O σχεδόν αναγκαστικός, όπως μας παρουσιάστηκε, συμβιβασμός κυβέρνησης – τρόικας είναι εξαιρετικά επιβαρυντικός για τους πολίτες. Μπορεί οι αριθμοί να βγαίνουν, αλλά αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι χιλιάδες υπάλληλοι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε μετακινούνται είτε τίθενται σε διαθεσιμότητα. Και μάλιστα, με σμίκρυνση του χρόνου της από 12 σε 8 μήνες.
Είναι φανερό ότι η πολιτική των Μνημονίων, τριάμισι χρόνια μετά την επιβολή τους, είναι αδιέξοδη. Και για την οικονομία και για την κοινωνία. Όσο το ταχύτερο γίνει αυτό κατανοητό, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
Το «Θ» μίλησε χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου των δημάρχων της Μεσσηνίας, με εργαζόμενους, σχολικούς φύλακες στο Δήμο Καλαμάτας.
Η Μαρία Πίκουλα μας είπε ότι, πριν αναλάβουν οι σχολικοί φύλακες, τα περισσότερα σχολικά κτήρια πλήρωναν ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου να επισκευάσουν μόνο τα σπασμένα τζάμια των αιθουσών σε καθημερινή βάση.
«Για όσους πιστεύουν ότι η δουλειά μας είναι να… καθόμαστε, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ούτε, φυσικά, γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από εμάς, τη νύχτα, χωρίς να πληρωνόμαστε γι’ αυτό, επιθεωρούμε τα σχολεία για τυχόν πρόκληση ζημιών. Την ημέρα καταφέραμε και διώξαμε τους διάφορους εξωσχολικούς από τα προαύλια, ενώ προστατέψαμε τα παιδιά από κάθε είδους κίνδυνο. Σήμερα, κάποιοι, εντελώς ανώριμα και βιαστικά, αποφάσισαν ότι είμαστε περιττοί. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πλέον τι θα συμβεί στα σχολεία της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Από την άλλη πλευρά, ο Ι. Πιτσιλής, που εργάζεται στο Πολυκλαδικό, μας έλεγε ότι μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο συγκρότημα ήταν «φωλιά ναρκωτικών». Κι όμως, κατάφεραν και το καθάρισαν, έστω και με κίνδυνο της ζωής τους, αφού υπήρξε περιστατικό στο παρελθόν, οπότε μια σφαίρα πέρασε ακριβώς δίπλα του. «Ειλικρινά δε γνωρίζω τι θέλουν να πετύχουν με τις αποφάσεις που παίρνουν στην κυβέρνηση», σχολίασε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη