H Τσικνοπέμπτη δεν καταλαβαίνει από κρίση (φωτογραφίες και βίντεο)


Με πλήθος εθίμων ανά την Ελλάδα και κοινό παρονομαστή την άφθονη κρεατοφαγία και οινοποσία, η Τσικνοπέμπτη γιορτάστηκε χθες σε γειτονιές, πλατείες, ακόμη και πεζοδρόμια της Καλαμάτας, σκορπώντας στην ατμόσφαιρα την απαραίτητη τσίκνα, στην οποία οφείλει και το όνομά της.
Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης έχει τις ρίζες της στην αρχαιοελληνική λατρεία του Διονύσου, θεού της ευφορίας και της γονιμότητας. Στο μέσον ακριβώς των τριών εβδομάδων του Καρναβαλιού, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, που κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή Ολόκριγια, ενώ συχνά ονομάζεται και «άρτσι βούρτσι», δηλαδή άνω-κάτω, καθώς κορυφώνεται η κρεατοφαγία πριν από την εβδομάδα της Τυροφάγου, οπότε καταναλώνονται, κυρίως, τυροκομικά προϊόντα.
Στο μέσο αυτής της εβδομάδας, ημέρα Πέμπτη δηλαδή, σε όλη τη χώρα ψήνεται από το πρωί κρέας στα κάρβουνα, που μοιράζεται σε μεγάλες πιατέλες, για να μυρίσει όλη η γειτονιά. Συνεστιάσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις, κεράσματα και μασκαράδες δίνουν τον εορταστικό τόνο της ημέρας, που δεν έχει χάσει την αίγλη της ούτε μέσα στην κρίση.

Δείτε εδώ φωτογραφίες και βίντεο από το μεγάλο γλέντι που στήθηκε σε όλη την πόλη.