Σαν σήμερα …στις 26 Ιουνίου


Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με προοδευτικό χώρο
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τον προοδευτικό χώρο αφήνει για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλος.
Κι είναι αναμενόμενο αυτό, δεδομένου ότι οι τελευταίες εκλογές, σε εθνικό επίπεδο, έδειξαν πως ο λαός άλλαξε τις «παραδοσιακές» συνήθειές του και δε στήριξε σε επίπεδο αυτοδυναμίας κανένα από τα «μεγάλα» κόμματα. Η ψήφος των Ελλήνων στις εκλογές επιφύλασσε, με άλλα λόγια, εκπλήξεις.
Αν θελήσουμε να αντιστοιχίσουμε τα δρώμενα σε τοπικό επίπεδο, είναι λογικό να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Ούτως ή άλλως, το ΠΑΣΟΚ, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν έχει μαζί του εκείνες τις δυνάμεις του παρελθόντος που θα επέτρεπαν την ύπαρξη αυτοδυναμίας, οπότε η συνεργασία μοιάζει η μοναδική λύση.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, που παραχώρησε στο «Θ», ο κ. Χριστόπουλος απαντά σε όλα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «αλαζονικές και επίορκες συμπεριφορές προσώπων του παρελθόντος, αλλά και λάθη, αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης που πράγματι έγιναν, μεγαλοποιήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ ενοχοποιήθηκε για τα πάντα που έχουν ή δεν έχουν συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, με φυσικό αποτέλεσμα να πληρώσουμε ακριβό εκλογικό κόστος».
Εκτίμησε πως δε θα υλοποιηθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις, βάσει των οποίων η Χρυσή Αυγή ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως η αντιμετώπιση των πρακτικών της Χ.Α. είναι ζήτημα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, δημοκρατίας, αλλά, πρωτίστως, προάσπισης της αξιοπρέπειας και της ιστορίας του έθνους μας.
Στο ερώτημα πώς μπορεί η Μεσσηνία να ξεφύγει από την κρίση, απάντησε πως η νέα Ν.Ε. θα επικεντρωθεί στις υγιείς δυνάμεις του τόπου.
Επιτίθεται ακόμη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «προσπαθεί να αντιγράψει ηγέτες και είναι φανερό πλέον ότι πολλές φορές ξεφεύγει από τα πλαίσια της σοβαρότητας. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος σχηματισμός, που εισέπραξε ψήφους διαμαρτυρίας, πελαγοδρομεί στις αντιφάσεις του, στα αδιέξοδά του, με αποτέλεσμα να θαμπώνει η προοπτική του».
 
-Σε δύσκολη περίοδο η εκλογή σας ως γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Τι ελπίδες υπάρχουν, τόσο στη Μεσσηνία όσο και πανελλαδικά, να ξαναέλθει το ΠΑΣΟΚ σε επαφή με την κοινωνία, που του έχει γυρίσει την πλάτη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις;
 
Με την ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές, επίσης θερμά να ευχαριστήσω τα μέλη του οργάνου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να με επιλέξουν ομόφωνα γραμματέα.
Με ενότητα και συλλογική δουλειά θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε.
Η πατρίδα μας διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορική της διαδρομή και, πάντως, την πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης. Η χώρα με το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση είχε κάνει βήματα προόδου και υπήρχαν κατακτήσεις για τους πολίτες.
Η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνάρτηση με τις επιλογές των κυβερνήσεων Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, οι λογικές «άσ’ το για αργότερα», οι συντεχνίες και τα συμφέροντα όξυναν υπαρκτά προβλήματα και οδήγησαν τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης.
Με αίσθημα ευθύνης ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του ένα μεγάλο βάρος στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την απόλυτη κατάρρευση και την επικράτηση τριτοκοσμικού χάους. Οι πολίτες άκουγαν ωραία λόγια για ισοδύναμα και λύσεις ανώδυνες και αυτό μας έπληξε εκλογικά. Οι ιδέες και οι πολιτικές της αλήθειας και της υπευθυνότητας σε βάθος χρόνου, όμως, επικρατούν και στο τέλος επιβραβεύονται. Η πολιτική είναι μαραθώνιος δρόμος.
Βλέπουμε κάθε μέρα πού πηγαίνουν τα «ισοδύναμα», τα δανεικά από το «ξανθό γένος», το πετρέλαιο του Τσάβες, που εύκολα κάποιοι εξασφάλιζαν, και η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια, οι τελευταίες εξελίξεις το αποδεικνύουν, ακολουθεί σταθερά υπεύθυνη στάση, λέγοντας την αλήθεια και δείχνοντας το δύσκολο δρόμο, κι αυτό σύντομα θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, καθιστώντας το ξανά το μεγάλο γνήσιο φορέα των προοδευτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλαζονικές και επίορκες συμπεριφορές προσώπων του παρελθόντος αλλά και λάθη, αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης που πράγματι έγιναν, μεγαλοποιήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ ενοχοποιήθηκε για τα πάντα που έχουν ή δεν έχουν συμβεί τα τελευταία 40χρόνια σε αυτή τη χώρα, με φυσικό αποτέλεσμα να πληρώσουμε ακριβό εκλογικό κόστος.
Η επαφή με τους πολίτες σταδιακά θα αποκατασταθεί, γιατί ακριβώς κάθε μέρα που περνά καταδεικνύεται ποιοι λένε αυτά που είναι χρήσιμα και ποιοι απλώς θέλουν να είναι πρόσκαιρα αρεστοί.
 
-Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως, τουλάχιστον δημοσκοπικά, η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ; Φέρει το ΠΑΣΟΚ μερίδιο ευθύνης για ό,τι έχει συμβεί και ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές αναχαίτισης αυτής της κατάστασης;
 
Ευθύνες για τη Χρυσή Αυγή φέρoυμε όλοι και αυτοί που νομιμοποίησαν την πολιτική βία στο όνομα της «αγανάκτησης». Δε θεωρώ ότι οι δημοσκοπικές προβλέψεις θα επαληθευτούν, γιατί ο κόσμος, βιώνοντας δύσκολες καταστάσεις και ανασφάλεια, μπορεί να απαντά «πολιτευόμενος» στις δημοσκοπήσεις. Κάθε μέρα που περνά βλέπει τις πραγματικές επιδιώξεις της Χ.Α., το μίσος που εκπορεύεται από τα στελέχη της στους αδυνάτους, τη νοσταλγία που νιώθουν για το ναζισμό και φασισμό, τη λειτουργία τους με χαρακτηριστικά υποκόσμου (παράδειγμα η έφοδος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας), καμία θέση, μόνο άρνηση, και αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα. Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, οι φορείς του πολιτισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (εδώ θέλω να σημειώσω την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το φεστιβάλ), έχουν χρέος με επιχειρήματα να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. και να την απομονώσουν πολιτικά, είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να λειτουργούν με όρους εκλογικής προσέγγισης.
Η αντιμετώπιση των πρακτικών της Χ.Α. είναι ζήτημα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, δημοκρατίας, αλλά πρωτίστως προάσπισης της αξιοπρέπειας και της ιστορίας του έθνους μας, και το ΠΑΣΟΚ, όπως θα ξέρετε, έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
 
-Ποιες είναι οι ενέργειες που μπορεί να γίνουν για να βγάλουν το ΠΑΣΟΚ από την κρίση που διέρχεται, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο;
 
Η κρίση είναι συνολική και όχι τοπική. Εμείς στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, που, όπως γνωρίζετε, αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα, νέους επιστήμονες, φέρνοντας φρεσκάδα, οξυγόνο, ιδέες, γνώσεις και μεράκι στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, θα ανοίξουμε ένα διάλογο με όλους τους φορείς και θα επικεντρώσουμε τη δράση μας στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ο αγροτικός τομέας, η καινοτομία και ο τουρισμός αποτελούν τοπικά την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Με στοχευμένες παρεμβάσεις θα στηρίξουμε αυτές τις δυνάμεις μέσα από μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αλήθειας που θέλουμε και θα εγκαταστήσουμε.
 
-Πάμπολλα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν μετακινηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου δείχνει να αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
 
Το αντίγραφο είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερης αξίας από το πρωτότυπο. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιγράψει ηγέτες και είναι φανερό πλέον ότι πολλές φορές ξεφεύγει από τα πλαίσια της σοβαρότητας. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος σχηματισμός, που εισέπραξε ψήφους διαμαρτυρίας, πελαγοδρομεί στις αντιφάσεις του, στα αδιέξοδά του, με αποτέλεσμα να θαμπώνει η προοπτική του. Εμείς έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πρώην ψηφοφόρους μας. Ξέρουμε ότι μας παρακολουθούν και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά ομαδικά όλοι στο ΠΑΣΟΚ και στραφήκαμε εναντίον των ομάδων που παραδοσιακά στηρίζαμε και εκφράζαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, ο άλλος δρόμος ήταν και παραμένει η απόλυτη καταστροφή. Σε επίπεδο μετακίνησης στελεχών, ο καιροσκοπισμός και η φαιδρότητα σε πολλές περιπτώσεις περισσεύουν.
 
-Ποιες οι απόψεις σας περί κεντροαριστεράς, αφού το συγκεκριμένο χώρο θέλει να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση συνεργασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας κι αν ναι, με ποιους, προκειμένου να συγκροτηθεί το μέτωπο αυτό;
 
Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την κεντροαριστερά, αυτό θα ήταν ενδιαφέρον, αλλά δε νομίζω ότι είναι στις προθέσεις του. Στο δικό μας χώρο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά, που πιστεύω ότι σύντομα θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα, κάτι που μπορούν να επιταχύνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, νηφάλια και με ειλικρίνεια έχει απευθυνθεί σε κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού διαλόγου στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Να σημειώσω ότι δημοσκοπικά το ρεύμα των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στο συγκεκριμένο χώρο, είναι πλειοψηφικό. Εδώ είναι το στοίχημά μας, να αποκαταστήσουμε επαφή και να εκφράσουμε τη μεγάλη αυτή σιωπηρή πλειοψηφία σε θεσμούς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις, χώρους δουλειάς). Η κεντροαριστερά θα έχει μέλλον μόνο όταν αποτελεί δημιούργημα της κοινωνίας και εκφράσει το όραμα για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της πατρίδας μας.
 
-Μιας και μιλάμε για την κεντροαριστερά, τι θα γίνει με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες;
 
Καταρχήν, το ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί στις δημοτικές ομάδες που είχε υποστηρίξει στις τελευταίες εκλογές (σ.σ. τους Θεόδ. Μπρεδήμα στην Καλαμάτα, Νικ. Τζώρτζη στη Μεσσήνη, Δημ. Σωτηρόπουλο στην Τριφυλία και Αναστ. Τσορώνη στο Δήμο Πύλου – Νέστορος).
Σε τοπικό επίπεδο, είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. 
 
-Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά στους χειρισμούς της στο θέμα της ΕΡΤ και την αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα, που άφησε προς στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Μήπως θα ήταν αυτό καλύτερη λύση (η προσφυγή στις κάλπες); Εκτιμάτε πως είναι σωστή η πορεία που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στη συνείδηση των πολλών να μην προκύπτουν άμεσα οι ιδεολογικές διαφορές με τη Ν.Δ. και απλώς να υπάρχει η άποψη «όλοι το ίδιο είναι»;
 
Το «όλοι το ίδιο είναι» δεν είναι καινούργιο, αλλά το απόλυτο ιδεολόγημα πάνω στο οποίο πατούν μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Προφανώς και δεν είμαστε όλοι ίδιοι και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αυτό ακριβώς υπογράμμισαν. Εμείς, όπως είπα και στην αρχή, έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα στον αγώνα διάσωσης της χώρας, για να την αφήσουμε μεσοπέλαγα ακυβέρνητη καλοκαιριάτικα. Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η εύκολη για εμάς λύση, αλλά καταστροφή για την πατρίδα και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, συνειδητά, έχουμε επιλέξει το δύσκολο αλλά χρήσιμο δρόμο. Άλλοι φλέρταραν και εκβίασαν με αυτό το ενδεχόμενο και νομίζω ότι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ούτε ισοδύναμα, ούτε απαγκιστρώσεις. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι από την ασφάλεια της απόστασης, «του μέσα-έξω» της άρνησης και του «πατήματος σε δύο βάρκες», δε συμβάλλεις θετικά στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Ιδεολογικά, πολιτικά, συναισθηματικά μας χωρίζουν πολλά με τη συντηρητική παράταξη. Διαφωνήσαμε καθαρά και δυνατά με τις μεθοδεύσεις και τις εκτροπές των υπουργών της Ν.Δ. για την ΕΡΤ. Επιβάλλουμε πλέον νέους κανόνες λειτουργίας, νέα προγραμματική συμφωνία, ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, στήριξη αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση, αξιοποίηση προσώπων με ικανότητες, ανεξάρτητα, και ζητάμε συμπόρευση με τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για να αποκτήσει η κυβέρνηση ισχυρό προοδευτικό πρόσημο. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με σχέδιο και ευαισθησία.
 
-Τι θα μπορούσατε να πείτε στον κάθε Μεσσήνιο που δοκιμάζεται καθημερινά και βάναυσα; Υπάρχει έξοδος από το τούνελ που έχουμε μπει; Θα προλάβουμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες ή θα έχουμε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όταν αυτές έλθουν;
 
Δε γνωρίζω πολλούς οι οποίοι να μπορούν να εγγυηθούν σήμερα καλύτερες ημέρες άμεσα και να έχουν καλή σχέση με την αλήθεια. Με αλληλεγγύη, με αισιοδοξία, να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια. Η ταλαντούχα νέα γενιά είναι αυτή που αδικείται περισσότερο από την κρίση. Η οικονομική κρίση καταρχήν δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια και ευρωπαϊκή. Εμείς θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται, αρχικά να κρατηθούμε και σταδιακά να αποκαταστήσουμε το επίπεδο διαβίωσης που είχαμε πριν από το 2008. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι καλύτερες ημέρες μπορούν, είναι πιθανότερο, να έρθουν μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε., την αλλαγή αυτής σε προοδευτική κατεύθυνση, μέσω του κοινού νομίσματος και των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πολίτες μέσα στο θυμό, τη δικαιολογημένη τις περισσότερες φορές αγανάκτησή τους, αντιλαμβάνονται αυτό που λέει με εύσχημο τρόπο η λαϊκή σοφία, «τα πρόβατα έξω από το μαντρί τα τρώει ο λύκος», γι’ αυτό και δεν καταστούν πλειοψηφικές τις πολιτικές προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκτός Ε.Ε.
Εμείς έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε μετανιώσει για άστοχες επιλογές και εύκολες λύσεις που υιοθετήσαμε στο παρελθόν και μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Πάθαμε, μάθαμε και η σοφία της εμπειρίας μας αποτελεί εγγύηση για σύντομη αποκατάσταση αδικιών και στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει οι οριζόντιες περικοπές των τελευταίων χρόνων.