Ο ξεναγός φωτογραφικός φακός συνεχίζει να ενημερώνει τους φίλους της παλιάς Καλαμάτας, δείχνοντας εικόνες – γεγονότα – επαγγέλματα – κ.ά που έχουν ξεχαστεί με το πέρασμα του πανδαμάτωρα χρόνου.
Έχει ξαναλεχθεί ότι, μία φωτογραφία μπορεί να ξυπνήσει χιλιάδες αναμνήσεις.
Οι ένθετες φωτογραφίες ζωντανεύουν επαγγέλματα και ανθρώπους, που έζησαν εκεί πριν 65 ή 70 χρόνια και σήμερα έχουν όλα αλλάξει!
Στη φωτογραφία αριστερά διακρίνεται το υαλοπωλείο του Γιώτη Κουτσομητόπουλου και επάνω η κατοικία του Αριστείδη Κουτσομητόπουλου. Στη γωνία το κατάστημα ψιλικών Στεφανούρη – Σμυρνιού. Μεσολαβεί η οδός Αναγνωσταρά και στη γωνία η βιομηχανία τσιγάρων των Αφών Δημητρίου Δαμηλάτη. Ακολουθεί το εμπορικό κατάστημα του Βασ. Κουκούτση, πλάι το εισαγωγικό κατάστημα αλιπάστων ειδών, Αφών Λυμπερόπουλου. Στη συνέχεια το φαρμακείο του Γιώργου Κουτραφούρη και τα γλυκά Γιαννακόπουλου – Καψαλιάρη, στη γωνία το κουρείο του Παν. Αγγελέα.
Μεσολαβεί η οδός Σφακτηρίας και στη συνέχεια φαίνεται το Ζαχαροπλαστείο «Κούση». Ένα από τα πιο αριστοκρατικά της εποχής, το οποίο διατηρούσαν ο Κώστας Κούσης, η γυναίκα του Ορσαλία και η κόρη τους Πιπίτσα. Ο Κώστας Κούσης ήταν εξέχουσα κοινωνική μορφή. Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου – μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου. Δίπλα βρισκόταν το πρατήριο σιγαρέτων των Αφών Καρέλια, εν συνεχεία το καθαριστήριο – σιδηρωτήριο των Αφών Κονταργύρη, το διπλανό πρακτορείο εφημερίδων Αφών Κονταργύρη και στη γωνία του Γιάννη Παπαχρήστου.
Μετά η οδός Αριστομένους. Εικονίζονται μπροστά στην πλατεία δύο περίπτερα. Το ένα ήταν του Παναγιώτη Καλαθά και το άλλο πιο δυτικά του Σαρδελιάνου, που το εκμεταλλευόταν ο Αντώνης Παναγόπουλος.
Στο βάθος το καφενείο «Πάνθεον», τα σκαλιά της μεσαίας γέφυρας και πιο δυτικά τα δύο ξενοδοχεία ύπνου. Το «Διεθνές» του Λεωνίδα Κοντοθανάση και το πανδοχείο του Σούλη Ψώνη.
Ακόμα πιο δυτικά, το φουγάρο της βιομηχανίας «Λιναρδάκη – Στρούμπου».
Η δεξιά γωνία ήταν το σπίτι του Τσιντέα. Επάνω το σπίτι του και κάτω το κατάστημα. Εκεί για πολλά χρόνια στεγάστηκε ο Γιολδάσης, ραδιόφωνα και ραπτομηχανές.
Πλάι το κτήριο του Βασίλη Κονταξή.
Στο κέντρο της φωτογραφίας το κηπάριο, το οποίο φιλοξένησε και το άγαλμα του Αναγνωσταρά.
Εικονίζονται ακόμη το κάρο με το μόνιππο της εποχής, το τραμ και το εκδοτήριο των εισιτηρίων και ακόμα η λιμουζίνα που έκανε συγκοινωνία Καλαμάτα – Παραλία το 1935.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ
Το πέρασμα του χρόνου δεν περνάει απαρατήρητο. Πολλά πράγματα αλλάζουν, άλλα χάνονται και ξεχνιούνται, μιας και το ρεύμα της κάθε εποχής τα παρασύρει ανεπιστρεπτί.
Υπήρχαν πολλά επαγγέλματα παλιά, που σήμερα δεν υπάρχουν ή αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο σύγχρονα, πιο μοντέρνα και ίσως πιο εξυπηρετικά.
Ο μυλωνάς π.χ. άλεθε το αλεύρι με το λιθάρι. Σήμερα πατάει ένα κουμπί και το άλεσμα γίνεται αυτόματα.
Αυτή είναι η σύγχρονη τεχνολογία.
Οι φίλοι της παλιάς Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα παλιά επαγγέλματα, χάρις στο αρχείο φωτογραφικού υλικού που διατίθεται από τον γράφοντα συλλέκτη.
Ο γανωματής
Ο μπαλωματής
Καλφάδες…
Ο υπαίθριος σιγαροπώλης
Υπαίθριος μανάβης
Τσαγκαράδες
Για την ιστορία της πόλης
Βασίλης Ι. Μανιάτης