Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού Erasmus plus (ΚΑ1), το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» υλοποίησε φέτος ένα ενδιαφέρον σχέδιο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην Ευρώπη, με συμμετοχή εκπαιδευτικών του σχολείου σε 3 επιλεγμένα προγράμματα στην Ισπανία, την Αυστρία και τη Μάλτα.
Το πρόγραμμα είχε ως τίτλο «Το Μουσικό Σχολείο της Ευρώπης του 21ου αιώνα ως κοιτίδα καινοτομίας, δημιουργικής σκέψης, πολιτισμού και αξιών» και πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της δράσης «Μαθησιακή Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης».
Ο στόχος του προγράμματος ήταν διπλός: αφενός να αποκτηθούν γνώσεις που θα εμπλουτίσουν τη διδακτική διαδικασία στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με σύγχρονες, καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και, αφετέρου, να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του σχολείου δημιουργώντας δίκτυα και συνεργασίες με σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, επιλέχθηκαν συνολικά 3 επιμορφωτικές δράσεις σε αξιόλογους οργανισμούς επιμόρφωσης διδακτικού προσωπικού στο εξωτερικό, στις οποίες συμμετείχαν αντίστοιχα 3 εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου.
Οι επιμορφωτικές αυτές δράσεις παρουσίασαν στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς (που προέρχονταν από διάφορες χώρες της Ευρώπης) πλήθος καινοτόμων μαθητοκεντρικών διδακτικών πρακτικών και εργαλείων για ενίσχυση γλωσσικών δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης, παραγωγής πρωτότυπων ιδεών, καθώς και καλλιέργεια πνεύματος ομαδικότητας και αρμονικής συνεργασίας. Το κοινό στοιχείο και των 3 επιμορφωτικών σεμιναρίων ήταν η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, προγραμμάτων και ψηφιακών εφαρμογών που διατίθενται δωρεάν για διδακτική αξιοποίηση στην τάξη. Τα εργαλεία αυτά, όχι μόνο προσθέτουν περισσότερα εφόδια στην παλέτα του εκπαιδευτικού, αλλά ενεργοποιούν εκπαιδευτικούς και παιδιά σε μια περισσότερο συμμετοχική, και περισσότερο διασκεδαστική, συνεργατική διδασκαλία.
Συγκεκριμένα:
-Ο καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και υποδιευθυντής του σχολείου, Σπύρος Σπύρης, συμμετείχε στο πρόγραμμα “Innovative skills in ICT through collaborative and project-based teaching and learning” του οργανισμού Cervantes Training στη Μαδρίτη. Στόχοι του προγράμματος ήταν να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί την αναγκαιότητα της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αποκτήσουν πρακτικές ιδέες ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στα μαθήματά τους και να γνωρίσουν νέα τεχνολογικά εργαλεία μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Το πρόγραμμα, επίσης, εστίασε κυρίως στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων για τη συλλογική και συνεργατική μάθηση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας (ομαδοσυνεργατική μέθοδος με χρήση τεχνολογίας), στην εξοικείωση με τα Εργαλεία Web 2.0, την Κοινωνική Δικτύωση, τα Ιστολόγια και την Ιστοαναζήτηση και στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων, προκειμένου να δημιουργηθούν στρατηγικές συμπράξεις (KA2) υπό το Erasmus plus.
-Η καθηγήτρια Εικαστικών του σχολείου, Γιούλα Παπαδοπούλου, συμμετείχε στο πρόγραμμα επιμόρφωσης “Empowerment in ICT Skills – Making Use of Technology Tools” του οργανισμού Executive Training Institute (ETI), Μάλτα. Το πρόγραμμα εστίαζε στη συνδυαστική δημιουργική εξάσκηση δεξιοτήτων για τη δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων εμπλουτισμένων με εκπαιδευτικά παιχνίδια διαφόρων τύπων. Επιμέρους θεματικές της επιμόρφωσης ήταν η πλατφόρμα WIX και το blogger, πλατφόρμες συζήτησης, avatar, δημιουργία ασκήσεων και παιχνιδιών με το Hot Potatoes, δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο με καταγραφή από την οθόνη του υπολογιστή, podcasting, επεξεργασία βίντεο, δημιουργία animatedslideshows και διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές στο διαδίκτυο (όπως το Lino και το Kahoot).
-Ο καθηγητής Πληροφορικής Ηλίας Παπαδόπουλος συμμετείχε στο πρόγραμμα επιμόρφωσης “Future Learning with iPads and tablets” που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Atempo στο Γκρατς της Αυστρίας. Στόχοι του προγράμματος ήταν να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί την αναγκαιότητα της χρήσης των κινητών «έξυπνων» συσκευών iPads και tablets στην εκπαιδευτική διαδικασία, να αποκτήσουν πρακτικές ιδέες ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στα μαθήματά τους και να γνωρίσουν νέα τεχνολογικά εργαλεία μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Το πρόγραμμα εστίασε στη βιωματική χρήση των έξυπνων συσκευών στην τάξη μέσα από μια ποικιλία διαθέσιμων εφαρμογών (google classroom, Book Creator, ActionBound, Keynote κ.ά.), ενώ έγινε επίσης παρουσίαση του φιλανδικού μοντέλου και παρακολούθηση δειγματικών διδασκαλιών στο Σχολείο του Jennersdorf, που εφάρμοσε πρώτο στην Αυστρία τη χρήση iPads στη διδασκαλία. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των «έξυπνων» συσκευών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Καταγράφοντας την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης, οι εκπαιδευτικοί που το υλοποίησαν σημειώνουν ως σημαντικότερες θετικές εμπειρίες:
-την απόκτηση νέων εξειδικευμένων γνώσεων που αναβαθμίζουν και εμπλουτίζουν ποικιλοτρόπως την εκπαιδευτική διαδικασία
-τη συνάντηση με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης
-την ενημέρωση για ενδιαφέροντα δίκτυα, εκπαιδευτικά προγράμματα και ήδη δοκιμασμένες εφαρμογές
-τη ροή και τη διάδοση της εμπειρίας και της γνώσης
-τις πολιτισμικές ανταλλαγές και τη γνωριμία με την κουλτούρα άλλων χωρών της Ευρώπης.
Επόμενος στόχος είναι η γνώσεις που αποκτήθηκαν για τις καινοτόμους εκπαιδευτικές μεθόδους να εφαρμοστούν στην τάξη και να παρουσιαστούν σε μια ανοικτή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη σχολική χρονιά στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, με στόχο να εμπνευστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί της πόλης και του νομού για την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων και την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιούργησε ένα σχετικό ιστολόγιο (http://mousiko-sxoleio-kalamatas-erasmusplus.blogspot.gr/), όπου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει αναλυτικές πληροφορίες για τους οργανισμούς υποδοχής, τα προγράμματα των επιμορφώσεων, τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά εργαλεία και την πορεία υλοποίησης και εξέλιξης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus plus.
Στόχος του ιστολογίου είναι να βοηθήσει και άλλους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς από άλλα σχολεία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και να διαδώσει την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία.
Οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Σπύρος Σπύρης, Γιούλα Παπαδοπούλου και Ηλίας Παπαδόπουλος
-Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης