Ημερίδα με τίτλο “Adapt2Change” διοργάνωσε χθες το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Πρόκειται για πρόγραμμα που προωθεί νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία και ειδικότερα τεχνολογίες παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων με μειωμένες εισροές, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις σε νερό και ενέργεια.
Όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Κίττας, που ήταν και ομιλητής, τα θερμοκήπια δίνουν μεγάλη προοπτική για τη χώρα και απόδειξη είναι ότι έχουν δημιουργηθεί μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες σε όλες τις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη ραγδαία αύξηση των θερμοκηπίων: όταν ξεκίνησε ως γεωπόνος ήταν 25.000, ενώ πλέον ξεπερνούν τα 800.000.
Σε ερώτημά μας αν βλέπει τους νέους να στρέφονται στην πρωτογενή παραγωγή, μας είπε ότι είναι επιφυλακτικός, αφού για να γίνει αυτό χρειάζονται υποδομές, πολιτική βούληση και υποστήριξη.
Μετά τον κύριο Κίττα στους φοιτητές που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Αναστάσιος Κώτσιρας, για τις υδροπονικές καλλιέργειες και το παρόν και μέλλον αυτών.
Να σημειωθεί πως η χθεσινή ημερίδα εντασσόταν στο στο έργο «Adapt2Change» (Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους), το οποίο έχει ως στόχο την επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δεδομένο πως η λειψυδρία και η ρύπανση των υδάτων είναι μια περιβαλλοντική απειλή που επηρεάζει μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, το «Adapt2Change» φιλοδοξεί να προωθήσει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που να μπορούν να εφαρμοστούν από όλους τους αγρότες.
Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το KEK Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. και η ICON Group Τεχνική ΕΠΕ.
Π.Μπ.