Δεν είναι η πρώτη φορά, και, σίγουρα, δεν θα είναι και η τελευταία, που η μεσσηνιακή επιχείρηση τυποποίησης βιολογικού ελαιόλαδου κερδίζει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Πρόσφατα τιμήθηκε με δύο βραβεία και μία διάκριση στην παγκόσμια έκθεση βιολογικών και οργανικών προϊόντων BIOFACH, που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη, 11 και 14 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι φέτος, στην BIOFACH μετείχαν 2.384 εκθέτες από συνολικά 76 χώρες, γεγονός που κάνει τη διάκριση για την «Επίκουρος» ακόμα πιο σημαντική.
Ειδικότερα, το έξτρα παρθένο της μεσσηνιακής επιχείρησης «BIO Epikouros» απέσπασε τη 2η θέση, ενώ το ειδικής κατηγορίας «DEMETER Epikouros» κατετάγη στην 7η θέση. Διακρίθηκε ακόμα και το «ΒΙΟ douce Epikouros», καταλαμβάνοντας τη 13η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων προϊόντων της έκθεσης. Να σημειώσουμε ότι στο διαγωνισμό διακρίθηκε και ο βιοπαραγωγός Στέλιος Κοτρώτσης από το Κορυφάσιο.
Κυνηγώντας το όνειρο
Η ιστορία της επιχείρησης μπορεί να είναι απλή, αλλά, σίγουρα από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα τα εμπόδια που συνάντησε δεν ήταν λίγα, ούτε ικανά, όμως, να πτοήσουν τρεις νέους γεωπόνους, από το να κυνήγησαν το όνειρό τους και να πετύχουν. Σήμερα, όπως δήλωσε, χθες στο “Θ” ο Μιχάλης Μαγκουρίλος, εξάγουν σε 20 χώρες στον κόσμο.
Η επιτυχία, όμως, δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες-, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Ήταν το 1995 όταν ο 23χρονος τότε Μιχάλης Μαγκουρίλος και οι 25χρονοι Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος, έχοντας το πτυχίο του γεωπόνου στο χέρι, γνωρίζονται τυχαία. Οι κοινές απόψεις για τα θετικά της βιολογικής γεωργίας είναι αυτό που τους φέρνει κοντά και τους ωθεί να συνεργαστούν.
Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα, αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ’ ένα χώρο 11 στρεμμάτων, έξω από την Καλαμάτα, δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τετραγωνικών μέτρων.
Όπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος στο “Θάρρος”: «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 20. Όπως σημειώνει με έμφαση, όμως, “το μυστικό της επιτυχίας μας οφείλεται στους παραγωγούς-συνεργάτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες μας σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια”.
Όταν τον ρωτήσαμε για το χαμηλό προφίλ που κρατάνε ως εταιρεία, μας είπε ότι “η επιτυχία έρχεται μόνο μέσα από τη δουλειά και όχι από επικοινωνιακά παιχνίδια .
Του Αντώνη Πετρόγιαννη