Όσα είδε και άκουσε ένας απλός παρατηρητής στο 10 Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας


Η παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά μας, μου έδωσε την ευκαιρία να επιδιώξω τη συμμετοχή μου στο συνέδριο της Ν.Δ.
Σύμμαχός μου ήταν το διαδίκτυο, στο οποίο εσχάτως δυναμικά κινητοποιείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα μοντέρνο και φιλικό στο χρήστη, πάντα ενημερωμένο site, παρείχε πληροφορίες για τα πάντα και έδινε στον κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να συμμετάσχει ως «θεματικός παρατηρητής» στις εργασίες του συνεδρίου, χωρίς να εγγραφεί ως μέλος. Ένα κανονικό άνοιγμα στην κοινωνία.
Παρακολούθησα έξι από τις έντεκα συνολικά θεματικές εκδηλώσεις που γίνονταν σε δύο αίθουσες εναλλάξ.
Ενθουσιάστηκα από το υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και των εισηγητών και κράτησα αναλυτικές σημειώσεις, τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας εδώ συνοπτικά.

1. «Αγροτική ανάπτυξη στην πράξη – ασφαλιστικό – φορολογικό κόστος παραγωγής – Νέα γενιά συνεταιρισμών»
Ισχυρός αγροτικός τομέας σημαίνει ισχυρή ανεξάρτητη χώρα, ήταν το κεντρικό σύνθημα αυτής της ενότητας. Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κασαπίδης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ελληνική αγροτική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική. Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Οικονόμου, ανέδειξε την εξαπάτηση του Α. Τσίπρα προς τους αγρότες και εξήγησε γιατί η επιχειρούμενη κατάργηση του ΟΓΑ σημαίνει διάλυση του αγροτικού κόσμου και παρουσίασε τις προτάσεις της Ν.Δ. για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό πρόγραμμα αγροτών. Ο τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεσυρόπουλος, εξήγησε γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για φορολογία μιας χώρας, χωρίς να μιλάμε για τη φορολογία των αγροτών της και επιχειρηματολόγησε κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στους αγρότες, λέγοντας πως η υπερφορολόγηση των αγροτών υπονομεύει την ανάπτυξη όλης της χώρας και παρουσίασε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό των αγροτών.

2. «Κοινωνία των εθελοντών και η επίδραση αυτής στην προστασία του Περιβάλλοντος. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22 Απριλίου)»
Εδώ εξηγήθηκε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι αμιγώς υπόθεση των τοπικών κοινωνιών. Ο δήμαρχος Πεύκης και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Παύλος Καμάρας, είπε χαρακτηριστικά: «Όσο περιορισμένο και να είναι το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, οι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα άλλοθι να μη φροντίζουν για την προστασία του, προωθώντας τις ήπιες μετακινήσεις μέσα στην πόλη τους με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και μειώνοντας τη δαπάνη για το δημοτικό φωτισμό, αντικαθιστώντας τις ρυπογόνους εστίες με άλλες, φιλικές προς το περιβάλλον».
Μέσα από τις εισηγήσεις όλων των ομιλητών (μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πρασίνων και της WWF) αναδείχτηκε και η ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δημιούργησε το 1991) και επέκτασής τους στη «Δια βίου Μάθηση», δηλαδή στη θέσπιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και για ενήλικες που το επιθυμούν.

3. «Γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Στόχος μέχρι το 2030 για τα Ηνωμένα Έθνη το PLANET 50-50».
Η Ελλάδα είναι η τελευταία από όλες τις χώρες της Ε.Ε. από πλευράς συμμετοχής γυναικών στα κοινά, είπε η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, γιατί στην ελληνική συντηρητική κοινωνία το βάρος της φροντίδας όλης της οικογένειας πέφτει εξ ολοκλήρου κατά κανόνα στις γυναίκες και γιατί οι ίδιες οι γυναίκες δεν αποφασίζουν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους, ασκώντας πιέσεις και κάνοντας χρήση των θεσμικών δυνατοτήτων που πράγματι τους δίνονται (το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ισότητα, στην πολιτική προβλέπονται ποσοστώσεις κ.λπ.).
Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι η γυναικεία άποψη έχει συνήθως υψηλή ποιότητα και τάσεις εξισορρόπησης των αντιθέσεων, ως απόρροια της συναισθηματικής νοημοσύνης που έχουν οι γυναίκες.
Η κα Βάσω Κόλλια, πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, μας αποκάλυψε όλη την ωμή πραγματικότητα, που λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε μόνο 56 γυναίκες βουλευτές (ποσοστό 18,6%), μόνο 2 γυναίκες περιφερειάρχες (ποσοστό 15,30%), μόνο 16 γυναίκες δημάρχους (ποσοστό 4,92%) και, ως εκ τούτου, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να μπορέσουμε να πιάσουμε τα ποσοστά 50-50 του στόχου του ΟΗΕ!
Αξίζει, πάντως, να προσπαθήσουμε, παίρνοντας μόνες μας την τύχη μας στα χέρια μας, όπως μας προέτρεψε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, που παρευρέθη και χαιρέτισε την εκδήλωση, φανερώνοντας όλο της το κρητικό μπρίο και την οικειότητα που περιμένεις από μια φίλη.

4. «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Είναι η απάντηση στο πρόβλημα της Εθνικής Ανταγωνιστικότητας;»
«Ασφαλώς» είναι η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα και το σύνθημα από αυτή την εκδήλωση ήταν: «Αποκέντρωση – Λιγότερη Γραφειοκρατία – Συμμετοχή των Πολιτών».
Ο πρώην υπουργός, Μάκης Βορίδης, εξήγησε ότι η λέξη – κλειδί είναι η «ανάπτυξη», η οποία μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εξήγησε πως φτάσαμε στο σημείο ως χώρα να κάνουμε μερικές μικρές ρυθμίσεις κάθε φορά στην οικονομία μας, ικανοποιώντας μικρές ομάδες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει «φρακάρει» η αγορά. Εξήγησε ότι ο ρόλος του κράτους, όπως και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι επιτελικός και όχι παρεμβατικός.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε ότι η μόνη λύση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι οι αρμοδιότητές της να ενισχυθούν και με την οικονομική ανεξαρτησία, εξηγώντας ότι πρέπει όλοι οι φόροι και τα τέλη (όπως ο ΕΝΦΙΑ) που αφορούν στα ακίνητα να εισπράττονται από τους ΟΤΑ.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, είπε ότι οι περιφερειάρχες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν και κανονιστικές πράξεις για να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους», ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι ανάπτυξη ίσον καθορισμός των χρήσεων γης και ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, εξήγησε πως «είναι λάθος στο να μείνουμε στο μοντέλο του συγκεντρωτισμού» και πως πρέπει να φτιαχτεί με τη συνεργασία των Α’ βάθμιων και Β΄βάθμιων ΟΤΑ ξεχωριστό σχέδιο ανάπτυξης για κάθε πόλη. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νικόλαος Σοφιανός, τόνισε ότι βασικός μοχλός ανάπτυξης είναι τα κατά τόπους Επιμελητήρια, τα μόνα που γνωρίζουν προς τα ποία κατεύθυνση μπορεί να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και κάλεσε σε συνεργασίες τους ΟΤΑ με τα Επιμελητήρια. Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η μόνη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι «να δοθούν σε ιδιώτες» και οι Δήμοι να ασκούν τον έλεγχο.
Τη συζήτηση έκλεισε η σύντομη τοποθέτηση του δημάρχου Πύλου και αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη, που εξέφρασε τη ζήλεια του για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνονται στους δημάρχους των ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και την ελπίδα του ότι όλα θα γίνουν καλύτερα για εμάς με κυβέρνηση Ν.Δ.

5. «Ευρωπαϊκές προκλήσεις το 2016 αντιμετωπίζοντας την οικονομική και προσφυγική κρίση»
Το σύνθημα εδώ ήταν: «Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στην κρίση». Αναδείχθηκε ότι όσο συνεχίζονται οι εμπόλεμες καταστάσεις στη γειτονιά μας και η Ε.Ε. δεν επεμβαίνει δυναμικά και σύντομα, με κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική, να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να βοηθήσει στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στις χώρες που πλήττονται, το πρόβλημα της άναρχης μετανάστευσης θα συνεχίζεται, ενόσω εμείς θα συζητάμε. Τα προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα, που στρουθοκαμηλίζει όποιος πιστεύει ότι μπορεί κάθε κράτος (ακόμα και εάν αυτό είναι η Γερμανία ή η Μεγάλη Βρετανία) να τα λύσει μόνο του.

6. «Αναθεώρηση Συντάγματος και Ανάπτυξη»
Στην εκδήλωση αυτή τονίστηκε ότι ένα σύγχρονο Σύνταγμα δε θα απαγορεύει την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά θα τη βλέπει ως εργαλείο ανάπτυξης και βελτίωσης της δημόσιας. Ότι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα, ότι θα κοπούν, μια και καλή, οι πελατειακές σχέσεις με την καθιέρωση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, ότι, τέλος, ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» πρέπει να περιοριστεί στα κυβερνητικά τους καθήκοντα και μόνο.

7. Παραλειπόμενα
Σε όλες αυτές (και στις υπόλοιπες) εκδηλώσεις απηύθυνε χαιρετισμό ο αεικίνητος και πανταχού παρών, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πολύ χαρούμενος που το συνέδριο δε διεξαγόταν στο lobby και στους διαδρόμους, αλλά μέσα στις αίθουσες. Είχε, εξάλλου, ξεκαθαρίσει τη θέση του ήδη από την προηγούμενη ημέρα στην ομιλία του, τονίζοντας πως «τα φέουδα και η καμαρίλα δεν έχουν θέση στη νέα Νέα Δημοκρατία».
Δεν πρέπει εδώ να παραλείψω να σας πω ότι στην ίδια ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του συμπατριώτη μας πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του οποίου την κυβέρνηση είχε «την τιμή να υπηρετήσει», όπως είπε, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό σε όλους τους συνέδρους, που χειροκρότησαν παρατεταμένα επευφημώντας, ενώ οι γιγαντοοθόνες έδειχναν το συγκινημένο πρώην πρωθυπουργό.
Οι ζυμώσεις γίνονταν κανονικά εν όψει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της Πολιτικής Επιτροπής, όπως διαπίστωσα όταν επισκέφτηκα το κυλικείο, όπου γυναίκες σύνεδροι με ταγέρ και ψηλοτάκουνες γόβες και άνδρες με κοστούμια και σακίδια πλάτης (α λα Σταθάκης) έδιναν «τη μάχη του σταυρού».
Απαραίτητο αξεσουάρ όλων ανεξαιρέτως το σέλφι – στικ για την απόδειξη του «ήμουν και εγώ εκεί». Έκπληξη του συνεδρίου ήταν για εμένα, την αμύητη, η παρουσία του… Ανδρέα Παπαμιμίκου, με τον οποίο ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο στο τεραστίων διαστάσεων πάρκινγκ του συνεδριακού κέντρου, μη πιστεύοντας στα μάτια μου! Παρατηρητής κι αυτός, όπως διαπίστωσα από το καρτελάκι του, που ήταν ίδιου χρώματος με το δικό μου. Πώς τα φέρνει, λοιπόν, έτσι η ζωή!

8. Συμπεράσματα
Κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει πράγματι στη Νέα Δημοκρατία, που κάθε μέρα έρχεται και ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνία. Δημοκρατικές διαδικασίες, ευέλικτα όργανα, χώρος στους νέους (όχι μόνο στην ηλικία), κάλεσμα ενότητας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Είμαι αισιόδοξη. Στη Νέα Δημοκρατία ξέρουν τι να κάνουν και δέχονται να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό.

Της Πιπίνας κουμάντου