Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη


Για 4η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη στη Μεσσηνία διοργανώνει δωρεάν «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σκοπός των σεμιναρίων, που θα πραγματοποιηθούν στο Navarino Dunes της Costa Navarino στις 10, 11 & 12 Μαΐου, είναι η εκπαίδευση και η γνωριμία των συμμετασχόντων με την ιδιαίτερη παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, εστιάζοντας στην ποικιλία των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.
Δίπλα σε σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής – γενικός υπεύθυνος chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης – chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης – chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης – chef & συνιδιοκτήτης στο «ΜΑΝΗΜΑΝΗ», οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες, αλλά και θα πάρουν πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις.
Οι καταξιωμένοι σεφ θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τοπικές μεσσηνιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας πάντα υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, συνδυασμένες με σύγχρονες γαστρονομικές γεύσεις και μεθόδους μαγειρέματος.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου περιλαμβάνει την εκπαίδευση περίπου 150 επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες, ενώ το κάθε σεμινάριο θα διαρκεί 4 ώρες ανά ομάδα και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κύκλο.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει γευσιγνωσία ελαιολάδου, καθώς και επίσκεψη στους λαχανόκηπους της Costa Navarino.
Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες μάγειρες, chef, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής
Εκτός από τα Σεμινάρια Γαστρονομίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη έχει δημιουργήσει το Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής, με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση των παραδοσιακών μεσσηνιακών συνταγών, καθώς και τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνταγών.
Τα δε Σεμινάρια Γαστρονομίας αποτελούν σημαντική ενότητα αυτού του ξεχωριστού έργου, και τα αποτελέσματα, καθώς και οι συνταγές από το θεσμό, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.messiniandiet.gr.
Μέσω του διαδικτύου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς και συνταγές που έχουν διαφυλαχθεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Μεσσηνιακής Διατροφής.

Δηλώσεις συμμετοχής
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργία Παλόγλου (Επιμελητήριο Μεσσηνίας) στο τηλέφωνο 27210 62218 και ώρες 9.00-15.00. Για ώρες εκτός γραφείου μπορούν να τηλεφωνήσουν στο νούμερο 6986 689093. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν προεγγραφής.
Προθεσμία προεγγραφών: 6 Μαΐου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).