«Κατηγορώ» Νίκα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα
Τα έργα του Δήμου Καλαμάτας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έχουν γίνει εφιάλτης. Άλλα απεντάσσονται, όμως έπειτα από λίγο επανεντάσσονται για υλοποίηση, ενώ άλλα μένουν στο… ράφι. Ένα από αυτά είναι και το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού.
Από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού γνωρίζαμε ότι το δικαίωμα να υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Αστική ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας» έδινε έγγραφο της ΕΕΤΑΑ στο Δήμο Καλαμάτας.
Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ, μετά την υποβολή πρότασης από το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ΕΕΤΑΑ, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ και ταυτίζεται με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Π. Νίκας, φανερά δυσαρεστημένος, υποστήριξε ότι το έργο «κόπηκε», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλα έργα, άλλων δημάρχων, για λόγους ρουσφετολογικούς και μικροπολιτικούς.
Ο ίδιος τόνισε ότι «δε θα το αφήσουμε έτσι αυτό το θέμα» και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει στείλει κείμενο, σε αυστηρό ύφος, τόσο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας όσο και στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (σε δικό της πρόγραμμα είχε ενταχθεί η ανάπλαση που απεντάχθηκε), ενώ θα στείλει επιστολή και σε όλους τους συναδέλφους του δημάρχους που θα τους ενημερώνει σχετικά.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρακτική πρόσθεσε: «Δε θα πάψω να αγωνίζομαι για το δημοκρατικό προγραμματισμό, να αξιολογούνται τα έργα και τα χρήματα να αποδίδουν τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια και όχι όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη να βάζει τα έργα για να ξαναπάρει την α’ ή τη β’ θέση.
Ζήτησα από την ΕΕΤΑΑ να μου δώσει πίνακα με όλα τα ενταγμένα έργα, για να γελάσει κάθε πικραμένος, γιατί δεν είμαστε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας εδώ δήμαρχοι ή αιρετοί. Και όταν μιλάμε για ρουσφέτια, δυστυχώς, μιλάμε για καρκινώματα, τα οποία δεν αναφέρονται μόνο στους απλούς ανθρώπους, ακουμπούν και τους θεσμούς».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη