Η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας του Χόλυγουντ. Πρωταγωνιστές μπορεί να είναι άνδρες, αλλά καίριο ρόλο στο έργο έπαιζε η 35χρονη Καλαματιανή, η οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκτελούσε χρέη γραμματέα της εγκληματικής οργάνωσης που δημιούργησε την απάτη του αιώνα. Θέση καθόλου ευκαταφρόνητη.
«Παρακολουθούσαμε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του διεθνούς κυκλώματος και τους ακούγαμε να λένε ότι δεν πρόκειται οι Αρχές να βρουν τίποτα, το πολύ πολύ να μας καλέσουν για μία ανωμοτί κατάθεση. Δεν πίστευαν, λόγω των σημαντικών γνώσεών τους στα Οικονομικά, αλλά κι επειδή είχαν στήσει αριστοτεχνικά την απάτη, ότι θα καταφέρναμε να τους “ξεσκεπάσουμε”.
Παγίδευαν τα θύματά τους υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη. Στην αρχή τούς άφηναν να κερδίζουν κάποια χρήματα για “ξεκάρφωμα” από τις εικονικές επενδύσεις, για να “τσιμπάνε” και να τους δίνουν έτσι μεγαλύτερα ποσά, τα οποία όμως στη συνέχεια έχαναν…».
Τα λόγια αξιωματικού της Αστυνομίας δείχνουν πώς και με τη βοήθεια του «κοριού» της ΕΥΠ εξιχνιάστηκε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη χώρα μας. Εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας ερευνούσαν το διεθνές κύκλωμα που μέσω funds και 60 εταιρειών off shore σε 15 χώρες – κυρίως στην Κύπρο – είχε καταφέρει να εξαπατήσει δεκάδες γνωστούς Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος έχασε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και συνταξιούχους, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, η επιχείρηση σύλληψης των πέντε βασικών κατηγορουμένων έγινε χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας δεν είχε ενημερωθεί. Όπως μας είπε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «τα πάντα έγιναν εν ριπή οφθαλμού, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό».
Σύμφωνα με το διοικητή ασφαλείας Αττικής, υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στην ογκώδη δικογραφία υπάρχουν πληροφορίες για δράση μπράβων αλλά και απειλές για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ιδιωτών.
Το κύκλωμα είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε Βρετανία, Ουκρανία, Κύπρο και άλλες χώρες, ενώ θύματα εντοπίζονταν και στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν στήσει μία εταιρεία – κλώνο πραγματικής βρετανικής εταιρείας, για να πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές εξαπατώντας τους συναλλασσόμενους.
Ο «μετρ των επενδύσεων»
Ρόλο – κλειδί στο κύκλωμα φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ότι έπαιζε ο 48χρονος Γ.Δ. ο οποίος εμφανιζόταν σαν «γκουρού» στα Οικονομικά και στις επενδύσεις με γραφείο στην Αγία Παρασκευή. Όπως λένε αστυνομικοί, φέρεται να εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις από επενδύσεις σε ξένα χρηματιστήρια, παίζοντας κυρίως με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο 48χρονος είχε κατηγορηθεί το 2010 για τη δημιουργία «πυραμίδας». Και τότε τα θύματά του νόμιζαν ότι τα χρήματά τους τοποθετούνται σε κερδοφόρες επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Το 2013, όμως, το Εφετείο Αθηνών τον απήλλαξε από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Έτσι, όπως φαίνεται, συνέχισε και με τη βοήθεια Έλληνα επιχειρηματία, τον εθιμοτυπικά επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, Ι. Λ., ο οποίος είχε αναλάβει να «ψαρεύει» επιχειρηματίες. Μάλιστα, ο επίτιμος πρόξενος θεώρησε ότι υπάρχει σε βάρος του συμβόλαιο θανάτου και γι’ αυτό, όπως εκτιμούν οι Αρχές, προχώρησε σε αποκαλύψεις για την υπόθεση.
Ανάμεσα στα θύματα του «μετρ των επενδύσεων» και των συνεργών του υπάρχουν τα ονόματα Ουκρανών επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε βραβευτεί στην Ουκρανία ως ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης στις έρευνες συμμετείχε ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., με αστυνομικούς οι οποίοι είχαν… ”master” στα Οικονομικά.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης