Για την ιστορία: Βασίλης Ι. Μανιάτης
Πολλά κείμενα έχουν γραφτεί και γράφονται για την ιστορία της πόλης μας. Άλλα απ’ αυτά απευθύνονται στους παλιούς Καλαματιανούς, νοσταλγούς του χθες, για να ξαναζήσουν τα παλιά, περασμένα, ωραία χρόνια και, όπως λέει και το τραγούδι «τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα», κι άλλα με σκοπό να μαθαίνουν οι νεώτεροι την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν.
Είναι γνωστό ότι η ιστορία μεταφέρεται μέσα από τα βιβλία και τις προσωπικές θύμησες των παλαιών Καλαματιανών.
Αναμφισβήτητα, ένας ακόμη τρόπος είναι και οι φωτογραφίες, που ως αδιάψευστοι μάρτυρες έρχονται να μας θυμίσουν πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του τόπου.
Ασφαλώς, οι νεώτεροι θα εκπλαγούν με τις ένθετες φωτογραφίες του περιπτέρου του Κάστρου μας. Δε θα γνωρίζουν ότι κάποτε υπήρξε ψηλά στο Κάστρο περίπτερο που είχε ονομαστεί «Αγνάντιο».
Ήταν τότε δήμαρχος ο Χρήστος Κουμάντος, ο οποίος το 1959 έριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός είδους περιπτέρου στη δυτική πλευρά του Κάστρου, κυρίως για τους φυσιολάτρες ρομαντικούς Καλαματιανούς.
Τότε, το είχαν ονομάσει «μπαλκόνι της Καλαμάτας», γιατί πραγματικά από το σημείο εκείνο η θέα ήταν εκπληκτική. Η Καλαμάτα, ο ποταμός Νέδοντας, τα περιβόλια, ο Μεσσηνιακός κόλπος και αριστερότερα ο γίγαντας Ταΰγετος, συνέθεταν εικόνα απίστευτα ωραία.
Δεν υπήρξε Καλαματιανός που να μην είχε επισκεφθεί το περίπτερο.
Το 1959 προς 1960 το περίπτερο λειτούργησε και ως αναψυκτήριο. Δηλαδή, σερβίριζε και στις δύο βεράντες του αναψυκτικά, καφέδες, γλυκά κουταλιού κ.ά.
Αυτό είχε γίνει, κυρίως, γιατί τότε έγινε στο Κάστρο και η πρώτη ανθοκομική έκθεση, με πρωτεργάτες το δήμαρχο Χρ. Κουμάντο και τον Σ. Σπυρόπουλο, έμπορο πλεκτών.
Το όμορφο αυτό περίπτερο, δυστυχώς, μετά από λίγα χρόνια κατεδαφίστηκε με ενέργειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία – ως γνωστόν – έχει τις δικές της απόψεις γι’ αυτά τα κτίσματα.
Έχουν περάσει έκτοτε 50 χρόνια και το περίπτερο έμεινε μια ανάμνηση για τους παλιούς Καλαματιανούς. Μόνο κάποιες φωτογραφίες που επέζησαν στα αρχεία συλλεκτών μαρτυρούν ότι κάποτε υπήρξε κι αυτό ένα κομμάτι της ιστορικής πορείας της πόλης μας.