Σταύρος Θεοδωράκης: Εξαίρεση του συστήματος υγείας το Νοσοκομείο Καλαμάτας


Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, για να παρευρεθεί σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Κυριακής.
Χθες το πρωί, ωστόσο, συναντήθηκε με το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο και στη συνέχεια με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
 
Νοσηλευτικό Ίδρυμα
Στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη-συζήτηση παρουσία των Μιχαήλ Μιχαήλ, πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και διευθυντή του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, Μανώλη Μάκαρη, καρδιολόγου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Αναστάσιου Βλαχοδημητρόπουλου, προϊσταμένου Υποδιεύθυνσης Τεχνικού της Ν.Μ. Καλαμάτας και Δήμητρας Γεωργακοπούλου, ιατρού νεφρολόγου του νοσοκομείου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για θέματα που αφορούν γενικότερα στην υγεία, αλλά και ειδικότερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μανώλης Μάκαρης, αυτό που έχουν ζητήσει είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να γίνει αυτόνομο. Μιλώντας με νούμερα, είπε ότι δέχεται κάθε χρόνο 95.000 ασθενείς, ενώ το «Γεννηματάς» 115.000.
 
Η κάλυψη των κενών σε γιατρούς και τα κενά σε νοσηλευτές
Στο πρόβλημα των προσλήψεων αναφέρθηκε ο κ. Μπέζος, ο οποίος είπε ότι από το 2010, όπως είναι γνωστό, έχουν σταματήσει να γίνονται, ενώ ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να καλύψει τα κενά των γιατρών, φέρνοντας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα επικουρικούς για δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι όλες οι κλινικές να εφημερεύουν, αφού έχουν έρθει 15 γιατροί, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πεθάνει ασθενής στα Επείγοντα λόγω έλλειψης γιατρού.
 
Το ΠΕΔΥ και τα προβλήματα που δημιούργησε η μεταρρύθμισή του
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν οι επιπτώσεις με τις αλλαγές στο ΠΕΔΥ. Όπως εξήγησαν στον Στ. Θεοδωράκη, μετά την αλλαγή ελάχιστοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί, ενώ τα ιατρεία στην Καλαμάτα πλέον διαθέτουν ελάχιστους γιατρούς, με αποτέλεσμα ακόμα και για συνταγογράφηση ασθενείς να καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος του «Ποταμιού» δήλωσε ότι συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση που έγινε στο ΠΕΔΥ, αφού ένας γιατρός του δεν μπορεί να έχει και ιδιωτικό ιατρείο, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν το στήριξε από την πρώτη στιγμή και έτσι τελικά ερημώθηκε.
Μετά τη συζήτηση όλοι μαζί επισκέφθηκαν χώρους του νοσοκομείου, όπου ο Στ Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κόσμο.
Λίγο πριν αναχωρήσει δήλωσε: «Επισκέπτομαι την Καλαμάτα, όπως ξέρετε, και ήταν υποχρέωσή μου να περάσω από το νοσοκομείο, ώστε να ενημερωθώ και από τους γιατρούς αλλά και από τη διοίκηση. Θα πρέπει να πω ότι είμαστε σε μια εξαίρεση του συστήματος υγείας και μπράβο τους. Η συνεργασία εδώ των εργαζομένων, των γιατρών με τη διοίκηση, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία μας σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Αυτό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι λύση. Έτσι, όταν αυτοί δουλεύουν και έχουν ανοιχτά μυαλά, μπορεί να φέρουν λύσεις στον κόσμο και στην περίπτωσή μας, στους ανθρώπους εδώ της Καλαμάτας που έχουν προβλήματα υγείας».
Με τη σειρά του ο Γιώργος Μπέζος ευχαρίστησε τον Στ. Θεοδωράκη για την επίσκεψη, αφού θεωρεί πως «είναι σημαντικό να κουβεντιάζεις τα προβλήματα της υγείας σε ένα τέτοιο επίπεδο και να μεταφέρονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Ο κ. Θεοδωράκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου. Συμφώνησε και αυτός ότι μπορεί να μην έχουμε τα προβλήματα που έχουν άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, αλλά όταν πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς και συλλογικότητες, προβλήματα δημιουργούνται στην καθημερινότητα.
Αυτό, όμως, που είπε, είναι ότι δε σηκώνουμε τα χέρια στα προβλήματα, τα προβλήματα τα λύνουν οι άνθρωποι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες».
Σχετικά με τα προβλήματα στελέχωσης, ο Γ. Μπέζος δήλωσε ότι στο θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού «κινούμαστε οριακά, με μια σχετική αξιοπρέπεια, πράγμα που σημαίνει ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να ενισχυθεί το νοσηλευτικό προσωπικό».
Αναφερόμενος στους γιατρούς, δήλωσε ότι έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο με αρκετούς επικουρικούς διετούς σύμβασης, ενώ το αισιόδοξο είναι ότι μέσα σε αυτούς υπάρχουν και ειδικότητες, όπως για παράδειγμα της Νευροχειρουργικής, οι οποίες ποτέ δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά το παρελθόν.
 
 
 
Δημαρχείο Καλαμάτας
Μετά το νοσοκομείο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Ο δήμαρχος του έθεσε προβλήματα που απασχολούν την πόλη, ενώ τον ενημέρωσε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, ο Π. Νίκας, παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλη, μίλησε για τα προβλήματα στη χάραξη του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου, ενώ συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της Καλαμάτας, που, σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι τεράστιες, χάρη στη δημοσιότητα που παίρνει τα τελευταία χρόνια η πόλη, καθώς και από την ύπαρξη της τουριστικής μονάδας της Costa Navarino και την αξιοποίηση του αεροδρομίου.
 
Δηλώσεις
Στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

Απεργία ΜΜΕ: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις ενώσεις των δημοσιογράφων ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κόσμου. Δε θα υποδείξουμε εμείς στους εργαζομένους τι θα κάνουν, αλλά αυτή η σιωπή στην ενημέρωση νομίζω ότι είναι εις βάρος του ελληνικού λαού».

Συμφωνία με δανειστές και ενδεχόμενο εκλογών: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακούσει τους Ευρωπαίους και εταίρους μας. Νομίζω ότι είμαστε στο παραπέντε των αποφάσεων. Δεν έχω την εκτίμηση ότι θα έχουμε εκλογικό αιφνιδιασμό, κάτι που ελπίζω μάλιστα, γιατί η χώρα χρειάζεται να τελειώσει η αξιολόγηση, να πάρουμε τα λεφτά που έχουμε συμφωνήσει, για να μπορεί να υπάρχει μια, έστω, ανάσα στην οικονομία».

Η συνέχεια του «Ποταμιού» και συνεργασίες: «Το “Ποτάμι” έχει τη δική του πορεία και θα συνεχίσει να έχει τη δική του πορεία. Παρ’ όλα αυτά, είναι υποχρέωσή μας να συζητάμε για μικρές και μεγάλες συμμαχίες, για να λύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας: «Η Καλαμάτα μπορεί να κοιτά το μέλλον με σχετική αισιοδοξία, και γιατί είναι ένας υπέροχος τόπος αλλά και γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταλάβει τα προβλήματα. Με λίγη βοήθεια από το κεντρικό κράτος και αν ανοίξουν λίγο τα μυαλά τους εκεί πάνω στην Αθήνα οι κυβερνώντες και καταλάβουν ότι πρέπει να ενισχύσουν την περιφέρεια, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την πόλη, και για τον τουρισμό και για την παραγωγή. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα για να ενισχύσουμε την τοπική μας παραγωγή, αλλά νομίζω ότι η Καλαμάτα μπορεί, αρκεί να την αφήσουν και να τη βοηθήσουν ελάχιστα».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση