Το χθεσινό δημοσίευμα του «Θάρρους» για σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στην Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία) επιβεβαιώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα, υπήρξε ανακοίνωση- αντίδραση από τους επαγγελματίες της ΒΙΠΕ Τρίπολης, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είναι ανεδαφική, αφού ο ρόλος της είναι καθαρά εμπορικός και αναπτυξιακός.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται μεταξύ άλλων: «Πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως και από επίσημα χείλη τη βεβιασμένη και πρόχειρη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας των Αθηνών περί μετατροπής της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης σε “Hotspot” προσφύγων και μεταναστών.
Κατανοούμε τη σοβαρότητα του προσφυγικού ζητήματος και δηλώνουμε αλληλέγγυοι και παρόντες, τόσο ως πολίτες όσο και ως επιχειρήσεις, στις όποιες κοινωνικές προεκτάσεις του.
Δεν κατανοούμε, όμως, τη σπουδή και την εμμονή της κυβέρνησης να επιφορτιστεί η ΒΙΠΕ Τρίπολης μέρος του προσφυγικού ζητήματος, η οποία αγγίζει πλέον τα όρια του παραλόγου.
Αντί παροχής κινήτρων βιωσιμότητας και ανάπτυξης, σε μία χρονική περίοδο που στραγγαλίζεται η επιχειρηματικότητα και τιμωρείται η ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία, κάποιοι προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα ήδη αρκετά προβλήματα στις ΒΙΠΕ.
Αδιαφορούν για τους νόμους, καταστρατηγούν το Σύνταγμα της χώρας και βαφτίζουν τη νομιμότητα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Τούτο τεκμηριώνεται από τη σειρά παράνομων πράξεων, αποφάσεων, ενεργειών που συντελούνται εντός της ΒΙΠΕ Τρίπολης, οι οποίες παρακάμπτουν νόμους περί όρων και προϋποθέσεων εγκατάστασης, κανονιστικές διατάξεις υγιεινής και ασφάλειας, όρους χωροθέτησης και πολεοδομικού σχεδιασμού και πόσα άλλα, τα οποία και θα αναφερθούν σε περίπτωση ανάγκης στις κατάλληλες αίθουσες».
Μετά τις Επιχειρήσεις της Βιομηχανικής και το Επιμελητήριο, σειρά πήρε ο Δήμος Τρίπολης, που ανακοίνωσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε εντόνως τη διαμαρτυρία μας για παντελή ενημέρωση του Δήμου σχετικά με τις ενέργειες που ως σήμερα έχουν γίνει από μέρους των αρμόδιων φορέων και υπουργείων, απαιτώντας να δοθούν διευκρινίσεις σε φλέγοντα ζητήματα και ερωτήματα, καθώς υπάρχουν πολλά κενά σημεία και απορίες.
Ο παραγκωνισμός και η απαξίωση του Δήμου σε όλο αυτό το διάστημα, μέχρι της λήψης των όποιων αποφάσεων, είναι χαρακτηριστικός και επιλήψιμος.
Αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο φλέγον θέμα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προχώρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στην περιοχή μας. Στις δηλώσεις του επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα, ενώ υπενθύμισε τη συνάντηση την οποία είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα και τη συμφωνία τεσσάρων σημείων στην οποία είχαν καταλήξει:
α. Συνολικά οι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο δε θα ξεπερνούν τους 2.000
β. Ο χώρος εγκατάστασης θα είναι στεγασμένος, μέσα σε κτήριο και σε καμία περίπτωση δε θα πρόκειται για hot-spot
γ. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση της περιοχής και πέραν της εγκατάστασης
δ. Θα ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες.
Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως τίποτε δεν πρόκειται να γίνει, εάν δεν υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, φέρνοντας για πρώτη φόρα στη δημοσιότητα τις τέσσερις βασικές αρχές της συμφωνίας τους.
Ο κ. Τατούλης αποκάλυψε ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν έφθασε στην Περιφέρεια η πληροφορία της εγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αναζήτησε τον κ. Βίτσα, ο οποίος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό, και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα συνομιλούσαν άμα τη επιστροφή του υπουργού. Επισήμανε, δε, ότι η Περιφέρεια προειδοποιεί τους πάντες ότι μόνο αυτή η συμφωνία είναι βιώσιμη.
Ερωτηθείς ως προς το χρονοδιάγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων, απάντησε ότι θα φιλοξενηθούν από έξι έως εννέα μήνες, το πολύ για ένα χρόνο, ενώ επισήμανε ότι θα πρόκειται για προσωρινή και όχι για μόνιμη εγκατάσταση.
Οι χώροι επιλογής στη Μεσσηνία
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές του Νομού Μεσσηνίας που έχουν εξεταστεί, είναι οι εξής: HOTEL Σταθόπουλος Χ, Λιμενάρι Φιλιατρών, θέση “Μπιρμπίτα”, κατασκήνωση Βελίκας, Μεσσήνη, βιομηχανικό κτήριο IDEA, Καλαμάτα, ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας, παλαιό οινοποιείο, κτήρια ΑΣΟ, Ανδρούσα.
Να σημειωθεί ότι ως «πρόσφυγες σε ορισμένους χώρους στην Ελλάδα που ζουν στριμωγμένοι, σε “συνθήκες που υπολείπονται των προδιαγραφών”, σε “παραμελημένες αποθήκες και εργοστάσια” που δεν αερίζονται σωστά, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες και ντους» περιέγραψε την κατάσταση η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα και κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ ανέφερε: «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις ανεπαρκείς συνθήκες που επικρατούν σε αρκετούς χώρους φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες μετά την απομάκρυνσή τους από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη. Επίσης, απευθύνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές να χρησιμοποιήσουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Ε.Ε., ώστε να βρουν και να κάνουν χρήση καλύτερων εναλλακτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη