Οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, η αύξηση του ωραρίου και οι πλασματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, υπεραριθμίες εκπαιδευτικών, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλη Γεωργιόπουλο, τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των καθηγητών, στα οποία επικεντρώθηκε και το Συνέδριο της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.
Στον εκπαιδευτικό χώρο επικρατεί αναστάτωση, καθώς με την αύξηση των δύο ωρών στο ωράριο εργασίας, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιόπουλος, για κάθε 10 εκπαιδευτικούς βγαίνει ένας υπεράριθμος, ενώ πριν υπήρχε έλλειμμα. Το ζήτημα αφορά κυρίως ειδικότητες, όπως γυμναστές, θεολόγους, καθηγητές Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας, Οικονομικών, Πληροφορικής.
«Σκεφτείτε ότι αν μεταθέσουν έναν εκπαιδευτικό με 10 – 15 χρόνια υπηρεσίας σε μέρος μακριά από τον τόπο του, είναι σαν να ξαναγυρίζει στην αρχή, τότε που πρωτοδιορίστηκε» παρατηρεί ο κ. Γεωργιόπουλος, ενώ αναρωτιέται πώς θα τα βγάλει πέρα αυτός που θα μετατεθεί, όταν με μισθό 800 ευρώ θα συντηρεί δύο σπίτια, το δικό του και της οικογένειάς του που θα μείνει πίσω.
«Είπαν ότι οι υπεράριθμοι θα καλυφθούν με την κινητικότητα, που όμως περνά μέσα από τη διαθεσιμότητα. Δηλαδή, θα παίρνουν το 75% του μισθού τους και εάν μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει βρεθεί θέση, θα απολυθούν» λέει ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ. Συμπληρώνει δε ότι κάποιοι μπορεί να βρουν θέση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή να πάνε σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπου θεωρείται ότι υπάρχει έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό, ή ακόμη και σε υπηρεσίες άλλων υπουργείων.
Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος σημειώνει ότι η ΟΛΜΕ έχει πάρει απόφαση για κινητοποιήσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι στο τελευταίο συνέδριο υπήρξαν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων, με αποτέλεσμα ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να αποχωρήσουν και το ΠΑΜΕ να απέχει.
Της Μαρίας Νίκα