλία φεύγουν για περίπου 25 χώρες! Η παραγωγή υπολογίζουμε πως ξεπερνά τους 30.000 τόνους και το 80% περίπου είναι εξαγώγιμο προϊόν! Εμείς, σαν παραγωγοί, κοιτάμε να βγάζουμε τα καρπούζια πέρα, να είναι κατάλληλα, ποιοτικά και γευστικά καλά και αποδοτικά! Να τρώνε οι καταναλωτές  και να τα ευχαριστούνται! Φέτος, μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθόλου προβλήματα από τη διακίνηση του καρπουζιού. Η χρονιά πήγε καλά, όμως οι τιμές, τώρα, έχουν υποχωρήσει γιατί οι βαρέλες,  που κόβουμε τώρα προορίζονται, στο μεγαλύτερο ποσοστό, για τη Γερμανία. Στη Γερμανία έχει άσχημες καιρικές συνθήκες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συντελεί και το γεγονός ότι τα φορτηγά που φόρτωσαν δεν έχουν  επιστρέψει  -είναι πολλά  στο εξωτερικό – με αποτέλεσμα το φορτίο για να πάει έξω να έχει γύρω στις 2.000 ευρώ έξοδα και τώρα κοντεύει να φτάσει στις 3.500 ευρώ. Η διαφορά αυτή, τα 1.500 ευρώ περίπου,  επιβαρύνει το εμπόρευμα και πέφτει η τιμή του παραγωγού, γι’ αυτό η τιμή παραγωγής έπεσε τώρα. Αλλά, δεν πειράζει τόσο, επειδή είναι οι αποδόσεις τέτοιες που είμαστε καλυμμένοι! Γενικά, ήταν μια καλή χρονιά και το καρπούζι εξαιρετικό από κάθε πλευρά!»