«Άλλη πόλη», 200 μέτρα από την πλατεία (Φωτογραφίες)


Της Μαρίας Νίκα
 
«Οι συνεταιρισμοί της Μεσσηνίας θα ιδρύσουν εφέτως ειδικήν σταφιδικήν ένωσιν. Πρώτοι μέχρι σήμερον συνησπίσθησαν εις έναν σταφιδικόν συνεταιρισμόν οι Συνεταιρισμοί Αβραμιού. Κατ’ αυτάς δε γίνονται τοιούτοι συνεταιρισμοί με το αυτό σύστημα εις Στρέφι, Τζιτζόρι, Λοΐ, Μπάστα, Γλιάτα και άλλας κοινότητας…».
 
Το παραπάνω απόσπασμα τράβηξε την προσοχή μας την περασμένη Πέμπτη, διαβάζοντας τη στήλη «Σαν σήμερα, πριν από 94 χρόνια», στη δεύτερη σελίδα του «Θ». Ειδική σταφιδική ένωση από τους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας πριν από 94 χρόνια! Οι συνειρμοί με το σήμερα για ένα ιστορικό προϊόν της περιοχής ήταν αναπόφευκτοι.
Αυτή τη στιγμή σε συνεταιριστικό επίπεδο, με το προϊόν ασχολείται μόνο η ΕΑΣ, η οποία, όμως, έχει επίσης το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Πρόσφατα, μάλιστα, η άδεια της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας, που ανήκε στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, ανακλήθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν τηρούνταν τα απαιτούμενα κριτήρια για τη λειτουργία της, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια»…
 
Κώστας Κατσούλης
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια η ομάδα παραγωγών σταφίδας δεν αποτελεί πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Κώστα Κατσούλη. «Δεν υπάρχει πρόβλημα για τους παραγωγούς, η ΕΑΣ, ο συνεταιρισμός, στηρίζει το προϊόν». Όσο για τα εφόδια (ψαλίδια, δίχτυα, πανιά), στα οποία είχαν σημαντική έκπτωση οι σταφιδοπαραγωγοί μέσω της ομάδας τους, ο κ. Κατσούλης παρατηρεί: «Και μέσα από το συνεταιρισμό μπορούμε να κάνουμε πρόγραμμα για εφόδια στους παραγωγούς. Όσον αφορά στη συγκέντρωση του προϊόντος, θα το συγκεντρώσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο, χωρίς κανένα πρόβλημα και θα είναι και πιο ουσιαστική η παρέμβαση που θα κάνει ο συνεταιρισμός. Επίσης, πρέπει να παίρνουμε κι εμείς μέρος στη συσκευασία της σταφίδας. Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνο η τιμή, στην οποία πρέπει να παρεμβαίνουμε, αλλά και η παραγωγή και η ποιότητα, να παράγεις όσο μπορείς περισσότερο και καλύτερο προϊόν».
 
Σταύρος Δημόπουλος
«Τώρα με τη σταφίδα ασχολείται η ΕΑΣ, η οποία μας καλύπτει» σημειώνει ο παραγωγός Σταύρος Δημόπουλος, ο οποίος ήταν πρόεδρος στη διαχειριστική της ομάδας παραγωγών σταφίδας που υπήρχε στην ΕΑΣ. «Για να γίνει καινούργια ομάδα μέσα στην ΕΑΣ δεν το βλέπω, με τον καινούργιο νόμο που έχει ψηφιστεί το βλέπω λίγο δύσκολο. Με την ομάδα παραγωγών είχαμε κάποια εφόδια, τώρα για να τα κάνεις αυτά πρέπει να μπεις σε επιχειρησιακό πρόγραμμα».
 
Πάνος Παγάνης
«Σίγουρα είναι άσχημο που, όπως έχω ακούσει, έγινε άρση της αναγνώρισης της ομάδας παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Όσοι ήταν στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, έπαιρναν εφόδια μισοτιμής, ψαλίδια, δίχτυα, πανιά. Αυτό είναι ένα θέμα, με τα προβλήματα που υπάρχουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όσο για το ζήτημα της συγκέντρωσης και της τιμής, δεν είναι μεσσηνιακό, αλλά της ΣΚΟΣ, με έδρα την Πάτρα, που καθορίζει τις τιμές και έχουμε θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια» μας λέει ο σταφιδοπαραγωγός Πάνος Παγάνης.
 
Θανάσης Κατσάς
«Η σταφίδα ήταν από παλιά δυναμικό προϊόν, αλλά το είχαν απαξιώσει όταν αποσυνδέθηκε από την παραγωγή. Αφού, πράγματι, η σταφίδα είναι ελλειμματικό προϊόν, πρέπει να γίνει απ’ την αρχή αναδιάρθρωση καλλιεργειών, να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς και για κάποια χρόνια να παίρνουν κάποια χρήματα ως επιδότηση. Τα νέα μέτρα, η φορολογία, ο ΕΛΓΑ που υποχρεωτικά, παράγεις δεν παράγεις, πρέπει να πληρώσεις, όλα αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει κατά των αγροτών, σχεδόν καλύπτουν την επιδότηση» αναφέρει ο σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Κατσάς και καταλήγει: «Τα εργαλεία που έχουν οι αγρότες είναι οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι, που και τα δύο είναι σε νάρκη. Δυστυχώς. Είναι απαξιωμένο και το συνεταιριστικό κίνημα και το συνδικαλιστικό».