Με τη χθεσινή εκδήλωση στο μνημείο τιμής και μνήμης
Γεμάτη αναμνήσεις ήταν για μία ακόμα χρονιά η χθεσινή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας, στις 28 Απριλίου του 1941. Εκτός των άλλων, στο μνημείο τιμής και μνήμης παρευρέθησαν οι πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, δύο 97χρονοι Βρετανοί που συμμετείχαν στη ελληνική εκστρατεία, Εβραίοι απόγονοι πολεμιστών που ήρθαν πρώτη φορά στην Καλαμάτα, Αυστραλοί και κάτοικοι της πόλης.
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941, Φρανκ Γκιλ, στρατιώτης του Βασιλικού Σώματος Μηχανικού και αιχμάλωτος πολέμου, μίλησε για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς στο μυαλό του, παρότι έχουν περάσει 75 χρόνια από τότε, με τους συμπολεμιστές τους να εκλιπαρούν για βοήθεια ή να έχουν σκοτωθεί.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρέσβεις της Βρετανίας Τζον Κίττμερ και της Αυστραλίας Τζον Γκρίφιν, στρατιωτικό άγημα της Αυστραλίας και πολλοί απόγονοι των πολεμιστών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν και στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τη γραμματέα της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας, Τζάνετ Πάρκιν, που τόνισε ότι «όταν ερχόμαστε στην Καλαμάτα, αισθανόμαστε σαν να ερχόμαστε στο δεύτερο σπίτι μας, τόσο ευπρόσδεκτοι μας κάνετε να αισθανόμαστε ότι είμαστε».
Η Τζάνετ Πάρκιν τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που στην εκδήλωση συμμετέχουν τα παιδιά και τα εγγόνια των πολεμιστών εκείνης της εποχής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως η θυσία τους δε θα ξεχαστεί, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε για τον Νίκο Ζερβή και τη συνδρομή του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως και για τα μέλη της βρετανικής κοινότητας στην περιοχή μας.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο και το Δήμο Καλαμάτας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της «για τους ανθρώπους αυτής της υπέροχης πόλης».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα σε όλες τις κρίσιμες περιόδους για την ανθρωπότητα επέλεγε πάντοτε τους συμμάχους της με κριτήρια την ελευθερία και το δίκαιο. Και ειλικρινά είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, ότι δηλαδή και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, τις μεγάλες ανθρωποσφαγές του 20ού αιώνα, είμαστε μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Σερβία.
Ιδιαίτερα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την απόκρουση των Ιταλών στην Αλβανία, τις μάχες στα οχυρά του Ρούπελ και την Κρήτη, με την Εθνική Αντίσταση, η πατρίδα μας έδωσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως και οι δικές σας πατρίδες, στο βωμό της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Καρπός του μεγάλου πολέμου υπήρξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έκφραση της ενότητας των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία επιβάλλεται συνεχώς να ενδυναμώνεται, προτάσσοντας τις κοινές αξίες και τα ιδανικά μας, τον κοινό πολιτισμό μας.
Κλείνομε ευλαβικά το γόνυ στους ηρωικούς νεκρούς της Μάχης της Καλαμάτας στα εκατομμύρια νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν τους ξεχνούμε, αγωνιζόμαστε για τις κοινές αξίες και τα ιδανικά μας. Εργαζόμαστε για την ειρήνη και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ας είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας, των ηρωικών μας νεκρών».