Ένα ενδιαφέρον ταξίδι- έστω και εικονικό- είχαν την ευκαιρία να κάνουν χθες το βράδυ οι πολίτες που παραβρέθηκαν αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στην ομιλία του διακεκριμένου Μεσσήνιου καθηγητή διευθυντή και καθηγητή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια, ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο της NASA Ames -ειδικός στο αντικείμενο της υπερηχητικής επανένταξης- και υπεύθυνος του θερμικού προστατευτικού συστήματος στο πρόγραμμα προσεδάφισης του Curiosity στον πλανήτη Άρη, Περικλή Παπαδόπουλου.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, με θέμα: «Η απελευθέρωση του διαστήματος και η προοπτική της Μεσσηνίας στον τομέα της αεροδιαστημικής». Όπως έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ” Η Καλαμάτα είναι γεωλογικά στρατηγική τοποθεσία και μπορούν να γίνουν από εδώ εκτοξεύσεις για το διάστημα. Έχει το αεροδρόμιο που είναι αρκετά μεγάλο, το λιμάνι της βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει εταιρεία που έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον”.
Αυτή την περίοδο ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος και η επιστημονική του ομάδα εργάζονται για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού μικροδορυφόρου, με το όνομα L-Sat.
Κατασκευάζεται από μια ομάδα 10 παιδιών από την Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της NASA. Είναι κατά 90% έτοιμος και αυτή τη στιγμή γίνονται τα τεστ για να φθάσει στο διαστημικό σταθμό. Είναι 100% ελληνικής κατασκευής, επίσημα αναγνωρισμένος ως ελληνικός από τη NASA και φέρει την ελληνική σημαία.
Οι χρήσεις του θα είναι τηλεπικοινωνιακές, όπως π.χ. με τα εμπορικά καράβια, αλλά θα χρησιμοποιείται και για επιστημονικούς σκοπούς.
Α.Π.