O Αστυνομικός Διευθυντής Στ. Τουφεξής και o Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών Τ. Δεληγιάννης μιλούν στο «Θ»
Τόνους χασίς «παράγει» κάθε χρόνο η Μεσσηνία. Μόνο πέρυσι το καλοκαίρι, η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, ανακάλυψε και ξερίζωσε 2.000 χασισόδεντρα. Η «παραγωγή» της Μεσσηνίας είναι η καλύτερη και η απόδοσή τους μεγάλη.
Σύμφωνα με το Διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας Τάσο Δεληγιάννη, κάθε δέντρο έχει απόδοση από μισό έως δύο κιλά. Δηλαδή, μόνο πέρυσι το καλοκαίρι, αυτά που κατάφερε να εντοπίσει η Αστυνομία, θα παρήγαγαν από 1 -4 τόνους χασίς! Και φυσικά είναι τουλάχιστον αφελής, όποιος υποστηρίξει πως δεν υπήρξαν καλλιέργειες που δεν κατάφερε να εντοπίσει η Αστυνομία.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μεσσηνίας, στον τομέα των ναρκωτικών. Η καλλιέργεια και διακίνηση χασίς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος, Σταύρος Τουφεξής, όσο και ο Διοικητής του Τμήματος Ναρκωτικών Τάσος Δεληγιάννης, εστιάζουν το βασικό πρόβλημα εκεί.
Ανησυχία προκαλούν και η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης, όμως τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο στην καταπολέμηση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Καίριο πλήγμα, όπως εκτιμά και ο ίδιος ο κ. Δεληγιάννης, κατάφεραν «σπάζοντας» το κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από τσιγγάνους στην Αγία Τριάδα, όπου είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα γκέτο με «πελάτες – χρήστες» ακόμα και από γειτονικούς νομούς.
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται όλο και σε μικρότερες ηλικίες και όπως τονίζει ο κ. Δεληγιάννης από τις χειρότερές του στιγμές από τη θέση που υπηρετεί, είναι όταν πρέπει να συλλάβει ανήλικους και συναδέλφους του.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής, ταξίαρχος, Σταύρος Τουφεξής
“Η Διεύθυνσή μας έχει ειδικό Τμήμα που ασχολείται με το θέμα των ναρκωτικών και θέλω να γίνει κατανοητό ότι το έργο της Αστυνομίας συνίσταται, κυρίως, στην πρόληψη και κατόπιν στην καταστολή. Δουλειά μας είναι μέσα από τους ελέγχους και την ενημέρωση να προλαμβάνουμε κυρίως του νέους, οι οποίοι είναι ευάλωτοι να μπλέξουν σε αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι να εκτονώσουν την δραστηριότητά τους, υπάρχουν άλλοι τρόποι να διαμαρτυρηθούν και να κάνουν τη «επανάστασή» τους. Στόχος μας είναι να μην πουλάνε την νιότη τους. Όταν μπλέξεις με τα ναρκωτικά αυτομάτως γίνεσαι ράκος, παύεις να είσαι νέος. Και η επαναστατικότητα συνδυάζεται με τη ρωμαλεότητα. Όταν μπλεχτείς με τα ναρκωτικά, αυτό χάνεται.
Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι μπλέκουν με τα ναρκωτικά για να ξεχασθούν από τα προβλήματα της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και να ξεχαστείς. Όχι με τα ναρκωτικά. Μακριά από τα ναρκωτικά. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.
Αν μπορούσαν τα παιδιά και οι νέοι και όσοι μπλεχτούν με ναρκωτικά, τη στιγμή που ξεκινούν να βλέπουν φωτογραφίες ανθρώπων που είναι σε τελικά στάδια της ζωής τους από τη χρήση ναρκωτικών, ή ακόμα και ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτά, είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αν όχι όλοι, δεν θα έμπλεκαν ποτέ.
Δε θεωρώ ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών στη Μεσσηνία. Το όποιο πρόβλημα υπάρχει εντοπίζεται κυρίως στην καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις πιο σκληρών ναρκωτικών.
Μας ενδιαφέρει, κυρίως, μέσα από τις δράσεις μας και την επικοινωνία που έχουμε με τον κόσμο και μέσα από τα σχολεία να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και να τους πούμε ότι η χαρά της ζωής είναι αλλού.”
Ο Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών, Τ. Δεληγιάννης
“Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που κάθε χρόνο εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές. Αν σε μια περιοχή έχουμε πολλά άτομα ως χρήστες ηρωίνης, δεν κόβεται εύκολα. Συνεχίζουν αυτά τα άτομα να είναι χρήστες και οι περιοχές, εφόσον υπάρχει ζήτηση, συνεχίζουν να έχουν εμπόρους και διακινητές ηρωίνης. Όταν έχουμε έντονα ορεινές περιοχές (με λόγγους και ρέματα), εκεί θα εμφανίζονται καλλιέργειες φυτειών. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, έχουμε και συλλήψεις για εσωτερικές καλλιέργειες, σε σπίτια, με τη μέθοδο της υδροπονίας.
Αν πάλι παρουσιάζεται κάτι που έχει να κάνει με έντονη διακίνηση, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του καταυλισμού τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα με τη διακίνηση ηρωίνης που εμφανιζόταν τότε ότι πολλά άτομα έρχονταν και αγόραζαν ποσότητες ηρωίνης σε χαμηλή τιμή, τότε όλο το βάρος το ρίχνουμε εκεί, ώστε το πρόβλημα να μην εξαπλωθεί, ούτε να μετατραπεί μια περιοχή σε γκέτο. Το ίδιο γίνεται και με τις καλλιέργειες. Εκτός του ότι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες γίνονται καθημερινά επίγειες έρευνες, υπάρχουν και έρευνες από αέρος με το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξετάζονται, βέβαια, όλες οι πληροφορίες και οι καταγγελίες.”
Κε Δεληγιάννη, παρατηρούμε, όμως, να υπάρχει μια έξαρση του φαινομένου καλλιέργειας και χρήσης ναρκωτικών;
Η διακίνηση των ναρκωτικών έχει επηρεασθεί αρκετά από τις ποσότητες που κατάσχονται στην Αλβανία. Αυτό φαίνεται και πανελλαδικά. Η επιχείρηση στο Λαζαράτι, όπου κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες, μείωσε κατά πολύ τις ποσότητες που εισάγονται στη χώρα μας. Μετά ,όμως, αυξήθηκαν οι καλλιέργειες. Το περσινό καλοκαίρι, ήταν από τα καλύτερα, όσον αφορά στις επιτυχίες, για την Αστυνομία και την Αστυνομική μας Διεύθυνση. Κατασχέθηκαν 2.000 δέντρα, που, αν υπολογίσουμε ότι κάθε δέντρο δίνει από μισό έως δύο κιλά, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι από ένα έως τέσσερις τόνους χασίς. Η «εμπορική» αξία αν υπολογισθεί από 5.000-8.000 ευρώ το κιλό, μιλάμε για μεγάλα ποσά. Και στατιστικά, αυτό που κατάσχεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες, είναι το 1/15.
Η Μεσσηνία δηλαδή δείχνει ροπή μόνο στην καλλιέργεια χασίς;
Η Μεσσηνία δεν είναι κομβικό σημείο για μεταφορά ναρκωτικών, έχει όμως το ζήτημα της καλλιέργειας. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην καλλιέργεια. Δεν έχει πολλά συνθετικά ναρκωτικά και νέας μορφής ναρκωτικά (όπως σίσα, τάι, άις, κ.λπ.). Τέτοια δεν έχουμε βρει.
Προφανώς, έρχονται συνθετικά ναρκωτικά στην περιοχή μας, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Μια φορά, πέρυσι, είχαμε κατασχέσει ένα δισκίο «έκσταση».
Η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης μας ανησυχούν στη Μεσσηνία;
Μας ανησυχούν. Θεωρώ, όμως, ότι όπου υπάρχει πρόβλημα, αυτό εξετάζεται. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τη ζήτηση. Η ηρωίνη, πια, είναι ένα ναρκωτικό που δεν έρχεται σε μεγάλες ποσότητες, όπως είχαμε την περίπτωση του καταυλισμού στην Αγ. Τριάδα. Δεν προκύπτει, λοιπόν, κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο και από τις έρευνες μας. Όμως ότι υπάρχουν ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης και άτομα που τις φέρνουν, αυτό είναι σίγουρο.
Εκτιμάται ότι η περίπτωση της Αγ. Τριάδας ήταν ένα καίριο πλήγμα στο χώρο της διακίνησης και των εμπόρων ναρκωτικών;
Θεωρώ ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα. Φάνηκε και από τις ποσότητες. Ήταν 9 κιλά μέσα σε διάστημα 2 μηνών. Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τότε, που δεν έχουν κατασχεθεί άλλες φορές. Και με τέτοια μεθοδολογία. Σπάνια συλλαμβάναμε τσιγγάνους με σημαντική ποσότητα. Συνήθως τους βρίσκαμε ή επάνω σε μια συναλλαγή, όταν πήγαιναν να δώσουν μια μικρή ποσότητα ή σε μια μεταφορά. Ξέραμε ότι θα έρθει, τον συλλαμβάναμε και βρίσκαμε 40-50 γραμ. ηρωίνη. Ποτέ όμως κιλό ή κιλά.
Διαπιστώνουμε ηλικιακή μείωση στα άτομα που ξεκινούν τη χρήση ναρκωτικών;
Από τότε που ανέλαβα καθήκοντα στη Δίωξη Ναρκωτικών, συνέβαινε αυτό. Δεν είναι κάτι πολύ καινούργιο. Έχει να κάνει όμως με πολλούς παράγοντες. Είναι μέρος και της οικονομικής – κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.
Όποιος πιστεύει ότι η οικονομική κρίση, δεν είναι και κοινωνική κρίση ή κρίση αξιών, κάνουν λάθος. Όταν οι κοινωνικοί θεσμοί χαλαρώνουν, αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώθησης των νέων στα ναρκωτικά.
Ηλικιακά πάντοτε υπήρχε ζήτημα στο χώρο των νέων. Απλώς θεωρώ ότι μπορεί να έχει αυξηθεί ή να υπάρχει έξαρση, λόγω αυτής της κοινωνικής κρίσης. Η χαλάρωση στους κοινωνικούς δεσμούς και θεσμούς. Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν ένα ζευγάρι έχει απορροφηθεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα οικονομικά, τσακώνεται συνέχεια, το παιδί παραμελείται, δεν δίνουν σημασία στην πρόοδό του, στις παρέες του, δεν το ενημερώνουν, είναι εύκολο να μπλέξει.
Θεωρώ ότι, όπως πρέπει να είναι αναγκαίο μάθημα η κυκλοφοριακή αγωγή στην Ελλάδα, το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει και με τα ναρκωτικά, αλλά και άλλες ουσίες, όπως τα αναβολικά.
Πως αντιμετωπίζουν οι νέοι τα ναρκωτικά. Γιατί ένας νέος ξεκινά σήμερα τα ναρκωτικά;
Μπορεί να το ξεκινούν είτε από περιέργεια, είτε από άγνοια, είτε από την παρέα και την μαγκιά. Κάνουν πρώτα χρήση χασίς που είναι το πιο εύκολο να βρεθεί ως ναρκωτικό. Μπορεί να φθάσει, όμως, και στα συνθετικά χάπια ή την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
Εμένα με ανησύχησε πάρα πολύ ο 16χρονος που πιάσαμε, που ήταν με την παρέα του, είχε επάνω του 5 συσκευασίες, είχε λεφτά και είχε φυτέψει και δενδρύλλια ινδικής κάνναβης σε εγκαταλελειμμένο σπίτι κοντά στο πάρκο του Λιμενικού μέσα στην Καλαμάτα. Είχε εξασφαλίσει γλάστρες, νερά, λιπάσματα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μεθοδολογία. Δε φύτεψε τα δέντρα στο σπίτι του ή στην αυλή του. Αλλά σ’ έναν εγκαταλελειμμένο χώρο. . Έδειχνε ένα επαγγελματισμό όλο αυτό.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δεν ήταν η πρώτη του φορά. Αλλά το έχει ξανακάνει με τον τρόπο που ενήργησε ή κάποιος άλλος κοντά του το έκανε ή του είπε πως να το κάνει. Αυτό είναι ανησυχητικό.
Επίσης, ανησυχητικό ήταν ότι στην Αγία Τριάδα, η τιμή της ηρωίνης έπεφτε συνεχώς. Αυτό σήμαινε πως όταν κάποιος δε θα έβρισκε χασίς στην Καλαμάτα ή το χασίς δεν θα τον ικανοποιούσε ή ήταν κακής ποιότητας, θα έπεφτε στην ηρωίνη που θα του δημιουργούσε μια καταστολή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά με μια πιο επικίνδυνη ουσία που θα του δημιουργούσε φυσική και ψυχική εξάρτηση. Γι’ αυτό ήταν και αναγκαίο τότε να σταματήσει στην Αγία Τριάδα ό,τι γινόταν. Όταν βλέπεις έναν χρήστη να ξεκινάει από τα Φιλιατρά ή τους Γαργαλιάνους, ή τη Ζαχάρω και την Σπάρτη, για να έρθει να αγοράσει ηρωίνη από την Αγία Τριάδα, αποκτά πλέον άλλη βαρύτητα η υπόθεση.
Εμείς είχαμε προτεραιότητα να μην γίνει η Αγία Τριάδα, Εξαμίλια Κορινθίας ή Ζεφύρι. Γιατί , αν το καταλάβαιναν 5 ακόμα τσιγγάνοι ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα στη διακίνηση και η αστυνομία δεν μπορεί να προσεγγίσει, θα είχαμε άλλα προβλήματα με ακόμα πιο βαριά εγκληματικότητα.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο και στους γονείς του;
Ότι στην ηλικία του έχει πολύ ωραιότερα πράγματα να κάνει από το να στραφεί στα ναρκωτικά. Δεν υπάρχει νόημα στο να στραφεί σ’ αυτά. Δε θα του λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα του δημιουργήσει προβλήματα. Τα ναρκωτικά, ούτε θα τον μεγαλώσουν, ούτε θα τον κάνουν πιο έξυπνο, ούτε πιο μάγκα, ούτε πιο «άντρα».
Οι γονείς πρέπει να έχουν από κοντά τα παιδιά τους. Χαίρομαι νέους γονείς που έχουν μεγάλα παιδιά και μπορούν και είναι κοντά τους και να καταλαβαίνουν την «εποχή» τους. Να ελέγχουν, με την καλή έννοια, τι κάνουν και να το κατανοούν. Να ξέρουν ότι το παιδί τους είναι στο μαγαζί «Χ» και να ξέρουν ποιο είναι και τι είναι αυτό το μαγαζί.
Κυρίως, όμως, θα πρέπει να συζητούν με το παιδί τους, να έχουν επαφή. Αν κάποιος τους φαίνεται κάτι περίεργο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή με άλλες δομές και οργανισμούς που είναι κατά των ναρκωτικών και να τους βοηθήσουν. Να μην διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, αν διαπιστώνουν ένα πρόβλημα.
Ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά στην Αστυνομία. Κάποτε μου είπε κάποιος: «Η Αστυνομία είναι σαν την Παναγία για τον Έλληνα. Όταν την έχει ανάγκη λέει «Παναγία μου βοήθεια». Και την άλλη στιγμή βλαστημάει. Το ίδιο κάνει και με την Αστυνομία. Πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Θα πει κάποιος δεν υπάρχουν κακοί αστυνομικοί; Παντού υπάρχουν δυστυχώς οι κακοί, σε όλους τους κλάδους.
Η Δίωξη Ναρκωτικών έχει δείξει όλα τα χρόνια της, πως οτιδήποτε σοβαρό το έχει αντιμετωπίσει, έχει συλλάβει τους σημαντικότερους και από τους πιο επικινδύνους κακοποιούς της Μεσσηνίας, αν όχι όλους, αλλά τους σημαντικότερους, από μια και περισσότερες φορές. Και έχει αποδείξει και με την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, ότι δεν κοιτάει μόνο την κατάσχεση ποσοτήτων, αλλά και βαθύτερα σε μια υπόθεση, πως θα κάνει καλό στην κοινωνία.
Θα έλεγα σε όλους τους ανθρώπους που στρέφονται στα ναρκωτικά ότι προσβάλλουν εκτός από την υγεία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Αν δούμε τη εξέλιξη ενός ανθρώπου που παίρνει ναρκωτικά θα δούμε ότι χάνει τη αξιοπρέπειά του. Εύκολα μπορεί να οδηγηθεί να κάνει κι άλλες αξιόποινες πράξεις
Η ζωή είναι πολύ ωραία για να μην είσαι «καθαρός». Με τα όποια προβλήματά της, αλλά ελεύθερος.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη δουλειά σας;
Η πιο δύσκολη στιγμή για εμάς είναι η σύλληψη συναδέλφου και ανηλίκων.
Της Βίκυς Βετουλάκη