Σε πλήρη αδράνεια εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα υπερσύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επισκεπτών, το οποίο, αν και έχει εγκατασταθεί από το 2008, ουσιαστικά δε λειτούργησε ποτέ! Το εν λόγω σύστημα που αποσκοπεί στην προσωπική πληροφόρηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τοποθετήθηκε κατόπιν διενέργειας αυτοψίας που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου, παρουσία του κλιμακίου της αναδόχου εταιρείας και υπαλλήλων της επιτροπής συντήρησης του ναού. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα protinews.gr.
Ειδικότερα, η εγκατάσταση των σταθμών πληροφόρησης στο ναό και στην αίθουσα εκθέσεων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την ταυτόχρονη όμως γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων της αναδόχου εταιρείας, ότι ήταν τεχνικά ανέφικτη η τοποθέτηση κεραιών εντός του στεγάστρου.
Έτσι οι κεραίες μεγάλης εμβέλειας τοποθετήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, με την προοπτική της λήψης σημαντικών πληροφοριών για τους επισκέπτες, καθώς και της αναβάθμισης των επικοινωνιακών συστημάτων που σήμερα υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου! Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, οι server τοποθετήθηκαν στο εργοτάξιο, ενώ οι υπολογιστές, σαρωτές και εκτυπωτές σε άλλο πλαϊνό οίκημα.
Δε λειτούργησε ποτέ…
Παρά το γεγονός, όμως, πως το έργο που κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ ολοκληρώθηκε και μάλιστα η ανάδοχος εταιρεία διοργάνωσε εκπαίδευση 15 ωρών πάνω στη χρήση και λειτουργία του εξοπλισμού του, αυτό δε λειτούργησε ποτέ, προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κατασκευής του…
Τα ερωτήματα, ωστόσο, σχετικά με την εγκατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων στο ναό, είναι ιδιαίτερα επιτακτικά σήμερα που όχι μόνο δεν υπάρχει το απαραίτητο διαδίκτυο στο μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά ούτε καν η κινητή τηλεφωνία δε λειτουργεί στην περιοχή!
Πριν από ένα χρόνο περίπου έγινε εγκατάσταση οπτικών ινών στις τοπικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, αλλά το μνημείο αποκλείστηκε από την τοποθέτηση σύγχρονου δικτύου για ίντερνετ…
Εξάλλου, εκτός από τον Επικούριο Απόλλωνα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να έχουν εγκατασταθεί ανάλογα συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ηλείας (Αρχ. Ολυμπία, Ήλιδα κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί στο παρελθόν η λειτουργία τους.
Του Κώστα Αντωνόπουλου