Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα
Μια πρόταση, η οποία μπορεί να επιφέρει περαιτέρω προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Καλαμάτας, αλλά και γενικότερα της Μεσσηνίας, ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα, έκανε γνωστό στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις από Ρώσους επιχειρηματίες.
“Ως αίτημα ήρθε προς συζήτηση, και αρκετά προωθημένο μπορώ να πω, για να γίνει στην Καλαμάτα ένα εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων, το οποίο θα έχει μια εντελώς εξωστρεφή ιδιότητα και θα συνδυάζει τεχνολογίες, δυτική και ανατολική” τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”, και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή πρόταση, για την οποία η κυβέρνηση εξετάζει με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί.
Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στο δεδομένο εδώ και αρκετό -όπως το χαρακτήρισε- ενδιαφέρον των Ρώσων για να επενδύσουν στον τομέα των υποδομών (αέριο, μεταφορές, λιμάνια), αλλά, όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή και οι επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, όπως το εργοστάσιο παραγωγής υδροπλάνων στην Καλαμάτα.
Στο μεταξύ, στο ερώτημα αν τα νέα φορολογικά μέτρα θα αποτελέσουν εμπόδιο για επενδύσεις, ο υφυπουργός επισήμανε ότι όσα λαμβάνονται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας επιβάλλονται από τους πιστωτές και είναι προσωρινά.
“Θα είναι σε ισχύ ως εκείνο το σημείο που απογειώνεται η ελληνική οικονομία” είπε ο κ. Μάρδας και υπογράμμισε ότι για τους ξένους επιχειρηματίες, που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, όσο η γραφειοκρατία».
Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το υδατοδρόμιο Καλαμάτας που θα χρησιμοποιείται από υδροπλάνα για τη διασύνδεση με άλλες περιοχές, με προφανή οφέλη για τον τουρισμό και τις συγκοινωνίες και μεταφορές.
Σε αυτήν, εκτός από το δήμαρχο Παν. Νίκα, μετείχαν ο Νικόλας Χαραλάμπους και ο Δημήτρης Μουρίκης, από την εταιρεία Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε. (Hellenic Seaplanes), στην οποία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας έχει αναθέσει να συντάξει το φάκελο αδειοδότησης και να τον καταθέσει προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και αιρετοί του Δήμου και υπηρεσιακά στελέχη.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ
Η εξέλιξη της ενεργοποίησης των συγκοινωνιών με υδροπλάνα από το λιμένα Καλαμάτας έχει ως εξής: Εντός 10 ημερών θα έχει ψηφιστεί νόμος, που θα επιλύει γραφειοκρατικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, δε θα απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία υδατοδρομίου.
Μετά την ψήφιση του νόμου, η ανάδοχος εταιρεία θα αρχίσει αμέσως την κατασκευή των εγκαταστάσεων στην επιλεγείσα θέση στο λιμάνι Καλαμάτας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ένα δίμηνο μετά να γίνουν κάποιες πτήσεις.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη